Gazete Vatan Logo

CHP’den çözüme ‘yerinde’ katkı

CHP’li Engin Altay, çözüm tasarısı için, “Hem komisyonlarda hem genel kurulda yerinde eleştireceğiz, yerinde çekincelerimizi koyacağız ama yerinde katkımızı da koyacağız” diye konuştu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, terörle ilgili yeni yasa tasarısına ‘yerinde katkı koyacağız’ dedi.

İki parti arasında

Konuşmasında Meclis’e sevk edilen Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı’na ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Altay, “Çözüm paketi diye adlandırılan paket, bir çözüm paketi olmaktan uzak, bir yetki alma paketidir. Uzlaşmasız, istişareden yoksun, tek taraflı, belki PKK ile ya da HDP ile çeşitli görüşmeler sonrasında iki parti arasında varılmış bir mutabakattır. Önce anamuhalefet partisinin ve Meclis’deki diğer muhalefet partisinin ve toplumun geniş katmanlarının istişaresine, uzlaşmasına muhtaç bir konunun ben yaptım oldu mantığı ile çözüme kavuşacağına çok inanamıyoruz” diye konuştu.

Altay, “Bu süreçte kullanılan aktörler bizim Türk Ceza Kanunumuza göre suç işliyorlar. Bu aktörlere bir koruma kalkanı, bir hukuki muafiyet getiriliyor.

Haberin Devamı

Sadece Cumhurbaşkanı

Türkiye Cumhuriyeti’nde hukuki, cezai sorumsuzluk bir tek Cumhurbaşkanı’na verilmiş. Cumhurbaşkanı’nın dışında hiç kimsenin sorumsuzluk hali, yetkisi olamaz. Bu anayasaya, hukuk devletine açıkça aykırı” dedi. Muğlak ve sınırsız yetki ile terör sorununun çözülemeyeceğinin altını çizen Altay, şunları kaydetti: “Aslı 4 madde olan kanun tasarısı Kürt sorununu çözüyormuş gibi yapmaktan ibarettir. Burada bizim çekincemiz olan 4. maddenin dışındaki maddelerin hiçbirine itirazımız olmaz. CHP bu tasarı ile ilgili TBMM’de hem komisyonlarda hem genel kurulda bu tasarıyı yerinde eleştireceğiz, yerinde çekincelerimizi koyacağız ama yerinde katkımızı da koyacağız. Bu kanun tasarısının gerekçesi gerçekten güzel ve romantik yazılmış. Çok janjanlı, çok tumturaklı bir gerekçe olmuş. Ama bu gerekçeye dayalı tasarı sadece AKP’nin, Tayyip Erdoğan’ın tıpkı yolsuzluğu yöneterek kendisine siyasi rant sağlaması gibi Kürt sorununu yöneterek kendi siyasi ömrünü uzatmaya yönelik bir tasarıdır.”

Haberin Devamı

MHP’li Oktay Vural: Erdoğan imzalı tasarı terör örgütünün talebidir

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, çözüm paketini eleştirerek, “Recep Tayyip Erdoğan imzalı yasa tasarısı, terör örgütünün talebiyle gelmiştir” dedi. Vural, “Bu metin, doğrudan doğruya, anayasa ve yasalara aykırı iş ve eylem yapanların, suç işleyenlerin, bu suçlarını itirafıdır” dedi. Toplantıda, Abdullah Öcalan ile mahkumlar arasındaki konuşma kaydını dinleten Vural, Öcalan’ın, “Çözüm sürecinde yapılan işlerin hepsi kanunsuzdur. Ben başta söyledim. ‘Parlamento izni olmadan hepiniz vatana ihanet ile yargılanırsınız’ dedim. Bizim silahımız bu” dediğini belirtti. Vural, “Tayyip Erdoğan imzalı yasa tasarısı, terör örgütünün talebiyle gelmiştir. Milli iradeyle alakası yoktur. Bizim mutabakat arayışımız milletle, onun mutabakat arayışı İmralı canisiyle, Kandil’le” diye konuştu.