Gazete Vatan Logo

Chrysler, Fiat’la yan yana

Dünyanın en büyük fuarında ‘elektrik’ şalterini Türkiye açtı

100’den fazla yeni modelin sergilendiği Frankfurt Otomobil Fuarı’nda, “Made in Turkey” imzalı elektrikli ve çevreci araçlar gövde gösterisi yaptı. Elektrikli Fluence Z.E. ile Transit Connect BEV, hibrid Auris dünyada ilk kez sergilendi. Çevrecilerin yanı sıra Grand Tour, Toyota Verso, Peugeot Bipper Tepe ve Fiat Fiorino Trekking, fuarın gözdeleri oldu

Krizden ağır yara alan otomotivin dünya devleri, elektrikli ve çevreci araçlarla düzlüğe çıkmak istiyor. Dün kapılarını açan 63’üncü Frankfurt Otomobil Fuarı’nda 82’si dünya prömiyeri olmak üzere 100’ün üzerinde yeni model sergilenirken, “Made in Turkey” imzalı araçların çevreci versiyonları gövde gösterisi yaptı. Frankfurt’ta Oyak Renault’nun 110 milyon euro yatırımla Megane Sedan’ın yerine üretmeye başladığı ve yılda 80 bin aracı 80’den fazla ülkeye ihraç edeceği Fluence’ın elektrikli modeli, sadece Toyota’nın Adapazarı tesislerinde üretilen Auris’in hibrid versiyonu ve Gölcüklü Transit Connect’in elektrikli modeli BEV, ilk kez otomobil tutkunlarıyla buluştu.

Çevreci modellerin yanı sıra yine Türkiye’de üretilen Renault Grand Tour, Toyota Verso, Peugeot Bipper Tepe, Avrupa’dan önce ilk kez ülkemizde satışa sunulan Fiat Fiorino Trekking de Frankfurt Otomobil Fuarı’nda gövde gösterisi yaptı.

Frankfurt’ta kısa süre içinde “yerli” unvanını alacak Hyundai’nin i20 modeli de sergilendi. Hyundai Assan, 75 milyon dolar yatırımla i20 modelinin üretimine 2010 Mayıs’nda başlayacak. Şirket, 75 milyon dolar yatırımla İzmit’te üreteceği i20’yle 500 milyon euroluk gelir elde edecek.

Chrysler, Fiat’la yan yana

’Hareketi yaşamak’ sloganıyla dün basın için kapılarını açan fuarın resmi açılışını 17 Eylül’de Almanya Başbakanı Angela Merkel yapacak. 10 gün boyunca gezilebilecek fuara, 40 ülkeden 753 firma katılıyor. Fuara, 1 milyon ziyaretçi bekleniyor. Tasarruf için Nissan, Honda ve Mitsubishi’nin fuara katılmaması ise gözlerden kaçmadı. Fiat’ın yüzde 20 hissesini satın aldığı ABD’li Chrysler, ilk kez Fiat, Ferrari, Maserati, Lancia, Alfa Romeo ile aynı standda yer aldı. Frankfurt’ta en çok dikkati çeken modeller arasında; Aston Martin Rapide Cygnet, Audi R8 Spyder, Bentley Mulsanne, BMW VED, Citroen C3, Fiat Punto Evo, Ford C-MAX, Kia Sorento, Hyundai ix 35, Mercedes SLS yer aldı.

İKİ BAKAN OTOMOTİVCİYE DESTEK VERMEK İÇİN GELDİ

Şov yapan yerli araçlara destek vermek için Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de fuara katıldı. Renault Başkanı Carlos Ghosn, dünyada ilk kez sergilenen araçları bizzat bakanlara tanıttı. Frankfurt’ta yerli ürünlerin yer aldığı Renault, Fiat Toyota, Hyundai’nin standlarını gezen iki bakan, otomotiv sektörünün yanında olduklarını göstermek istedi. Bakan Çağlayan, “Taş üstüne taş koyanın yanındayım” sözleriyle sektöre destek verdi.

Haberin Devamı