Gazete Vatan Logo

CHP’den yasa teklifi: Para alınmasın!

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, her ayın ilk hafta sonu müzelere girişin ücretsiz olması amacıyla kanun teklifi verdi. Kanun teklifi, Kültür Bakanlığı Döner Sermaye Kanunu’nda değişiklik öngörüyor.

Teklif, her ayın ilk hafta sonunda müzelere girişin ücretsiz olmasını içeriyor. Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi: “Bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, fikir, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamı uygarlık düzeyiyle eşdeğerdir. Maddi kültür öğeleri içerisinde müzeler ise bir toplumun tarihi, kültürel, bilimsel ya da sanatsal geçmişini öğrenmek açısından nihai hedeflerin başında gelmektedir. Atatürk’ün ‘geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez’ sözü, bir milletin öncelikle tarihini öğrenmesi gerektiğini anlatmakta ve müzeler de yaşayarak/görerek öğrenme fırsatı sunduğu için tarihin öğrenilmesine katkı yapmaktadır.

Gençler ilgisiz

Her ne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış topraklar üzerinde yaşıyor olsak da günümüzde özellikle yeni nesillerin konuya fazla ilgi göstermediği aşikardır. Ülkemizde müze kültürünü geliştirmek adına teşvik edici çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Ülkemizde, müze giriş ücretlerinin yüksek olması alt gelir gruplarının sanata, kültüre ve tarihe ulaşmasının önünde ciddi bir engeldir. Bu anlamda müzeyi ziyaret edecek her kişiyi yalnız bir kişi gibi düşünmemek, ailece dikkate almak gerekmektedir. Vatandaşların yaşama koşulları göz önüne alındığında, ailece gerçekleştirilecek bir müze ziyareti imkansız görülmektedir. Bu sebeple müze ziyaretleri için alternatif bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır.”

Haberin Devamı