Gazete Vatan Logo

CHP ‘mühürsüz oyu’ AİHM’e taşıyacak

Danıştay’ın YSK kararıyla ilgili başuruyu reddetmesi üzerine CHP bu kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğini açıkladı. Böke, tutuklu HDP milletvekillerinin bırakılmasını istedi

CHP ‘mühürsüz oyu’ AİHM’e taşıyacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, dün partisinin MYK toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında AKPM’nin Türkiye’yi siyasi denetime alma kararı ve referandum sonucuyla ilgili mesajlar verdi. Böke özetle şunları söyledi:

‘AKPM kararı siyasi değil’

“Bu (AKPM) kararı üzüntüyle takip ettik. Bu kararla Türkiye, denetimden çıkan ve sonra tekrar denetime alınan ilk Avrupa ülkesi oldu. AKPM’nin bu kararı siyasi gerekçeyle falan değil, iktidarın başta OHAL olmak üzere somut uygulamaları nedeniyle verilmiştir. Alınan karar Türkiye’nin demokratik standartlardan uzaklaştığının ifadesidir. AKP hükümetinin Türkiye’yi getirdiği nokta Türkiye’nin evrensel değerlerden uzaklaşmış olmasıdır. Türkiye’nin en az yüzde 50’si, bu hukuk dışı, demokrasi dışı AKP uygulamalarını reddetmekte, buna hayır demektedir. Türkiye, AKP’den ve onların hukuksuzluklarından ibaret değildir. Kararın sorumlusu AKP olmasına rağmen maalesef karar 80 milyonu, Türkiye’yi cezalandırmaktadır. Bu kararla Türkiye 13 yıl geriye götürülmüştür. mühürsüz bir seçimin ardından gayrimeşru bir referandum sonucuyla karşı karşıyayız. Sandığa gitmiş olan, kendi vicdanıyla, cesaretle oy kullanmış bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu savunmak bizim için önceliktir. Bu sebeple önümüzdeki dönemde AİHM’ye başvuru yapacağımızı da hepinizle paylaşmak istiyorum.”

Haberin Devamı

Sincar’a destek

Böke, Sincar’a yönelik hava operasyonuna ilişkin bir soru üzerine, “Her zaman şunu ifade ediyoruz. Türkiye güvenliği için atılması gereken her türlü adımı atacaktır. DEAŞ’ın bölgesel bir tehdit olmasının önüne geçecek adımların da mutlaka ortağı olacaktır. Uluslararası hukuk çerçevesinde kendi güvenliğimizin ihtiyaç duyduğu her adımın atılmasına destek veriyoruz” dedi.

‘Balbay kararı uygulanmalı’

CHP Sözcüsü Böke HDP’li milletvekillerinin bırakılmasını istedi: “Siz, OHAL rejimini sürekli kılarsanız, kendinizden görmediğiniz herkese zulüm yaparsanız, gazetecileri, seçilmiş milletvekillerini tutuklarsanız, bunun doğal ve kaçınılmaz sonucu Türkiye’nin uluslararası toplumun gözünde demokratik bir ülke statüsünü yitirmesidir. Cumhuriyet gazetesi yazarları tutuklu. Türkiye, bir korku ülkesine dönüştü. Bir siyasi partinin liderleri, milletvekilleri hapisteler, oysa Anayasa Mahkemesi’nin Balbay kararı olarak bilinen bir kararı var. Hızla tutuklu milletvekillerine derhal Balbay kararı uygulanmalıdır. Burada açık hukuksuzluk vardır, milletvekillerinin tutukluluklarına derhal son verilmelidir.”

Haberin Devamı

Mühürsüz oy 1.5 milyon

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, 16 Nisan referandumundaki mühürsüz oylarda Evet ve Hayır’ın oranlarını açıkladı. Sayısının kaç olduğu da net olarak açıklanmayan mühürsüz oylarla ilgili açıklama FOX TV’de İsmail Küçükkaya’ya konuk olana Aksünger’den geldi. Aksünger 1,5 milyon olduğunu belirttiği mühürsüz oyların 300 bin kadarının ‘hayır’, geri kalanların evet olduğunu söyledi. Delillerin yok edildiğini söyleyen Aksünger, “YSK açıklamasından sonra bunlar mühürlendi” dedi.