Gazete Vatan Logo

CIA'den bir ilk!

CIA 75 bin dolar maaşla Türkçe bilen...

Dünyada ilk kez bir istihbarat örgütü resmi sitesini Türkçe'ye açtı. 75 bin dolar maaşla Türkçe bilen ajan avına çıkan CIA, resmi internet sitesine yedi dilin yanında Türkçe seçeneği koydu

Sabah'tan Kerim Ülker'in haberine göre: Ekonomiden politikaya Türkiye'nin artan bölgesel gücü Türkçe kullanımına da yansıdı. Uluslararası şirketler internet sitelerine Türkçe'yi eklerken Hindistan'dan ABD'ye birçok üniversite Türkçe'ye özel bölümler kuruyor. Son olarak bunlara dünyanın en büyük istihbarat örgütü CIA de eklendi. Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) resmi internet sitesini Türkçe yaptı. Böylece ilk kez küresel istihbarat örgütü Türkçe'yi resmi sitesinde ana diller kısmına aldı. CIA'nın internet sitesi İngilizce dışında 7 dilde yayın yapıyor. Türkçe ile birlikte İspanyolca, Arapça, Çince, Rusça ve Fransızca seçenekler arasında yer alıyor. ABD'de güçlü bir nüfus potansiyeli ve lobisi olan Almanca, İtalyanca, Hintçe, Japonca gibi çok kullanılan diller yerine Türkçe'nin tercihinin Türkiye'nin artan gücüyle paralel olduğunu söyleyen CIA'yı yakından tanıyan Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Eski Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, "Türkçe'yi kullanma nedenlerinden biri de eski Sovyet Bloku ülkelerini kapsayan Orta Asya devletlerine yönelik bir çalışma" dedi.

MİT'TEN ESİNLENDİ

CIA, sitesinde ayrıca MİT'ten de esinlendi. CIA, MİT'in "Nasıl Yardım Edebilirsin" bölümü oluşturarak halkla kurduğu direkt iletişimin bir benzerini sitesinde de yaptı. CIA'in Türkçe sevdası 11 Eylül ile İkinci Körfez Savaşı'yla hız kazandı. 2009'da Türkçe ve Kürtçe bilen eleman avına çıkan, yıllık 75 bin dolarlık maaş vaat eden CIA'nın geçen yıl istifa eden direktörü David Petraeus da Türkçe konuşabiliyor.

Haberin Devamı