Gazete Vatan Logo

CHP ve MHP'nin kaset soruşturmasında FETÖ izleri

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve bazı MHP'lilere ait görüntülerin kaydedilerek internette yayınlanmasına ilişkin soruşturma kapsamında 12 kişi tutuklandı.

CHP ve MHP'nin kaset soruşturmasında FETÖ izleri

Aralarında eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve eski Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürü Lokman Kırcılı'nın da bulunduğu 12 sanık, soruşturma çerçevesinde ifade verdi.

Cumhuriyet savcısınca ifadelerinin alınmasının ardından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen sanıkların, bu soruşturma kapsamında da tutuklanmasına karar verildi.

FETÖ'DEN TUTUKLU

Sanıklardan Akyürek ve Yılmazer'in Hrant Dink suikasti davasından, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan'ın "Tahşiyecilere kumpas" davasından, eski İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Operasyon Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Ümit Seçgin, daha önce Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görev yapan eski polis memurları Yılmaz Şimşek, Bahaddin Alaca, Halil Adalı ve Osman Gülbel'in FETÖ'nün "VIP dinleme" davasından, eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Aktepe, eski Ankara İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Hami Güney ve eski Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürü Kırcılı da Ankara merkezli "usulsüz dinleme" davasından tutuklu bulunuyor.

Haberin Devamı

KASET SORUŞTURMASI

Baykal'a ait olduğu öne sürülen görüntüler, 6 Mayıs 2010'da internette yayınlanmış, ardından Baykal, CHP Genel Başkanlığından istifa etmişti.

Eski MHP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ekici, Osman Çakır, Ümit Şafak, Deniz Bölükbaşı, Recai Yıldırım, Metin Çobanoğlu, Bülent Didinmez, eski Genel Sekreter Cihan Paçacı ve eski Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak ile eski Milletvekili İhsan Barutçu'ya ait olduğu iddia edilen görüntüler de 21 Mayıs 2011'de medyaya yansımıştı.

İhsan Barutçu dışındaki isimler partideki görevlerinden istifa etmiş, milletvekili adaylığından çekilmişlerdi. Partiden ihraç edilen Barutçu ise bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde milletvekili seçilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, görüntülere ilişkin ayrı ayrı soruşturma başlatmış ancak MHP'lileri ilgilendiren soruşturma dosyasını yetkisizlik kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. Yetkisizlik kararında aynı eylemler nedeniyle İstanbul'da da soruşturma yürütüldüğü belirtilmişti.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma dosyasını yetkisizlik kararı vererek tekrar Ankara'ya göndermişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Baykal ve MHP'lilere ait olduğu öne sürülen görüntülerle ilgili soruşturma dosyalarını, "özel hayatın gizliliğine yönelik eylemlerin FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin şüpheler" üzerine birleştirmişti.

Deliller üzerine şüpheler, geçmişte istihbaratta görev yapan polisler üzerinde yoğunlaşmış ve çoğu polis 38 şüpheli tutuklanmıştı.

Ayrıca savcılığın talebiyle FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında olduğu 41 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Öte yandan, eski Ankara İstihbarat Daire Başkanlığı görevlisi Mehmet Demirbilek ile eski polis Abdül Köksal da gazeteci Haydar Meriç'in, Fetullah Gülen aleyhinde Kitap yazacağının anlaşılması üzerine düzmece raporla dinlendiği ve öldürüldüğü iddialarına ilişkin soruşturma çerçevesinde tutuklanmıştı.

Haberin Devamı

Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofislerine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili dava kapsamında tutuklu bulunan eski EGM İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar ve aynı müdürlükte görevli polis memuru İlker Usta da aynı soruşturma kapsamında geçen hafta tutuklanmıştı.