Gazete Vatan Logo

CHP'den Nevruz ve 1 Mayıs teklifi

CHP, Nevruz ve 1 Mayıs'ın resmi tatil olması için yasa teklifi verdi...


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Nevruz’un Resmi tatil olmasıyla ilgili verdiği talimat, Meclis’teki diğer partilerin daha önce Nevruz’la ilgili verdiği kanun tekliflerini gündeme getirdi. Nevruz’la ilgili ilk teklif geçen yıl MHP’li İstanbul Milletvekili Atilla Kaya tarafından verilirken DTP’nin de Siirt Milletvekili Osman Özçelik tarafından verilen bir teklifi bulunuyor. Tekliflerin 29 Mart yerel seçimleri öncesinde Meclis’in çalışmalarına ara verilmiş olması nedeniyle bu yıl ki 21 Mart’a yetişmesi zor görünüyor.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Nevruz’un resmi tatil ilan edilmesi için gerekli tüm girişimlerin başlatılması ve kanun teklifi hazırlanması yönünde parti yönetimine verdiği talimat, gözleri 21 Mart’ta kutlanacak Nevruz’a çevirdi.

Meclis’te ise Nevruz’la ilgili hem MHP’nin hem de DTP’nin ayrı ayrı teklifleri bulunuyor.

-MHP’Lİ KAYA’NIN TEKLİFİ-
Nevruz’la ilgili ilk teklifi geçen yıl Ocak ayında MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya verdi. Teklifte ise Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanuna madde eklenerek, Nevruz’un resmi bayramlar alınması öngörülüyor. Teklifin gerekçesinde ise “Bu kabul Türk bayramını bahane ederek ülkemizi kan ve gözyaşına boğmak isteyenlerin hain emellerine dur diyecektir” görüşüne yer veriliyor. MHP’nin yasa teklifinin gündeme alınması için Genel Kurul’da yapılan görüşmede, öneriye AKP dahil diğer parti gruplarından destek gelirken yapılan oylamayla teklif Genel Kurul gündemine alındı. Gündemdeki sırasına göre de MHP’li Kaya’nın teklifi Genel Kurul’da ele alınacak.

-DTP “NEWROZ OLARAK YAZILSIN” DEDİ-

MHP’li Kaya’nın yanı sıra DTP’den de Siirt Milletvekili Osman Özçelik’in 7 Ocak 2009’da verdiği yasa teklifi bulunuyor. Teklifte 4-21 Mart tarihleri arasında Nevruz Bayramı’nın kutlanması ve adının da Kürtçe “Newroz” olması öngörülüyor. Özçelik’in teklifi Meclis İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekliyor.

-BU NEVRUZ’A YETİŞMESİ ZOR-

MHP ve DTP’nin yanı sıra CHP de Nevruz’un Resmi tatil olması yönünde teklif vermeye hazırlanırken, Meclis’in 29 Mart’ta yapılacak yerel seçimler nedeniyle, çalışmalarına ara vermesi ve çalışmaların 31 Mart’tan önce başlayamayacak olması tekliflerin 21 Mart’ta kutlanacak Nevruz’a yetişmeyeceğinin işareti sayılıyor.

Haberin Devamı