Gazete Vatan Logo

CHP’den CMK için teklif!

Temyiz sürecinde ceza tutukluluktan sayılmasın...

ANKARA- Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 102.maddesinin devreye girmesinin ardından gerçekleşen tahliyelere tepki gösteren CHP, yasanın 102.maddesi ve 252.maddesinde değişiklik öngören kanun teklifini dün TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP’li Ali Rıza Öztürk, Halil Ünlütepe, Ali İhsan Köktürk, Turgut Dibek ve Rahmi Güner’in imzasını taşıyan teklife göre, tüm ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren işlerde tutukluluk süresi en çok 2 yıl olacak. Ancak, bu süre zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek en çok 1 yıl uzatılabilecek. Haklarında mahkumiyet kararı verilen tutuklular üç yıllık süre sınırından yararlanamayacak. 102. maddeye eklenen fıkraya göre, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerle ilgili tutukluluk sürelerine ilişkin sınırlar, hakkında tutukluluk kararı verilmesine neden olan fiile ilişkin olarak mahkumiyetine karar verilen sanık açısından yapılacak istinaf ve temyiz incelemesi aşamasında uygulanmayacak. Tutuklu işlere ilişkin istinaf ve temyiz incelemeleri toplamda en çok bir yıl içinde karara bağlanacak. Haklarındaki istinaf ve temyiz incelemeleri, toplam bir yıl içinde karara bağlanmayan tutuklu sanıklar derhal salıverilecek.

252. maddede değişiklik öngören teklif, yargılanan bazı suçlar için sürelerin iki kat olarak uygulanması hükmünün kaldırılmasını öngörüyor. Ceza Muhakemesi Kanununun 252. maddesinin 2. fıkrası yani, “Kanunda öngörülen tutuklama süresi iki kat uygulanır” ibaresi çıkartılacak.

‘Reform değil devrim gerekli’

CHP’li Öztürk, teklifle ilgili olarak “Yargıda reforma değil devrime ihtiyaç vardır. Bunu Adalet ve Kalkınma Partisi’nin anlayışı yapamaz. Abdullah Öcalan’ın yargılanmasını 6 ay gibi bir sürede bitiren yine kamuoyunda Ergenekon olarak tanımlanan Silivri’de görülen dava ile ilgili sırf bu dava için mahkeme oluşturan siyasi irade her nedense kamuoyunda Hizbullah olarak bilinen davaya ilişkin sırf bu davayı görmek için dava oluşturmamıştır. 188 kişiyi domuz bağı ile öldüren kişiler bu sistemden yararlanarak salıverilmiştir. Burada bunların salıverilmesinde AKP’nin çok ciddi kusuru olduğunu düşünüyoruz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum ise toplum vicdanını kanatan ve adaleti olan güvenin ortadan kalkmasına neden olan bir durumun ortaya çıktığını söyledi. Yasanın AKP iktidarı döneminde Meclis’ten geçirildiğini anımsatan Batum, yasada tutukluluk süresinin 2 artı 1 yıl olarak öngörüldüğünü, örgütlü suçlarda bu sürenin 2 katı uygulanmasıyla ilgili önergenin de TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında AKP’li Bekir Bozdağ ile Hakkı Köylü ve arkadaşları tarafından verildiğini belirtti. Verilen önergenin AKP oylarıyla kabul edildiğini ifade eden Batum, “Bugün aynı milletvekilleri çıkıp diyorlar ki ‘İki artı üç, o da ikiyle çarpılınca on yıl tutukluluk süresi olur mu? Bunu Yargıtay yaptı’ diyorlar” dedi.

Bozdağ: Öneri sorunu artırır

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ CHP’nin teklifinin soruna çözüm getirmeyeceğini savundu. Bozdağ, “Verilen tekliflerin anlamı; şu anda örgütlü suçlar, terör örgütü, çıkar amaçlı suç örgütü, Hizbullah dahil başkaca terör örgütleriyle ilgili suçlar ve devlet aleyhine işlenen suçlarla ilgili 10 yıllık tutuklama süresini 4 yıla indiriyor. Şimdi tahliyesi mümkün olabilecek olan 953 dosyadan bahsediliyor, CHP’nin önerisi kabul edildiğinde, bu sayının kaç bine ulaşacağını, kimleri kapsayacağını öngörme imkanı yok. Kamuoyunu rahatsız eden başkaca tahliyelerin önüne açacak bir tekliftir. Tutukluluk süresini kısaltan bir süredir, tahliyeleri önleyecek değildir.”

Haberin Devamı