Gazete Vatan Logo

CHP'den Kadınlar Günü bildirisi

CHP İSTANBUL İL GENÇLİK ÖRGÜTÜ

8 Mart 1857 yılında New York’da 12 saatlik günlük çalışma süresinin 8 saate indirilmesi için ve kötü çalışma koşullarına karşı grev yapan 40 bin kadın işçiden 100’den fazlası yakılarak katledildi. 1910 yılında Sosyalist Enternasyonel’in önerisi ile 8 Mart tarihi Dünya “Emekçi” Kadınlar günü olarak ilen edildi ve 1910 yılından bu yana bu tarih emekçi kadınların günü olarak her sene kutlanmaktadır.

8 Mart; kadınlar günü olmanın ötesinde “emekçi” kadınlar günü olarak çok daha fazla önem arz etmekte ve kapitalizmin yarattığı anneler, babalar, sevgililer gününden öte sınıfsal bir mücadeleyi ortaya koymaktadır.

Emekçi kadınların; meydanlarda, alanlarda, eylem çadırlarında haklarını savunmaları ve sömürü düzenine karşı ortak bir mücadele ortaya koymaları gerekmektedir. Daha gür çıkacaktır örgütlü kadının sesi. Feodalizmin ve kapitalizmin kirli çarklarına karşı omuz omuza verilen mücadelenin gücü ile özgürleşmenin yolunu açacaktır yükselen ses.

Kadın; fabrikada sigortasız çalıştırılan işçi, tarlada emeğini ürüne katan ırgat, evde topluma faydalı bir birey katmanın, çocuklarımıza umut dolu bir gelecek yaratmanın mücadelesini veren ana...

Kadınlar birleştiğinde, güçsüzlüklerini örgütlü bir mücadele ile güce dönüştürdüklerinde, hangi görüşten hangi dilden hangi dinden olursa olsun sömürünün karşısında dimdik bir şekilde durduklarında ve ortak bir söylem geliştirdiklerinde bu mücadelenin karşısında hiçbir gücün duramayacağını düşünüyoruz. Haklar ve özgürlükler; ancak be ancak örgütlü bir mücadele ile alınır.

Her alanda sömürülen; fuhuşa sürüklenen, tacize, cinsel sömürüye, tecavüze maruz kalan, töre ve namus cinayetlerine kurban giden, güçsüz olduğu için her türlü sömürüye maruz kalan kadınlarımızın haklarını hep birlikte verdiğimiz mücadele ile düzenin olumsuz duvarlarını yıkarak ve tutsaklığın zincirlerini kırarak alacağız. Karanlığı aydınlığa taşıyacağız.

Kadın olmadan devrim olmaz. Devrim olmadan kadın kurtulmaz diyoruz. Tüm dünya kadınlarının “Emekçi Kadınlar Günü” kutlu olsun.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün tüm Türkiye de Tatil olması için, biz gençler TBMM Kanun teklifi verilmesini doğru buluyor ve destekliyoruz.

Haberin Devamı