Gazete Vatan Logo

CHP'ye damgasını vuran isim konuştu!

Mustafa Sarıgül'ün Beşiktaş Belediye Başkanlığı için önerdiği isimdi Tonguç Çoban. CHP Parti Meclisi'nde Beşiktaş belediye başkanlığı adaylığı saatlerce tartışıldı. Sarıgül'ün "olmazsa olmazı" hanesinin ilk hanesindeydi. Ancak Parti Meclisi'nde kıyamet kopunca, Sarıgül ikna edildi ve Çoban'ın adaylığından vazgeçildi. Beşiktaş'a Murat Hazinedar'ın ismi yazıldı. Peki, CHP PM'yi kilitlen, saatlerce tartışılan Tonguç Çoban kimdir? Habertürk'ten Düzgün Karadaş'a konuşan Tonguç şu açıklamaları yaptı.

Anket

Mustafa Sarıgül'ün parti içinde Kılıçdaroğlu'ndan daha etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır
Fikrim yok






Kimdir Tonguç Çoban?

Aslında pek gözü önünde olmayı seven biri değilim. Konuşmayı değil , iş yapmayı ve üretmeyi tercih eden bir yapım var. Bu söyleşiyi, samimiyetine inanarak senin ısrarın üzerine kabul ettim. Sorularına içtenlikle cevap vereceğim. 1967 yılında Artvin'de doğmuşum. Anne tarafından Artvinli, baba tarafından Giresunluyum; yani Karadenizliyim. Öğretmen anne ve babanın çocuğuyum. Her ikisi de Töb-Der'liydi ve her Töb-Der'li öğretmen gibi sürgünlerle, davalarla bunun ceremesini çektiler. İsmimi Köy Enstitüleri'nin kurucusu İsmail Hakkı Tonguç'tan esinlenerek koymuşlar.



Üniversite bitince ne yaptınız?

Üniversiteyi bitirince pek çok Boğaziçili gibi bankacı veya özel sektörde yönetici olabilirdim veya akademik hayatı seçebilirdim. Ama, serde solculuk vardı. İlk işime Hava-İş Sendikası'nda eğitim uzmanı olarak başladım. Burada 1989 Bahar Eylemlerini, 1990 Zonguldak madencilerinin eylemini, 1980 sonrasının en önemli grevlerinden 1991 THY grevini yaşadım. Ardından, Tüm Bel-Sen ve eğitimcilerin sendikası Eğit-Sen'de, uzman ve eğitimci olarak görev aldım. 1994 yılında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK'te eğitim-araştırma uzmanı olarak çalışmaya başladım. Daha sonra uluslararası ilişkiler danışmanlığı, genel başkan danışmanlığı gibi görevleri de üstlendim. 12 yıl DİSK'te çalıştım.

Sonra kulvar mı değiştirdiniz?

2006 yılından itibaren araştırma sektöründe çeşitli firmalarda yönetici olarak çalışmaya başladım. Son olarak Ipsos Sosyal Araştırmalar Ensitüsü Genel Müdürü olarak görev yapıyordum. Ipsos bünyesinde bu Enstitü'nün kuruluşunda da yer aldım. Burada kamu sektörü, STK'lar ve özel sektör için çok sayıda araştırma projesi yönettim. Ipsos'taki görevimden, Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim kampanyasında aktif çalışmak üzere Kasım 2013'te ayrıldım. Peki siyasete ne zaman girdiniz? Bu arada Sarıgül'ün yakın çalışma arkadaşı olarak biliniyorsunuz.

10 ARALIK HAREKETİ'NİN KURUCULARINDAN

İsminiz hep Sarıgül ile anılıyor, siyasi yolculuğunuz ne zaman kesişti?


Sarıgül'le ilk tanışmamız 2004'teki Mersin Mitingi öncesinde, Sarıgül'ün yapacağı konuşma metni için yapılan bir toplantıda oldu. Bu konuşma metnine ve ondan sonrakilere katkıda bulundum. 2005'teki Olağanüstü Kurultay'da da Sarıgül'ün yanındaydım. Yine sosyal demokrasi içinde yeni bir arayış olan 10 Aralık Hareketi'nin kurucuları arasında da yer aldım. Bu hareketin Manifestosu'nun hazırlanmasına katkıda bulundum. Mustafa Sarıgül'ün haksız olarak CHP'den ihraç edilmesinden sonra oluşan Türkiye Değişim Hareketi (TDH) içinde de yer aldım. TDH sürecinde Sarıgül'ün en yakın çalışma arkadaşlarından biri oldum. Bu arada CHP'de yaşanan değişimle birlikte, TDH'nın partileşme sürecini durdurma yönündeki haklı kararında da yine Sarıgül'ün yanındaydım. Son olarak Sarıgül'ün CHP'ye yeniden dönüp İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışına girmesiyle birlikte ben de CHP'ye üye oldum ve artık hep birlikte CHP'nin başarısı için çalışıyoruz. Kısacası, Sayın Sarıgül'le mücadale ve yol arkadaşlığımız 10 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Şimdi iki hedefimiz var: 30 Mart'ta Sayın Sarıgül'ü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı yapmak, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu da ilk genel seçimde Başbakan yapmak. Hep birlikte bunun için mücadele ediyoruz.

NEFER OLARAK ÇALIŞMAYA DEVAM

PM'de Beşiktaş belediye başkanlığı için adınız öne sürüldü ama isminiz üzerinde çok ciddi tartışmalar oldu. Sonuçta Beşiktaş için Murat Hazinedar aday gösterildi. Kırgın mısınız?
Hayır. İstanbul'un en önemli ilçelerinden Beşiktaş için, özellikle Beşiktaşlı biri olarak, ismimin önerilmesi benim için yeterince büyük bir onurdur. Bu önerinin Parti Meclisimiz tarafından uygun görülmemesi de yine saygıyla karşılanması gereken demokratik bir karardır. Parti Meclisimizin değerli üyelerinin takdiri bu yönde olmuştur; saygıyla karşılıyorum.

Bize düşen görev partimizin yerel seçimlerdeki başarısı için bir nefer olarak çalışmaya devam etmektir. Beşiktaş için tercih edilen Murat kardeşim de benim çok sevdiğim ve saydığım bir arkadaşımdır. Başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Diğer belediye başkan adaylarımız gibi, onun da her zaman yanında ve yardımcısı olacağım.

Haberin Devamı