Gazete Vatan Logo

CHP’li Murat Hazinedar da görevden uzaklaştırıldı

CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ı iki belediye meclis üyesiyle birlikte görevden alan İçişleri Bakanlığı yolsuzluk, FETÖ, usulsüz ihale, görevi kötüye kullanma gibi gerekçeler açıkladı

CHP’li Murat Hazinedar da görevden uzaklaştırıldı

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı. Hazinedar, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’den sonra görevden uzaklaştırılan ikinci CHP’li belediye başkanı oldu. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile Belediye Meclisi Üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil’in Anayasa’nın 127’nci maddesinin verdiği yetki doğrultusunda dün görevden uzaklaştırıldıkları belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

FETÖ soruşturması!

- “Mal varlığına yönelik yürütülen soruşturma; FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak suçundan yürütülen soruşturma; ayrıca belediye hizmetlerinin zorunlu bağışa tabi tutularak iş sahiplerinden zorla para alınması, usulsüz ihale ve ruhsat verilmesi, kamu malının özel şahısların menfaatine kullandırılması ve bunun karşılığında haksız kişisel menfaat temin edilmesi ve görevi kötüye kullanma niteliğindeki diğer eylemlerinden hakkında yürütülen soruşturmalar nedeniyle Murat Hazinedar Beşiktaş Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmıştır.

Haberin Devamı

- Hüseyin Avni Sipahi’nin Belediye Meclis Üyeliği görevinden uzaklaştırılmasında, yetkisi ve görevi olmadığı halde imar ve ruhsat işlemlerinde talep sahiplerinin kendisine yönlendirildiği ve bağış adı altında zorla para alınmasına aracılık ettiği, haksız kişisel menfaat sağladığı, mal varlığında ciddi artışlar olduğu yönündeki iddialarla ilgili yürütülen soruşturmalar dikkate alınmıştır.

- Çetin Kırışgil’in Belediye Meclis Üyeliğinden uzaklaştırılmasında ise kayıt dışı paraların transferine aracılık ettiği yönündeki iddiayla ilgili soruşturma göz önünde bulundurulmuştur.”

Bundan sonra ne olacak?

Hazinedar’ın yerine vekalet edecek isim Belediye Meclisi’nde seçimle belirlenecek. Hazinedar ile görevden uzaklaştırılan H. Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil dışında Belediye Meclisi’nde CHP’nin 26, AK Parti’nin iki, İYİ Parti’nin bir üyesi var.

İşte Hazinedar hakkındaki iddialar

- Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’la ilgili daha önce iki aylığına belediyenin çeşitli birimlerinde kullanılması için 201 araçlık kiralama ihalesi yaptığı, belediye tarafından ödenecek olan ücretin çok yüksek olduğu ve ihalenin usulsüz yapıldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

- Beşiktaş Belediyesi’nin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinin İstanbul Valiliği tarafından iptal edilmesi üzerine Hazinedar karara tepki göstermiş ve İç İşleri Bakanlığı tarafından hakkında, “19 Mayıs ile ilgili, toplumu tahrik edici ve kamu düzenini bozan gazete ilanı ve diğer eylemleri nedeniyle” soruşturma açılmıştı.

- Murat Hazinedar’a FETÖ darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, 6 Ağustos 2016 tarihinde yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.

- Eylül 2016’da Murat Hazinedar hakkında Ordu Valiliği tarafından annesinin adına açtığı okulda mali usulsuzlük yaptığıyla ilgili soruşturma açılmıştı.

- Murat Hazinedar, 2008’deki krizden etkilenen Ordu’daki ‘Poyraz Tarımsal A.Ş.’nin avukatlığını üstlenmişti. Haznedar hakkında bu dönemde, şirketin birtakım alacaklarına ilişkin bilgi verilmeden tahsilat ve indirimler yaptığı Adalet Bakanlığı’na şikayet edilmişti. Bunun üzerine Türkiye Barolar Birliği, “Avukatlık görevini kötüye kullanmak” suçlamasıyla 2015 yılında kovuşturma kararı almıştı.

Haberin Devamı

- 25 Aralık 2014 yılında Beşiktaş Belediyesi tarafından yapılan 52 milyon TL’lik araç kiralama ihalesinin 10 milyonluk kısmıyla ilgili usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

Eşi ve oğluna da yurt dışı yasağı!

MURAT Hazinedar, görevden alınmadan saatler önce basın toplantısı düzenledi. “Belediyemize son iki yıldır 180’i aşan inceleme ve soruşturma yapılmıştır. Türkiye’de hiçbir belediye bu kadar teftiş edilmemiştir” dedi. Hazinedar, şöyle devam etti: “Şu anda hali hazırda 16 müfettiş ve teftiş görevlisi bir ayı aşkın süredir belediyemizi denetliyor. Bugüne kadar hiçbir şey bulamadılar, şimdi bulmakla mezun edilmiş hatta özel olarak tayin edilmiş kadrolar şu anda inceleme yapıyor. Buradan Sayın Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Kendisinin şikayet ettiği eski düzende o düzeni ben de şikayet ederdim ama yıkmak için değil, ülkem daha özgürlükçü, vesayetten kurtulan milli şuuru olan, millet için çalışan bir devlet organizasyonunu hep hayal etmişimdir. Sayın cumhurbaşkanının şikayet ettiği devlet düzeni dahi onun çocuklarına yurt dışında okuma fırsatı ve imkanı verdi. Bu soruşturmalarla sadece şahsıma değil, aileme de eşime de, dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul alma imkanı olan evladım, oğlum Yaşatan’a da yurt dışına çıkma yasağı konuldu. Onun yurt dışında okuma şansı elinden alındı. En antidemokratik darbe döneminde bile aileler bu derece mağdur edilmedi.”

Haberin Devamı

Hazinedar kimdir?

Murat Hazinedar 1971’de İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitiren Haznedar 1997-2014 yıllarında kurucusu olduğu Hukuk Bürosu’nun Baş avukatlığını yaptı. 1989-1995 yıllarında çeşitli tekstil ve ihracat firmalarında yönetici olarak görev yapan Haznedar, Or-Gi Taşıt Muayene İstasyonları A.Ş.’de kurucu ortak, Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş.’de ise Yönetim Kurulu Üyesi. Siyasi hayata 1987 yılında gençlik kollarında başlayan Haznedar, 2000 yılında CHP Kurultay delegeliği yaptı. 2009 yılından itibaren Türkiye Değişim Hareketi (TDH)’nde siyasi faaliyetlerine devam eden Haznedar, 2011 Yılı Genel Seçimleri’ne Ordu’dan Bağımsız Milletvekili Adayı olarak katıldı, 2013’te Mustafa Sarıgül ile birlikte CHP’ye yeniden üye oldu. 2014’te CHP’den§ Beşiktaş Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi. Mart 2014 yerel seçimlerinde yüzde 77 oy alan Hazinedar, Beşiktaş Belediye Başkanlığı’na seçildi.