Gazete Vatan Logo

CHP'li vekiller sordu!

10 yılda kaç asker kazada şehit oldu?

CHP’li milletvekilleri son dönemde tırmanan terör olayları nedeniyle artan şehit ve gazi sayısının peş peşe yaşanan askeri araç kazalarıyla katmerlenmesine yönelik tepkilerini soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşıdı. CHP’li vekiller, son 10 yılda meydana gelen araç kazaları sonucu şehit olan ya da yaralanan asker sayısının açıklanmasını isterken, kazaların nedenlerine ilişkin de detaylı bilanço talep etti. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması için verilen önergelerde, asker sevkiyatında özel araçların kullanımının yaygınlığının yanısıra, kazalara karışan askeri araçların şoförlerinin nasıl belirlendiği de sorgulanıyor.

Son dönemde artan askeri araç kazaları CHP’li Milletvekillerince TBMM gündemine taşındı. 21 Ağustos’ta Şırnak’ın Uludere ilçesinde askerleri taşıyan sivil minübüsün devrilmesi sonucu 9 asker ve 1 korucunun şehit olmasının ardından 25 Ağustos’ta da Ardahan-Göle karayolunda askeri aracın şarampole yuvarlanması sonucu 3ü ağır 8 asker yalanmıştı. CHP’li Turgut Dibek ve Lütfi Baydar TBMM Başkanlığı’na sundukları soru önergeleriyle askerlerin sevk işlemlerinde kullanılan yöntemler ile askeri araçların yaptığı kazaların 10 yıllık bilançosunun açıklanmasını istediler.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu dilekçesinde, Uludere olayında askerlerin neden özel araç ile taşındığının yanısıra asker sevklerinde hangi yöntemlerin kullanıldığını ve özel araç ile asker taşınmasının Türkiye’nin diğer bölgelerinde de sık sık başvurulan bir yöntem olup olmadığını sordu. Dibek, Yılmaz’a özel araçlarla taşıma sırasında askerlerin güvenliğinin nasıl sağlandığına ilişkin bilgi vermesini de istedi.

CHP Aydın Milletvekili Lütfi Baydar ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergesinde son 10 yılda araç kazaları sonucu şehit olan ve yaralanan asker sayısının açıklanmasını talep etti. Baydar, Erdoğan’dan şu sorulara yanıt istedi; “2002-2012 yılları arasında araç kazaları sonucu şehit olan asker sayımız ile yaralıların sayıları nedir? Askerlerimizi taşıyan araçları kullanan şoförler kimlerden seçilmektedir? Yaşanan kazaların istatistiki bilgileri nelerdir? Bu kazaların kaçında şoför hatası vardır?”

Haberin Devamı