Gazete Vatan Logo

CHP uyardı

YSK'ya mühür uyarısı: 'Evet' deği 'tercih'

Referandumda kullanılacak mühürlerde ‘evet’ yazmasına vatandaşların tepkisi ve medyanın bunu yansıtması üzerine muhalefetten itirazlar gelmeye başladı. YSK’daki toplantıda da muhalefet “Mühür değiştirilsin” dedi.

Referandumda kullanılacak mühürlere ilişkin tartışma sürüyor. Konuya ilişkin bir açıklama dün CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol’dan geldi. CHP Grup Başkanvekili yaptığı yazılı açıklamada, YSK Başkanı Ali Em’in konuya ilişkin açıklamasını “Hayret ve üzüntüyle” izlediğini ifade etti. Em’in “Yasada ’özel bir işaret’ deniyor, biz de genelgemizde bu işaretin ’Evet’ veya ’Tercih’ ifadesi olacağını belirttik. Değiştirmeyi düşünmüyoruz” dediğini kaydeden Anadol, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda “Halk oylamasına katılanlar, üzerinde özel işaret bulunan mührü, birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu kullanır” hükmünün yer aldığını kaydetti. Anadol, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Yani yasadaki ’özel işaret bulunan mühür’ ve ’Tercih’ sözcüğü dikkate alınarak sadece ’Tercih’ yazılı mühürlerin kullanılması kararı alınabilirdi. Oysa YSK, ülke çapında uygulama birliğini bozarak bazı il ve ilçelerde ’Evet’, bazılarında da ’Tercih’ mühürleri dağıtarak şimdiden kargaşaya yol açmış bulunmaktadır. YSK’nın kanundaki ’özel işaret bulunan mühür’ ibaresinden ’Evet’ ve ’Tercih’ olarak ikili anlam çıkarması akıl ve mantık kurallarına aykırıdır.”

YSK’ya çağrı

“Birçok köşe yazarı ve binlerce seçmenin ’Evet’ mührünün kafa karıştıracağını ve yanıltıcı olduğunu ısrarla vurguladığını, gümrüklerde oy kullanan seçmenlerin ’şaşırdıklarını ve bocaladıklarını’ söylediklerini” dile getiren Anadol, “YSK’nın görevi kamuoyu ile inatlaşmak değil, referandumu, sonuçları üzerinde hiçbir tartışma yaratmayacak şekilde yansız, adil ve inandırıcı biçimde yönetmektir. YSK’yı referandum tarihine daha 1 ay varken kararını bir kez daha gözden geçirmeye ve tüm ülkede tek bir uygulama yapmaya davet ediyorum” dedi.

DSP YSK’ya başvurdu

Bu arada DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit’in, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvurarak 12 Eylül’de yapılacak referandumda seçmenin kullanacağı mühürlerde “Tercih” yazısının bulunmasını istediği bildirildi.

‘Mühür değişebilir’

YSK, seçimlerde kullanılar sistem ve seçmen kütüklerinde yer alan nüfus artışı hakkında” seçimlere girme yeterliliğine sahip siyasi parti temsilcilerine bilgi verdi. YSK Başkanı Ali Em ’in daveti üzerine düzenlenen toplantıya 11 siyasi parti temsilcisi katıldı. Toplantıda, Hacettepe Üniversitesi ’nden bazı akademisyenler ve YSK bürokratları, parti temsilcilerine bilgi verdi.

Yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan CHP’li Turgut Dibek, toplantının olumlu geçtiğini belirtti. Bilgilendirme amaçlı düzenlenen toplantıda kendilerinin de halk oylamasına ilişkin kaygılarını dile getirdiklerini, her şeyi konuştuklarını ifade eden Dibek, hemen hemen tüm partilerin halk oylamasında “evet” mührünün kullanılmaması gerektiğini dile getirdiğini söyledi. Toplantıda “yeterince, 400 binden fazla ’tercih’ mührünün bulunduğunun” dile getirildiğini belirten Dibek, “Sanıyorum, bugünkü toplantıdan sonra 12 Eylül ’de ’tercih’ mührü kullanılacaktır” dedi.

Pankart savaşları sürüyor

Halkoylaması için geri sayım sürerken asılan pankartlarla ilgili sorunlar da sürüyor.

‘Pankart savaşları’nın bir örneği dün de İzmir’de yaşandı. Polis Eğitim-İş Sendikası, binasına asılan ‘Grevsiz anayasa değişikliğine hayır’ yazılı pankartın Seçim Kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle sendikayı uyardı. Sendika yöneticileri, ‘Anayasa değişkiliği’ yazan yerin üzerine ‘sendıia’ yazarak değiştirdi.

Haberin Devamı