Gazete Vatan Logo

CHP’nin isteği ilkbaharda seçim

CHP’nin isteği ilkbaharda seçim

Kılıçdaroğlu hükümet kurma görevini alması halinde Ecevit’in 1999’da kurduğu ‘azınlık hükümeti’ modelini hayata geçirmeyi planlıyor. Kılıçdaroğlu’nun azınlık hükümetiyle ilkbaharda seçim önereceği belirtiliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘24 saatte kurarım’ dediği hükümet modelinin içeriğine dair bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Kılıçdaroğlu’nun kurmayı planladığı hükümet 1999’da Ecevit’in kurduğu azınlık hükümet modeli. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kendisine verilen görev çerçevesinde bir azınlık hükümeti kuran Ecevit, ocak ve mayıs ayları arasında görevde kalarak ülkeyi seçime götürmüştü. Kılıçdaroğlu’nun da görevin kendisine verilmesi durumunda aynı yöntemi izleyerek, 7-8 ay sonra ülkeyi bir erken seçime götürmeyi planladığı kaydedildi.

‘Serbest bırakın’

Zonguldak Milletvekili Ecevit’in 76 milletvekili ile kurduğu azınlık hükümetinin, kısa süre içinde hayata geçirilebileceğine inanan Kılıçdaroğlu, görevi alması halinde MHP ve HDP liderlerinden TBMM’deki gruplarının serbest bırakılmasını isteyecek. Ecevit’in genel başkanı olduğu DSP, 18 Nisan 1999’daki seçimlerde oylarını yaklaşık 10 puan yükseltmişti.

Haberin Devamı

‘Deneyerek görelim’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu da görevin Kılıçdaroğlu’na verilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin cumhurbaşkanının bir görevi var. Bu, Anayasa’da belirlenmiş. ‘Beştepe’nin yolunu bilmeyenlerle işim olmaz’ diyerek görev vermiyor. Bu kabul edilemez. Genel Başkana görev verilse, üç parti veya iki partinin yer alacağı, olmazsa CHP’nin tek başına yer alacağı ve diğer iki partinin dışarıdan destekleyeceği bir azınlık hükümeti kurulabilir. Bazı acil sorunları gidererek ülkeyi seçime götürmeyi üstlenirdi. Bu mümkün mü? Bunu ancak deneyerek görebiliriz.”

Erdoğan konuşmasın yasa teklifi
CHP Erzincan milletvekili Erdoğan Özyalçın, Cumhurbaşkanı’nın seçimlerden önce bir ay süreyle siyasi içerikli konuşma yapmasının yasaklanması için yasa teklifi verdi. Teklife göre, Cumhurbaşkanı genel ve yerel seçimler ile referandumların bir ay öncesinden başlayarak etkinliklerine katılabilecek ancak siyasi içerikli, bir siyasi partiye yönlendirici veya seçmenin oyunu etkileyecek konuşma yapamayacak.

Haberin Devamı