Gazete Vatan Logo

CHP son ana kadar direndi

Seçim sonuçlarının medya kuruluşlarının büyük bölümünde Cumhur İttifakı ve Erdoğan’ın kazandığını gösterdiği saatlerde basın toplantısı düzenleyen CHP Sözcüsü, manipülasyon iddiasını yineledi ve seçimin ikinci tura kalacağını iddia etti.

CHP son ana kadar direndi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sandıkların açılmaya başlanmasının ardından seçim sonuçlarını takip etmek üzere parti genel merkezine geçti. Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, “Sandığa gidip oy kullanan bütün vatandaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum, demokrasinin gereğini yaptılar” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Terk etmeyin çağrısı

“Sandıklarda görevli olan bütün arkadaşlarıma şunu açık ve net ifade ediyorum, demokrasiye inanıyorsanız, ki inanıyorsunuz, seçim süresince oylar kullanılırken orada durdunuz, dolayısıyla ıslak imzalı tutanaklar tutuluncaya ve birer örneği sizler tarafından alınıncaya kadar sandıkları terk etmeyiniz. Sandık başında olan kamu görevlilerine de şunu söylemek isterim. Siz devlet memurusunuz, bir siyasal partinin memuru değilsiniz. Tabi olduğunuz yasanın adı Devlet Memurları Kanunu. Dolayısıyla devlet memuru olarak tarafsız olmanız gerekiyor. Bu süreci büyük bir sabırla, büyük bir itinayla sonlandırabilirsek güzel şeyler olacak Türkiye’de, buna yürekten inanıyorum. Biz, yarın güzel bir Türkiye’ye umarım hep birlikte uyanmış olacağız.”

Haberin Devamı

Sandığından CHP ve İnce çıktı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy kullandığı sandıkta en fazla oyu, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce aldı. Kılıçdaroğlu’nun oy verdiği Arjantin İlkokulundaki 4173 numaralı sandıkta kullanılan 357 oyun 3’ü geçersiz sayıldı. Sayım sonuçlarına göre, Muharrem İnce 190 oyla birinci oldu. Sandıktan cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan’a 110, Meral Akşener’e 34, Temel Karamollaoğlu’na 11, Selahattin Demirtaş’a 9 oy çıktı. Aynı sandıkta en fazla oyu da CHP aldı. CHP’ye 137, AK Parti’ye 91, İYİ Parti’ye 51, HDP’ye 34, MHP’ye 23, Saadet Partisi’ne 15 oy çıktı. Cumhur ve Millet İttifakları ise 2’şer oy aldı.
Bülent Tezcan’dan tepki
Oylama sonuçlarının medyade yer almaya başlamasının ardından ise CHP Sözcüsü Bülent Tezcan bir açıklama yaptı. Anadolu Ajansı verilerine dayanan yayınlarda sandıkların büyük bölümünün sayıldığı ve ilk turda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanacağı görülürken Tezcan, “Hiç kimse erken gelin güvey olmasın, hiç kimse erken davul zurna çalmasın. Geride 40 milyon oy, geride açılmamış 110 bine yakın sandığın olduğu bir yerde yüzde 51.77 oy oranıyla kimse kendisini Cumhurbaşkanı seçildim diye ilan etmesin” dedi.
Tezcan, Erdoğan’ın oyunun yüzde 45’lere düşeceğini öne sürdü ve “Seçim ikinci tura kalacak. Sandık görevlilerimizi aynı hassasiyetle işlerini yapmaya devam etmeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.
‘Adam kazandı’ diyerek kabul etti
Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazandığının açıklanmasına tepki gösteren CHP, daha sonra sessizliğe büründü. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, akşam Twitter’dan paylaştığı mesajda “Anadolu Ajansı manipülasyon yapıyor, Erdoğan’ın yüksek oy aldığı yerlerin sonuçlarını öncelikli veriyor. Sandık görevlilerimize sesleniyorum moralinizi bozup asla sandıkları terk etmeyin” diye tweet attı. İnce daha ssaat 23.24’te yeni bir tweet daha attı. İnce, “Yüksek Seçim Kurulu’nun geçici seçim sonuçlarını ilan etmesinden sonra bir açıklama yapacağım” ifadelerini kullandı. Bir süre sonra ise gazeteci İsmail Küçükkaya, Muharrem İnce’den bir açıklama aldığını ilan etti. Küçükkaya, “Biraz önce Muharrem İnce’ye mesaj attım. ‘Adam kazandı’ dedi. Erdoğan’ın kazandığını söyledi. Yorumunu çok merak ediyordum. ‘Adil bir seçim olmadı ama kazandığını kabul ediyorum’ dedi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı