Gazete Vatan Logo

CHP'den Ömeroğlu'na itiraz!

Oğlu THY'de çalışıyor...

CHP'den Ömeroğlu'na itiraz!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM Genel Kurulu’nda Kamu Başdenetçiliği’ne seçilen
Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun istifa etmesi gerektiğini iddia ederek, ”Böyle demokrasi, böyle Ombudsman olmaz” dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Kamu Başdenetçiliği seçimine değinen Oran, devlet ile vatandaş arasında şikayet mekanizması yaratmayı
amaçlayan yasa uyarınca Ombudsmanlık kurumu kurulduğunu hatırlatarak, sistemin Avrupa’da çok iyi işlediğini kaydetti. Ombudsman’ın hem hükümet hem de kamu kurumundan hesap sorması, bunu yaparken kendisinin de hesap verebilmesi gereğine işaret eden Oran, kamu başdenetçisinin, görevini yapabilmesi için bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini vurguladı. TBMM Genel Kurulu’ndaki Kamu Başdenetçiliği seçiminin dünyanın hiçbir yerinde görülmediğini savunan Oran, şöyle konuştu:

CHPden Ömeroğluna itiraz

BİR AKP KLASİĞİ YAŞANDI

”Yine bir AKP klasiği yaşandı. AKP kendi adayını seçti. Seçilen kişiyi, yargıç olduğunda THY Washington’a götürmüş, yedirmiş içirmiş, bedelini ödemiş. Oğlu THY’de çalışıyor ve arkadaşlarının 5 yılda geldiği mevkiye 2 yılda gelmiş. Bu kişi, THY ile ilgili bir şikayet önüne geldiğinde tarafsız olabilecek mi? TBMM Başkanı Cemil Çiçek, geçmişte bu kişiyle çalışmak istemiş ama ataması dönemin Cumhurbaşkanı tarafından yapılmamış. TBMM Başkanı’na yönelik bir şikayet gelse, tarafsız olabilecek mi? Başbakan Erdoğan, bu kişinin oğlunun nikah şahidi olmuş. Kamu kurumları, TBMM Başkanı, Başbakan ile ilişkisi var. Hükümeti nasıl denetleyecek? Halkımız bu kişiye nasıl güvenecek? Mehmet Nihat Ömeroğlu, AKP’nin Ombudsmanı olacak. AKP, bu düzenlemeyi AB uyum yasaları kapsamında çıkardı. Halkımıza diyorum ki kamu denetçiliğine güvenmeyin, ambalaja, pakete inanmayın, etikete kanmayın. Çünkü ürün defolu, mal bozuk.”
İktidarın mantığı nedeniyle seçim sürecine katılmadıklarını belirten Oran, ”Böyle demokrasi, böyle Ombudsmanlık olmaz. Bu çakma demokrasi, aldatma Ombudsmanlıktır. Ömeroğlu, yemin etmeden istifa etmeli” dedi.

CHPden Ömeroğluna itiraz

SORU ÖNERGESİ DE VERDİ

Umut Oran, TBMM Başkanlığı’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ise şu soruları yöneltti:

- TBMM’de 27 Kasım tarihinde yapılan seçimde Başdenetçiliğe seçilen eski Yargıtay Üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun, 6 Kasım 2012’de davet edildiği THY’nin Washington açılış seferine icabet ettiği doğru mudur? Ömeroğlu’nun, anılan seferde işadamı (business) sınıfında seyahat ettiği, Washington’da 5 yıldızlı otelde THY hesabından konakladığı, yemek ve diğer ikramların, kent içi gezi ve turların yine THY tarafından karşılandığı iddiası doğru mudur? Bu iddialar doğru ise Ömeroğlu’nun, her yıl yüzlerce davada taraf olan bir şirketin bedava gezi teklifini kabul ettiği dikkate alındığında, başlıca niteliği adalet, tarafsızlık ve dürüstlük olması gereken Başdenetçiliğe seçilmesi Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun benzeri vakalarda aldığı çok sayıda 'hediye alma ve menfaat sağlama' ilke kararlarına aykırılık oluşturmaz mı?

- 25 Ekim 2010’da nikah şahitliğini yaptığınız Burak Ömeroğlu’nun, THY’de basamakları hızla tırmanarak önce Lojistik Müdürü, daha sonra ise Doğu Avrupa ve Rusya Kargo Bölge Müdürü olarak atanmasında etkiniz oldu mu? Burak Ömeroğlu’nun, İnsan Kaynakları Prosedürü’nün Bölüm VII, Görevde Yükselme (Terfi) başlıklı 2/b ile Yurt Dışı İşyerleri başlıklı B/1-a1 ve B/1-c maddelerine aykırı biçimde 5 yıllık hizmet koşulu yerine getirilmeksizin kısa sürede bölge müdürü olarak atanması THY’nin yerleşik uygulamalarına ters değil midir?

- Başdenetçi Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun, THY ve THY yöneticilerinin taraf olduğu uyuşmazlıklarda tarafsız olamayacağı yönündeki kaygının gerçeklik payı nedir?

- Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un resmi gezilerden elde ettiği uçuş millerini özel gezilerinde kullandığının ortaya çıkması üzerine istifa ettiği dikkate alındığında, THY tarafından tüm masrafları karşılanan bedava bir gezi ve ikram teklifini kabul ettiği öne sürülen Ömeroğlu’nun, Genel Başkanı olduğunuz AKP’nin adayı olarak ortaya çıkıp Başdenetçi seçilmesi ombudsmanlık kurumunu sakatlamış olmuyor mu? Henüz göreve başlamadan Ömeroğlu’nun istifa etmesi için kendisine çağrıda bulunacak mısınız?”
Oran, TBMM Başkanlığı’na Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de şu soruları yöneltti:

- TBMM’de 27 Kasım 2012 tarihinde yapılan seçimde Başdenetçiliğe seçilen eski Yargıtay Üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun, Adalet Bakanlığınız döneminde Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne vekaleten atadığınız doğru mudur?

- Adalet Bakanlığınız döneminde Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun Bakanlık Müsteşarlığına getirilmesi için Nisan 2003’te atama kararnamesi hazırladınız mı?

- Ömeroğlu’nun, emrinizdeki eski bir bürokrat olması nedeniyle şu anda bulunduğunuz konum da göz önüne alındığında başdenetçilik seçim sürecinde diğer adaylara göre psikolojik bir üstünlük sağladığı iddialarının gerçeklik payı nedir?”

DİNK'İN SUÇLU BULUNMASINA NEDEN OLAN KARARDA İMZASI VARDI

Ömeroğlu Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda görev yaptığı dönemde ise bir suikast sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in hedef gösterilmesine neden olan TCK’nın “Türklüğü aşağılama” başlıklı 301. maddesinden suçlu bulunmasına ilişkin kararda imzası bulunan 18 Yargıtay hâkimi arasındaydı. Ömeroğlu'nın bir süre önce evlenen oğlunun nikah şahitliğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı.

Haberin Devamı