Gazete Vatan Logo

CHP’de yaşanan bir ilk

Seçime giden CHP lideri Deniz Baykal'ı duygulandıran destek

Önceki gün il başkanları ile 10 saat görüşen Baykal, gençler ve tecrübelilerden oluşan bir MYK sözü verdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kurultay öncesinde il başkanları ile biraraya geldi. Genel Merkez’de önceki gün 10 saat boyunca il başkanlarını dinleyen Baykal, “parti yöneticileri değişsin” diyen il başkanlarına, “kısmi revizyon” sözü verdi.

Genel merkezdeki Parti Meclisi salonunda gerçekleştirilen il başkanları toplantısından, “Baykal’a destek” çıktı. Toplantının ardından yayınlanan ve 78 il başkanının imzaladığı bildiride, “Türkiye ve CHP’nin Baykal’a ihtiyacı olduğu” vurgusu yapıldı.

Toplantı sırasında söz alan il başkanlarının neredeyse tamamının Baykal’a, “Sen kal ama yönetiminin hepsi gitsin” mesajı verdikleri belirtildi. İl başkanlarının, “Parti hantal bir yapı içinde. Kendimizi Anadolu’da vatandaşa anlatmakta zorluk çekiyoruz. Parti yöneticileri Ankara’da oturup, sizin politika üretmenizi bekliyorlar. Oysa onların da size destek olması gerekiyor. Ama yönetim sizin sırtınıza binmiş siyaset yapıyor” dedikleri öğrenildi. Özellikle Güneydoğu’dan gelen il başkanlarının “Revizyon istiyoruz, değişim kaçınılmaz” dedikleri ifade edildi.

Kısmi revizyon sözü

İl başkanlarının karşısına tek başına oturan Baykal’ın tüm eleştirileri sinirlenmeden, gerilmeden zaman zaman tebessümle dinlediği öğrenildi. Baykal’ın toplantının kapanış konuşmasında, “Kısmi revizyon” sözü verdiği belirtildi. Baykal’ın, “Değişim isteklerinizi anlayışla karşılıyorum, gerekli revizyonu yapacağım. Ama hiç kimse köklü bir değişiklik beklemesin. Bu dönemi böyle geçireceğiz” dediği belirtildi.

Baykal’ın, eleştirilerin odağındaki partinin ikinci adamı Önder Sav’ı “koruma altına aldığı” ifade edildi. Sav’a yönelik çizik girişiminin yapılmamasını isteyen Baykal, “Önder Sav akil adamdır, ona ihtiyacımız var. Geçen kurultayda ona ‘gitsin’ diyenler, bu süreçte bize ne kadar faydası olduğunu gördüler. Bahsettiğiniz bu arkadaşımız yerini koruyan biri olacaktır. Geçen kurultayda yaşanan çizik olaylarının bu kurultayda yaşanmamasını istiyorum” dedi. Baykal’ın, “Yeni MYK’yı genç ve tecrübeli milletvekillerinden oluşturacağım” dediği de belirtildi.

Yeni isimler kimler olacak?

CHP kulislerinde Baykal’ın Parti Meclisi’nin yarısından fazlasını değiştireceği belirtiliyor. Baykal’ın genç ve yeni milletvekillerinin büyük bir bölümünü Parti Meclisi’ne alacağı öğrenildi.

80 kişilik CHP PM’sinde 25 muhalif üye bulunuyor. Baykal’ın bu 25 üye ile birlikte 25 yeni partiliyi daha Parti Meclisi’ne alacağı, böylece revizyonu başlatmış olacağı iddia ediliyor. Ancak asıl yarış PM içerisinden yapılacak olan MYK seçimlerinde yaşanacak. Baykal’ın 20 kişilik MYK’nın yarısını değiştireceği de öğrenildi. Baykal’ın yeni MYK’ya alacağı iddia edilen ve kulislerde konuşulan bazı isimler şöyle:

İstanbul Milletvekilleri İlhan Kesici ve Nur Serter, Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Adana milletvekili Tacidar Seyhan, Ankara Milletvekilleri Yılmaz Ateş ve Nesrin Baytok, Erzincan milletvekili Erol Tınaztepe, İzmir milletvekili Bülent Baratalı, Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özbolat , Muğla milletvekili Fevzi Topuz , Zonguldak milletvekili Ali İhsan Köktürk ve PM üyesi Ali Kılıç.

10. KEZ DELEGE KARŞISINDA

CHP’nİn yeniden açıldığı 9 Eylül 1992 tarihindeki 25. Olağan Kurultay’da ilk kez genel başkan seçilen Deniz Baykal, göreve devam için yarın 10. kez delegelerin karşısına çıkacak. Yönetimi de yenileyecek olan Baykal’ın yakın kurmaylarında vazgeçmeyeceği belirtiliyor.

2 günlük kurultayın maliyeti 700 bin YTL

CHP’nİn 32. Olağan Kurultayı’na kayıtlı 1261 delegenin 1232’si katılacak. Kurultay’ın CHP’ye maliyetinin yaklaşık 700 bin YTL olacağı öğrenilirken, çeşitli illerden Ankara’ya gelen delegelerin otel masrafları da genel merkez tarafından ödeniyor. Kurultay, 25 televizyon kuruluşundan da canlı olarak yayınlanacak.

Haberin Devamı