Gazete Vatan Logo

CHP'lilerden iptale tepki!

CUMHURİYET’in kuruluşunun 88’inci yıl dönümü kutlamaları Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. CHP’li Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Başbakanlık genelgesiyle resmi geçit törenlerinin iptal edilmesine tepki göstererek, "Geçit törenlerinde bu ülkede dansöz oynatılmıyor" dedi. CHP Edirne İl Teşkilatı ise yarın sabah saat 10.30’da vatandaşları bayrakları ile daha önce törenlerin kutlandığı Talatpaşa Caddesi’ne davet etti.

Edirne’deki törenler Talatpaşa Caddesi’ndeki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Törenlere Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, 54’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demir, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile kamu kurumları Atatürk anıtına çelenk koydu. CHP Edirne İl Teşkilatı Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptal edilmesine tepki gösterdi. Cumhuriyet resepsiyonu ve kokteylinin iptal edilmesinin normal karşıladıklarını belirten CHP Edirne İl Başkanı Şükrü Civaroğlu, "Ancak sabahki genelge ile bayram geçit törenlerinin iptal edildiğini öğrendik. Biz Cumhuriyet Bayramı yürüyüşünün iptal edilmesini doğru bulmuyoruz. Acı, üzüntü, eğlence, coşku ayrı şey, cumhuriyeti yaşamak ayrı şey. Cumhuriyet bayramını kutlama, sadece kutlama değil, anmadır da. Acımız ve üzüntümüz çok büyük. Ancak Cumhuriyetin ayakta sağlam durması gerekmektedir bu acıların sarılması için. Halkımızla birlikte cumhuriyetin var olduğunu, ayakta durduğunu dosta düşmana göstermek için 29 Ekim yürüyüşünü halkımız ile birlikte yarın saat 10.30’da yapacağız. "dedi.

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ise, "Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Cumhuriyet olmazsa bir hafta sonra kutlayacağımız kurban bayramı da olmazdı. Ülke, zor günler geçirirken davul ve zurnalarla oynayalım, eğlenelim ve resepsiyonlar yapalım demiyoruz. Cumhuriyet bayramı balosu iptal oldu ve CHP dahil kimse sesimizi çıkartmadık. Çünkü ülkemiz zor günler geçiriyor. Ancak 74 milyonu bir arada tutan ortak payda olan Cumhuriyetin ve ülkemizin bölünmez bütünlüğünü koruyacak tek kurum Cumhuriyet’in kendisidir. Cumhuriyet’in geçit törenleri Van’daki deprem gerekçe gösterilerek iptal edilmesi bize göre çok yanlış bir karardır ve asla tasvip etmediğimiz ve etmeyeceğimiz bir karardır. Van’daki deprem yaralarının sarılması, terörün sona ermesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Türk milletinin sonsuza kadar yaşaması için cumhuriyet gerekmektedir. Bu iptal kararını alanlar hangi gerekçelerle aldı bilmiyoruz."dedi.

HALK YÜRÜYÜŞÜNE DAVET

CHP Edirne İl Teşkilatı, siyasi hiçbir parti afişi ve bayrağı taşımadan halkı ve diğer partileri Türk bayrakları ile yarın saat 10.30’da törenlerin daha önce yapıldığı Talatpaşa Caddesi üzerinde toplanmaya tören yürüyüşü yapmaya davet etti.

"TÖRENDE DANSÖZ OYNATILMIYOR"

Kırklareli’ndeki törenlere ise Vali Mustafa Yaman Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, 55’nci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Aydın, CHP Milletvekili Turgut Dibek askeri erkan ve öğrenciler katıldı. Yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı söylenerek Atatürk anıtına çelenkler bırakıldı. Törenin ardından Kırklareli CHP il teşkilatı, Van’da yaşanan deprem nedeniyle Cumhuriyet Bayramı resmi geçit törenlerinin Başbakanlık genelgesiyle iptal edilmesine tepki gösterdi. CHP’li Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, cumhuriyet tarihinde ilk kez böyle bir tablo ile karşılaştıklarını ifade ederek şunları söyledi:
"Van’da yaşanan deprem felaketi ile tüm vatandaşlarımız üzülmüş ve hepimizin acısı gerçekten büyüktür. Başbakanlık bugün kutlamasına başladığımız ülkemizin en büyük ulusal bayramı olan cumhuriyet bayramının yarınki geçit törenlerinin yapılmayacağı, bayramın sadece çelenk programı ve valiliklerdeki kabul töreni ile kutlanacağına dair bir genelge yayınlamıştır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Cumhuriyet Bayramı böyle bir genelge ile iktidarın kafasındaki cumhuriyet düşmanlığını ortaya çıkaran düşüncelerle engellenecek bir bayram değildir. Savaş dahi çıksa biz bu bayramı kutlamak zorundayız. Geçit törenlerinde bu ülkede dansöz oynatılmıyor. Cumhuriyet Bayramı törenlerinde vatandaşlarımız o bütünlüklerini pekiştirerek mutlu oluyor. Bunun mutlaka düzeltilesi gerekir. Bu genelge törene iki saat kala yayınlandı. Bu bir denemedir. Bu bir meydan okumadır. AKP’nin kafasında bir tek şey vardır. Laik ve demokratik cumhuriyetle hesaplaşmadır. Bunun zeminleri zaten yavaş yavaş hazırlandı ve görüyoruz"

TEKİRDAĞ’DAKİ TÖRENLER

Tekirdağ’daki törenler de Hükümet Caddesi üzerinde Atatürk anıtında düzenlendi. Törene Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Adem Dalgıç, 8’nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, siyasi parti temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Anıta çelenklerin konulmasının ardından konuşma yapan Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Cumhuriyet’in kuruluşunun 88’inci yıl dönümü nedeniyle çok gururlu olduğunu belirterek "Tarihimizin en büyük çağdaşlaşma projesi olan Cumhuriyet karşımıza çıkan zorlukların aşılması konusunda bizlere güç vermektedir. İşaret ettiğiniz Çağdaş uygarlık düzeyine emin adımlarla ilerleyen Türk milleti Cumhuriyet değerlerini bugün olduğu gibi gelecekte de yaşatma kararlılığındadır. Gelişme ve kalkınmakta bize yol gösteren ilke ve inkılaplarınız Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatma görevimizi yerine getirmede rehberimiz olmayı sürdürecektir" dedi.

KUTLAMA İPTALİNE CHP TEPKİSİ

İZMİR’de Cumhuriyet’in 88’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Çelenk töreninin ardından CHP’li milletvekilleri yarınki törenlerin iptal edilmesini protesto etti.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önündeki törene İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay, İzmir Milletvekilleri, rektörler, siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri, gaziler katıldı. Törende anıta çelenk konuldu, şehit askerler için saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk Bayrağı çekildi. Tören sırasında top atışı da yapıldı.

CHP’DEN SESSİZ YÜRÜYÜŞ

CUMHURİYET Bayramı’nın 88’inci kuruluş yıldönümü kutlamalarının şehitler ve Van depreminde hayatını kaybedenlerin acısı nedeniyle iptal edilmesi üzerine CHP İzmir’de Cumhuriyet yürüyüşü düzenleyecek. CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, "Bizler Cumhuriyetin bazı özel acıların arkasına bırakılarak unutturulmasını istemiyoruz. Cumhuriyete her zamanki gibi sahip çıkacağız" dedi.

Tacettin Bayır, partisinde yaptığı basın toplantısında Cumhuriyet Bayramı’nın 88’inci kuruluş yıldönümü kutlamalarının şehitler ve Van depreminde hayatını kaybedenlerin acısı nedeniyle iptal edilmesine tepki göstererek, yarın saat 19.00’da konak Vapur İskelesi’nde toplanıp, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından önce Cumhuriyet Meydanı’na ardından Alsancak Vapur İskelesi’ne ellerinde bayrak ve meşalelerle slogan atmadan sessizce yürüyeceklerini söyledi.

Bayır, konser ve eğlenceli kutlamaların belediyeler tarafından iptal edildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Ülkemizin en önemli bayramının Cumhuriyet Bayramı olduğunu düşünecek olursak biz bu bayramı da kutlamayacaksak, Türkiye’ye ve cumhuriyete nasıl sahip çıkacağız? Cumhuriyetle ilgili şiir okunmasının neden iptal edildiği konusunda kafamızda soru işaretleri var. Biz bayramda yürüyüş yapacağız. Bunu yaparken acıların gerektirdiği vakar içinde olacağız. Bu bir kutlama ve bayram değildir. Bizler Cumhuriyetin bazı özel acıların arkasına kalarak unutturulmasını istemiyoruz. Cumhuriyeti unutturmayacağız ve her zamanki gibi sahip çıkacağız. Bu kararı sadece İzmir örgütü olarak aldık ama Genel Merkez’e de danıştık. Ne Van’da depremde ölenleri ne de şehitlerimizin acısını unutmayacağız. Kimse depremde hayat kaybedilmesini istemez. Teröre şehit vermek istemez. Ama bunun Cumhuriyetin 88. kuruluş yıldönümüne denk gelmesi bir şansızlık olarak algılanabilir. Ama biz Cumhuriyetin bekçileriyiz. Bir biçimde bazı şeylerin arkasına bırakılarak Cumhuriyet değerlerinin unutulmaması adına bunu yapacağız. Vatandaştan ’Dört elle sarılmamız gereken cumhuriyetimize neden sahip çıkmıyoruz’ tepkiler aldık. Bunun üzerine harekete geçtik."

ADD’DEN CUMHURİYET BAYRAMI TEPKİSİ

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şubesi Başkanı Şükran Karahasan, Cumhuriyet Bayramı’nın, yerel fındık, fıstık, kiraz festivalleriyle aynı kefeye konulduğunu belirterek törenlerin iptal edilmesine tepki gösterdi.

ADD Zonguldak Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyen Şükran Karahasan, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının, belki de uzunca bir süredir sadece acıları yaşayan ülke insanlarına her şeye rağmen biraz olsun moral kaynağı olabilecekken iptal edildiğini söyledi. Teröre kurban giden şehitlerin, depremde ölen yurttaşların acısının tabii ki unutulmayacağını belirten Karahasan, davullarla zurnalarla kutlanan bayramın beceriksiz yöneticilerin yanlışlıklarının bedeli olarak iptal edildiğini kaydetti. Karahasan, şöyle dedi:

"Yıllardır terörü engellemeyi beceremeyenler, depreme dayanıklı binalar inşa edilmesini sağlayamayanlar, Cumhuriyet Bayramı gibi çok önemli bir töreni ertelemek yerine iptal etme yoluna giderek terör ve depremi bahane olarak kullanmaktan çekinmemişlerdir. Çare olarak Atatürk’ün işaret ettiği akıl ve bilimi rehber olarak almadığımız sürece ne acılar bitecek ne de dini bayramlar dışında bayramlar kutlanacak. Cumhuriyetimiz ve onun kazanımlarını her geçen gün biraz daha halkımızdan uzak tutmaya çalışan bu zihniyet, almış olduğu kararla cumhuriyet karşıtı karanlık güçlere, numaracı cumhuriyetçilere prim vermektedir."

Haberin Devamı