Gazete Vatan Logo

CHP Milletvekili hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten fezleke

CHP Milletvekili hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten fezleke

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi hakkında, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan fezleke düzenledi.

Başsavcıvekili Hüseyin Şahin tarafından düzenlenen fezleke, TBMM Başkanlığına sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, 14 Eylül 2015'te başsavcılığa dilekçe vererek, Hakverdi'nin 7 Eylül 2015'te, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı hakkında vatana ihanet suçundan suç duyurusunda bulunduğunu" bildirdi.

Aydın'ın dilekçesinde, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunun, Cumhurbaşkanının ancak vatana ihanetten dolayı suçlanabileceğine hükmeden Anayasa'nın 105. maddesini gerekçe göstererek Hakverdi'nin suç duyurusunu işleme koymadığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı hakkındaki suç duyurusunun tamamen iftira kastıyla kaleme alındığı kaydedilen dilekçede, "Suruç'ta meydana gelen canlı bomba saldırısının araştırılmasına yönelik Mecliste verilen önergenin reddi yönündeki oyları Cumhurbaşkanı'na izafe etmenin, her şeyin sorumlusunun Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olduğuna dair patolojik bir hal arz eden düşüncenin yansıması olduğu" ifade edildi.

Haberin Devamı

Dilekçede, suçlamaya dayanak kılınan, Cumhurbaşkanı'nın 6 Eylül 2015'teki açıklamasında geçtiği iddia edilen ifadelerin gerçek dışı olduğu belirtilerek, bunun dayanağı olan paylaşımın tepkiler üzerine, yalan ve yanlış olduğu kabul edilerek kaldırıldığı ve okuyuculardan özür dilendiği hatırlatıldı.

Avukat Hüseyin Aydın'ın dilekçesinde, Hakverdi'nin, "yalan ve yanlış bilgilerle ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na izafe edilemeyecek, başkalarına ait açıklamalar ve verilen oylara dayalı olarak 'vatana ihanet' gibi ağır bir suçlamada bulunmak suretiyle büyük bir sorumsuzluk sergilediği" kaydedildi. Dilekçede Hakverdi hakkında "iftira" suçundan kamu davası açılması istendi.

"İfade hürriyeti sınırlarını aştı"

Bunun üzerine yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan fezlekede, şikayet edilen Hakverdi'nin beyanlarının eleştiride bulunma, kanaat açıklama ve ifade hürriyeti sınırlarını aştığı ve Hakverdi'nin "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu işlediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Fezlekede, Hakverdi hakkında Anayasa'nın 83. maddesine istinaden dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunulması gerektiği kanaatine varıldığı bildirildi.