Gazete Vatan Logo

Chrysler, Fiat’la anlaştı iflas korumaya başvurdu

Chrysler dün Fiat’la son anda anlaştı

Obama tarafından açıklanan anlaşma kapsamında ABD’li dev 60 günlük bir iflas koruma sürecine girecek. Kötü varlıklar temizlenecek. Fiat yüzde 20 Chrysler hissesi alacak, karşılığında yakıt tasarrufu getiren teknolojisini aktaracak.

Krizden büyük yara alan Chrysler dün son anda İtalyan Fiat’la anlaştı ve iflas koruma başvurusunda bulunacağını açıkladı. Dün akşam anlaşmayı açıklayan ABD Başkanı Barack Obama, “Bu, sadece Chrysler’i kurtarmayacak, çok daha başarılı hale getirecek” dedi. Chrysler, New York Mahkemesi’ne iflas koruma başvurusunda bulunacak. Fiat ile yapılan anlaşma kapsamında ise İtalyan otomotiv üreticisi ABD’nin üçüncü büyük otomotiv şirketinin yüzde 20’sini alacak. Bunun karşılığında Chrysler’e yakıt tasarrufu sağlayan teknolojilerini aktaracak.

Fiat ayrıca Chrysler’e Başkan Obama’nın da büyük önem verdiği çevre dostu araçlar üretmesi konusunda yardım edecek. Fiat, Chrysler fabrikalarında üretim yapmaya başlayacak. ABD Hükümeti’nin onayladığı anlaşma kapsamında başvurulacak iflas koruma sürecinde Chrysler’in kötü varlıkları silinebilecek. İflas korumanın 60 günlük bir ‘tedavi süreci’ olacağı belirtiliyor.

8 milyar dolar daha...

ABD Hükümeti geçen ay toplam 4 milyar dolarla desteklediği Chrysler’in yeniden yapılanma planını reddetmiş ve işçilik maliyetlerini kısması, borçlarını azaltması ve daha fazla yardım almak için Fiat ile ortaklık konusunu çözmesi için şirkete 30 Nisan’a kadar süre tanımıştı. Sürenin dolmasına dakikalar kala gelen anlaşma sonrasında ABD hükümeti Chrysler’e iflas koruma sürecinde 8 milyar dolara kadar ek destekte bulunacak. Obama anlaşmayı açıklarken “Bu, Chrysler’a yeni bir yaşam desteği” verecek. Şirketin bu zor durumdan çıkarak çok daha güçlü ve rekabetçi hale geleceğine inancım tam” diye konuştu.

Chrysler’ın 6.9 milyar dolar tutarında borcu bulunuyor. Bunun yüzde 30’u, 40 kadar hedge fonun, yüzde 70’i ise bankaların elinde. Görüşmelerde, hükümet, üç fon yönetimi şirketinin Chrysler’ın 6.9 milyar dolarlık borcunun tamamının silinmesi karşılığında 2 milyar 250 milyon dolar teklif etmişti. Şirketler Chrysler’in iflası halinde daha fazla kâr edecekleri beklentisiyle bu teklifi reddetmişti.

Petrol fiyatları arttı, Chrysler’in çok yakan araçları satılmadı

- Chrysler, 1925’de Walter P. Chrysler tarafından kuruldu. Üç yıl sonra şirket, dünyanın en yüksek yapılarından ve Manhattan ufkunun hala belirgin bir parçası olan Chrysler Building’e yerleşti.

- Chrysler, 1970’li yıllarda, satışlarının düşük olması ve bazı araçlarını çok fazla miktarda toplaması nedeniyle çalışanlarının ücretlerini ödemede zorlandı.

- Durumunu düzeltmek için efsanevi ABD’li işadamı Lee Iacocca başa geçti. Chrysler’in zarar eden Avrupa’daki birimini Peugeot’ya satan ve şirketin yeniden doğmasında önemli rol üstlenen Iacocca, şirketi minivan üretimine yoğunlaştırdı. Dodge Caravan ve Plymouth Voyager gibi markalar, 1980’li yıllarda çok sattı.

- Şirket 1987’de Jeep markasını aldı.

- ABD’de, 1990’lı yıllarda arazi araçlarına (SUV) olan ilgi gittikçe artmaya başladı. Chrysler, dünyanın en kârlı şirketi oldu ve Alman devi Daimler-Benz 1998 yılında 38 milyar dolarla Chrysler’ı satın aldı.

- ABD’de tüketici tercihleri yeniden değişti. Petrol fiyatlarının artmasıyla, fazla benzin harcayan araçlar yerine daha az yakıt tüketen araçlara yönelim başladı.

- Daimler, Chrysler’in yüzde 80.1’ini ABD’li özel yatırım şirketi Cerberus’a 2007’de 7.4 milyar euroya sattı. Daimler, daha sonra Chrysler’daki yüzde 19.9 hissesinden ve dolayısıyla 1.9 milyar dolar tutarındaki alacağından vazgeçerek, Chrysler ile bağlarını tamamen kopardı.

CEO Marchionne kurtarma sürecini yönetmeye talip

Fiat ile ortaklık anlaşması imzalamasıyla Chrysler’in CEO’su Robert Nardelli görevine veda edecek. Fiat’ın CEO’su Sergio Marchionne, bu ay başında Chrysler’i yönetebileceğini açıklamıştı. Her iki firmanın üretimlerini birleştirmesi halinde toplam üretim 4.16 milyon araca çıkacak. Böylece iki şirketin ortak üretimi Hyundai ile eşit seviyeye gelecek. Fiat CEO’su Marchionne, “Artık bir otomotiv şirketinin ayakta kalması için yıllık 5.5 milyon adetlik üretim yapması gerekiyor” demişti.

Fiat’ın Chrysler ile birleşme fikrinin ardında ABD pazarına girmek bulunuyor. Chrysler ise bu birleşme sonucu yakıt tasarruflu araç teknolojisine sahip olacak. İki şirket 2011 yılına kadar ilk yeni modellerini üretmeyi amaçlıyor.

GM de geri sayımda

- General Motors da (GM) benzer bir kaderi paylaşıyor. Şirkete 15 milyar dolar kredi veren hükümet, GM’ye yeniden yapılanma için 1 Haziran’a kadar süre tanıdı. Anlaşmanın GM için de bir nevi gözdağı olduğu belirtiliyor

Haberin Devamı