Gazete Vatan Logo

CHP'li üyeler istifa etti

CHP'liler TBMM Adalet Komisyonu'ndan istifa etti

Yargıtay ve Danıştay’a yeni daire açılmasıyla ilgili tasarıya karşı halkı ‘sivil direnişe’ çağıran CHP’li 5 milletvekili, dün gece Adalet Komisyonu’nda konuşma süresi 5 dakikayla sınırlandırılınca topluca istifa etti ve “Yeni üye seçilene kadar Komisyon çalışamaz” dedi. Ancak CHP’liler gidince çalışmaya MHP’lilerle devam eden AK Partililer jet hızıyla kabul etti...

ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu’nda sert tartışmalara yolaçan yargı reformu tasarısının görüşmelerinde AK Parti önergeleriyle muhalefetin konuşma ve önerge verme hakkına sınır getirilmesi üzerine CHP’li üyeler, topluca istifa etti. CHP’li komisyon üyeleri, Ordu’da bulunan Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmelerinin ardından komisyondan istifa dilekçelerini Komisyon Başkanlığı’na sundu. CHP Grup yönetimi de TBMM Başkanlığı’na yazı göndererek CHP Grubu’nun üyelerinin komisyondan çekildiğini bildirdi.

1. maddede uzun konuşmalar...

TBMM Adalet Komisyonu, muhalefetin, iktidarın yargının kritik kademelerini ele geçirme planının parçası olarak nitelendirdiği Danıştay ve Yargıtay’ın daire ve üye sayılarını arttıran tasarının görüşmelerine dün devam etti. Maddeler üzerinde yapılan görüşmelerde önceki gün olduğu gibi CHP ve MHP’li üyeler uzun konuşmalar yaptı. Bu nedenle tasarının 1. Maddesi’nin görüşmeleri 5 saat sürdü. AK Parti’nin önerisi doğrultusunda konuşmalar için 5 dakikalık süre sınırının getirilmesi ise tansiyonu yüksek geçen Komisyon’da CHP açısından bardağı taşıran damla oldu.

‘Komisyon çalışamaz’ dediler

Öğlen saatlerinde Komisyon’dan çekilmeyi tartışmaya başlayan ancak grup yöneticilerinin olumsuz yanıtı üzerine çalışmalarına devam eden CHP’li üyeler, AK Partililerin verdiği önergelerle her üye için konuşma süresinin 5, önerge sayısının 1 ile sınırlanması üzerine akşam saatlerinde yeniden bir değerlendirme toplantısı yaptı. Bu sırada Ordu’da bulunan Kılıçdaroğlu ile de görüşerek onayını alan CHP’li üyeler daha sonra topluca istifa kararı aldı. CHP’li üyeler, ardıdan teker teker istifa dilekçesi yazarak Komisyon Başkanlığı’na sundu. Ardından da birer veda konuşmasıyla istifalarının gerekçesini açıkladı. CHP’li üyeler bir parti grubunun tümüyle çekilmesi halinde Komisyon’un çalışamayacağını savundu.

Dilekçede ağır suçlama

CHP’li milletvekilleri istifa dilekçelerinde, “Sayısal çoğunlukla, Anayasa, İçtüzük ve Meclis geleneklerine aykırı, antidemokratik bu uygulamalar, ettiğimiz yemine aykırıdır” diyerek, “CHP milletvekili olarak görevimi, etmiş olduğum yemine uygun olarak yerine getirmeme engel olunduğundan Adalet Komisyonu üyeliğinden istifa ediyorum” dediler.

TBMM Başkanlığı’na da bildirildi

CHP Grup yönetimi de TBMM Başkanlığı’na gönderdiği yazıda, CHP’li 5 Komisyon üyesinin üyelikten istifa ettiğini, CHP Grubu’nun yeni üye isimlerini bildirene kadar Komisyon’un çalışmalarına ara vermesi talebini iletti. Ak Parti kurmayları ise İçtüzüğün 21. Maddesi’ndeki “Bir siyasi parti grubu herhangi bir komisyonda kendisine düşen üyelikten vazgeçebilir” hükmü ve komisyon çalışmalarını düzenleyen diğer İçtüzük hükümleri çerçevesinde, Komisyon’un çalışmasına engel bir durum olmadığını bildirdiler.

BDP’li Geylani de katılmıyor

İstifa eden CHP’li üyelerin salondan ayrılmasından sonra Komisyon Başkanlık Divanı kendi arasında durum değerlendirmesi yaptı, ardından komisyon çalışmasına devam edildi. Bu gelişmeler sırasında salonda MHP’li Faruk Bal dışında MHP’den başka üye olmazken, BDP’li Hamit Geylani ise toplantıya başından itibaren katılmamıştı. Komisyonda, AK Parti’den 16, CHP’den 5, MHP’den 3, BDP’den 1 üye yeralıyor.

Başkanla imza tartışması

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi imzasıyla, CHP’li üyelerin komisyondan istifa ettiği ve bu nedenle görüşmelere devam edilemeyeceği yönündeki yazı Komisyon Başkanlığı’na da sunuldu. CHP’li Halil Ünlütepe, Komisyon Başkanı İyimaya’dan bir çeşit tutanak niteliği taşıyan bu yazıyı imzalamasını istedi. İyimaya önce imza atmayı reddetti. Ünlütepe bunun üzerine “İmzala kardeşim, resmi Grup yazısı bu” diye bağırdı. Ardından İyimaya yazıyı okuyup altına imza attı. Başkan İyimaya, istifaların ardından salondan ayrılmadan önce CHP’lilere, “Güzel hukukumuz oldu, pazartesiye kadar kararınızdan döneceğinizi sanıyorum” diye seslendi.

‘Sine-i parlamentoya dönüyoruz’

Tasarının 6. maddesi görüşülürken söz alan CHP Ünlütepe, istifalarını açıklarken, “Üyelik bazında değil, CHP kurumsal kimliğiyle şu andan itibaren Adalet Komisyonu’ndaki uygulamalı protesto etmek, hakkın hukukun sağlanması için görevlerimizi bırakıyoruz” dedi. Ak Partililere seslenen Ünlütepe, “Belki Türk Parlamento tarihinde ilk defa milletvekilleri komisyondan istifa ederek gerçek sine-i millet olan Parlamentoda yerimizi alacağız” diye konuştu.

MHP’li Bal: Komisyon çalışamaz

CHP’li milletvekillerinin Komisyon’dan ayrılmasının ardından söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, “CHP’li üyeler çalışma koşullarının uygun olması durumunda devam ederdi. Fikirler çatışmasa da değişen bir şey olmuyor. AKP’nin dediği dedik, astığı astık olur. Bunun neticesinde milletvekilleri bu görevden ayrıldılar” dedi. CHP’li üyelerin, kurumsal kimliği çerçevesinde hareket etmek suretiyle ayrıldıklarını söylediğini bildiren Bal, bu nedenle Anayasa’nın 95. ve İçtüzük’ün 21. maddesi uyarınca Komisyonun çalışmaya devam edemeyeceği görüşünü ifade etti.

Bozdağ: Çalışma sürecek

Komisyonda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, “CHP grubunun iradesiyle Adalet Komisyonu’ndan ayrılmaları, komisyon çalışmalarını engelleme amaçlı siyasi bir şovdur, tribünlere oynamadır” dedi. Bozdağ, Komisyon çalışmasıyla ilgili Anayasa ve İçtüzük’te herhangi bir engelleyici hükmün bulunmadığını belirtti. Bozdağ, İçtüzük’e göre, komisyonların, üye tam sayısının üçte biriyle toplanıp, toplantı kararlarını salt çoğunlukla aldığını hatırlatarak, “Gruplarla toplanıp gruplarla karar vermez, üyelerle toplanıp üyelerle karar verir” diye konuştu.

önce 5 saatte 1 madde geçti...

CHP gitti, 5 saatte 18 maddelik tasarı çıktı

CHP’nin Komisyon’da bulunduğu süre içinde tasarının ilk maddesinin görüşmeleri 5 saat sürdü. Saat 18.00’de ara verildi. Ardından 19.30’da görüşmeler tekrar başladı. CHP’li üyeler 2. madde sırasında önerge ve süre kısıtlamasına gidilince toplanarak istifa kararı aldılar. 6. maddenin görüşmeleri sırasında ise Komisyonu terkettiler. CHP’lilerin ayrılmasının ardından toplam 18 madde olan tasarı 5 saat gibi bir sürede kabul edildi.

Konuşma süresi 5 dakikaya indi ortalık karıştı

AK Parti’li Mustafa Hamarat, 2’nci madde görüşülmeden önce, “milletvekillerinin konuşma sürelerinin her madde için beş dakika, önerge sayılarının ise bir ile kısıtlanmasını” içeren bir önerge verdi. Önergeye karşı çıkan CHP’li Halil Ünlütepe, “AK Partililer maçın ikinci yarısında oyun kurallarını değiştirmeye çalışıyor. Önergenin kabul edilmesi halinde parti grubu olarak komisyondan istifa etmeyi tartışacağız” dedi.

“Biz burada hükümetin askeri değiliz...”

Komisyon Başkanı İyimaya’ya seslenen Ünlütepe, “Bu kadar faşistçe bir uygulamaya başkan olarak ancak siz izin verirsiniz. Önerge sayısını nasıl sınırlayabilirsiniz? Başkan olarak başka birisi olsaydı buna karşı çıkardı” dedi, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlık dışı bir olayla karşı karşıyayız. Komisyonda yaşananlar parti diktatörlüğünün işareti. Biz burada hükümetin askeri değiliz. Tarih bu yaptıklarınızdan dolayı sizi affetsin.”

CHP’li İçli: “Burası dağbaşı mı?”
CHP’li Tayfun İçli de “Komisyon özgürlükleri kısıtlayamaz. İşçilere, öğrencilere biber gazı sıkılıp, coplanıyorsa ikinci aşama TBMM’dir. Burada milletin temsilcilerinin görevlerini yapmaları parmakla engelleniyorsa ortada kaba güç vardır. Bu durum demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçiyor. Burası dağbaşı değil, TBMM. Burada orman kanunu yürümez” dedi.

CHP’li Ünlütepe: Hukuk, Yargıtay katlediliyor!
Bu arada, tekrar ayağa kalkan Ünlütepe, İyimaya’nın bulunduğu yere yönelerek, “Hukuk katlediliyor. Danıştay, Yargıtay katlediliyor” diye bağırdı. İyimaya ise “Demokrasiye, hukuka saygılıyım” diye yanıt verdi.

Haberin Devamı