Gazete Vatan Logo

CHP'den Kobani koridoruna destek

CHP'nin PKK ile PYD'yi aynı görmediğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Kobani'ye açılacak koridoru da doğru bulduklarını dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu 'Kobani'ye silah yardımı yapılamaz, koridor açılamaz' diyen hükümetin silah yardımı ve koridor açılması konusunda kendini tekzip ettiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Kobani için "Küresel vahşet örgütüne karşı kendini savunmaya çalışan insanlara karşı her türlü yardımın yapılması lazım" diye konuştu. Al Jazeera'nin sorularını yanıtlayan CHP'li Tanrıkulu, CHP'nin PKK ile PYD'yi aynı görmediğini söyledi. Kobani'ye açılacak koridoru da doğru bulduklarını belirten Tanrıkulu CHP'nin yabancı asker geçişi için izin veren tezkereye 'hayır' demesini tezkerenin IŞİD ve Kobani ile sınırlı olmamasına bağladı. CHP'nin çözüm sürecine bakışı ile ilgili de konuşan Tanrıkulu, CHP'nin barıştan yana olduğunu, hükümetin çözüm sürecini elinde rehin tuttuğunu savundu. Âkil insanlar heyetinin Başbakan Davutoğlu ile yaptığı görüşmeyi de değerlendiren Tanrıkulu insanların gündeme getirdiği önerilerin yeni ve parlak fikir olmadığını söyledi.

İşte Tanrıkulu'u ile yapılan söyleşinin satır başları:

Haberin Devamı

'KOBANİ'YE HER TÜRLÜ YARDIM YAPILMALI'

Genel Başkanımız Kobani konusunda esaslı bir teklifte bulundu. Tezkerenin Kobani ve IŞİD ile sınırlandırılmasının daha doğru olacağını ifade etti, TSK’nın bölgeyi korumak için hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Küresel vahşet örgütü saldırıyor, onlara değil koridor açılması daha ötesini ifade etti. Bizzat biz üzerimize düşeni yapalım dedi, bunu da kapsayan bir önermeydi. Bu hükümet kendi kendini tekzip eden bir hükümet. Koridor açılamaz diyen, Kobani düştü düşecek diyen bir Cumhurbaşkanı var. Yüzde yüz fikir değiştirdiler. Silah yardımı yapılamaz dediler, silah yardımı yapıldı. Koridor açılamaz dediler koridor açıldı. Bunu önceden yapmalıydılar. Halkı IŞİD vahşetine teslim etmemelilerdi. Sonuçta küresel vahşet örgütüne karşı kendini savunmaya çalışan insanlara karşı her türlü yardımın yapılması lazım.

CHP’ PYD'YE NASIL BAKIYOR?

İkisini birbirinden ayrılması gerektiğini ifade ettik. Kendi toprağını, vatanını, dağılmış Suriye rejimi içinde kendi haklarını korumaya çalışan bir halk ve onların silahlı güçleri var. Hükümet açısından siyaseten izahı mümkün olmayan bir durum var. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve AKP sözcülerinin daha önceki açıklamalarını ve son iki gündür olanlar karşısındaki açıklamaları karşılaştalım, hiçbir tutar tarafı yok. Keşke 35 gün önce, bu kadar insan ölmeden gerekli insani yardım diğer yardımlar yapılabilseydi. Türkiye’nin itibarını ayaklar altına alacak duruma düşmeselerdi. Ne oldu şimdi? Obama telefon açtı, Cumhurbaşkanı hazırola geçip konuşmuştur herhalde. CHP hükümetin tezkeresine hayır derken itiraz noktalarından biri de tezkerenin yabancı silahlı güçlerin Türkiye’den geçişine izin verilmesiydi. Peşmerge için açılan koridoru olumlu bulduğunuzu belirttiniz. Bu CHP açısından bir çelişki değil mi ? Biz tezkerenin bu şekilde gelmesine kapsamının bu kadar genişlemesine, dış politika konusunda sabıkalı bir hükümete Meclis’in yetkisinin geniş bir şekilde devrine karşı çıktık. Kobani konusunda başından beri itirazımız olmadı. Bu hükümet amacının başından beri Kobani değil Esad rejimi olduğunu ifade etti. Tezkerenin IŞİD ve Kobani ile sınırlandırılmasını istedik, bu olmadığı için de red oyu verdik.

CHP ÇÖZÜM SÜRECİ PLANI

Haberin Devamı

İşin merkezine Meclis’teki siyasi partiler oturmalı. Bizim muhataplarımız Meclis’teki siyasi partiler olurdu. Ondan sonrasını komisyon ile çalışma esasları çerçevesinde Ortak Akıl Heyeti veya komisyon yerine getirir. Ortak Akıl Heyetine komisyon görev verir. O heyet de şiddetin sonlanması ve silahsızlanma açısından gerekli görüşmeleri yapar, örgüt üyeleriyle de görüşmeler olabilir. Bizim gündemimizde şu anda Öcalan’ın şartalarının iyileştirilmesi gibi bir şey yok.

Haberin Devamı