Gazete Vatan Logo

CHP'de revizyon iddiası!

Kulislerde konuşulan bomba iddia

CHP'de revizyon iddiası!

CHP kulislerinde son dönemde yaşanan krizlerin ardından yeni bir MYK revizyonu yapılabileceği iddiaları konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun bazı kurmaylarının perfosmansından memnun olmadığı ve “Çalışmalardan çok parti işleriyle uğraşıyorlar” eleştirini yakın çevresine dillendirdiği ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi toplantısında MYK’da 3-4 isimlik bir revizyona gidebileceği iddia ediliyor. Kulislerde Gürsel Tekin, Adnan Keskin, Sezgin Tanrıkulu, Gülseren Onanç, Gökhan Günaydın, Sencer Ayata, Emrehan Halıcı, Erdoğan Toprak, Faik Öztrak, Umut Oran gibi isimlerin yerlerini korumasına kesin gözüyle bakılırken, olası bir MYK revizyonunun ardından Burhan Şenatalar, Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş gibi isimlerin MYK’ya girebileceği ileri sürülüyor.

CHPde revizyon iddiası

Em tev brane

Güler’in yaptığı açıklamalar, partide “ulusalcı”-”Özgürlükçü sol” ayrışmasını körüklerken bir tepki de Diyarbakır’dan geldi. CHP Diyarbakır İl Kongresi’ne katılan Genel Başkan Yardımcısı Sarı, Güler’e sert cevap verdi

CHP’de Hüseyin Aygün’ün çeşitli açıklamalarına “ulusalcı” olarak tabir edilen kanadın tepki göstermesiyle başlayan ancak derinleşmeyen kriz son bir haftadır giderek derinleşiyor. Anayasa sürecinde “Türk Vatandaşlığı” ve “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı” konusunda partide iki farklı görüş bulunurken son olarak İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in “Türk ulusu ile Kürt milliyeti eş değildir” çıkışı partideki derin ayrışmayı da gün yüzüne çıkardı.

Parti Güler’in sözleri nedeniyle adeta ikiye bölünürken CHP Diyarbakır İl Örgütü olağanüstü kongre yaptı. Diyarbakır Leyla Kasım Parkı’nın içinde bulunan bir kafede yapılan kongreye, Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı ve delegeler katıldı.

CHPde revizyon iddiası

Kongrede konuşan Perihan Sarı, katılanlara Kürtçe ’Hoş geldiniz’ dedi. Salonda bulunan partililere Kürtçe, ’Sevgili yurtseverler’ diye seslenen Perihan Sarı, bu toprakların birlikte yaşama iradesini ortaya koymuş, emperyalizme karşı birlikte savaşmış ve bu iradeyi bugüne taşımış insanların ülkesi olduğunu söyledi.

Kimsenin inancı, mezhebi, etnisitesi, ırkı, soyu bir başkasının üzerinde hiyerarşi kurma nedeni olamayacağını belirten Sarı, “Bu değerler insan onurunun bir gereğidir. Biz bu değerleri benimsemiş bir parti olarak, insan onurunu gözeterek, korumak, kollamak, esirgemek zorun-dayız. Herkesin varlığına saygı göstermek, kendisini istediği gibi ifade edebileceği, kimliğini yaşayacağı koşulları, iklimi savunmak, oluşturmak zorundayız” dedi.

Güler’e yanıt

Salondakilere ’Biz kardeşiz’ anlamına gelen Kürtçe “Em tev brane” diye seslenen CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, “Birinin diğerine üstünlük tasladığı, üstünlük kurmaya kalktığı yerde insan yoktur. Biz insanı görebilen insanın özüne dokunabilen insanı anlayabilen ve insan odaklı davranan bir partiyiz. Bizim eylemimiz, söylemimiz, inancımız ve ideolojimiz bu anlayıştır. Halkların kardeşliğinin baki olduğunu hatırlatıyoruz” diye konuştu. Perihan Sarı’nın bu sözleri salondakiler tarafından uzun süre alkışlandı.

Partide kriz üzerine kriz yaşanırken Gözler Kılıçdaroğlu’nun yarın grupta yapacağı konuşmaya çevrildi.

Kritik konuşma

Aygün’e “ulusalcı” kanattan gelen tepkileri geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmayla sonlandıran Kılıçdaroğlu’nun, yarın yapacağı konuşmayla “Güler krizini” de sonlandırması bekleniyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu, VATAN’ın tartışmalara ilişkin sorusu üzerine “Salı’yı bekleyin” demekle yetinirken, partide farklı görüşteki kanatlar CHP liderinin yarın yapacağı konuşmaya kilitlendi. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında Güler’in sözlerine tepki göstermesi, istifa eden milletvekili Salih Fırat’a da sitem etmesi bekleniyor.

Eşitlik mesajı

Kılıçdaroğlu, twitter hesabı üzerinden dün öğle saatlerinde “eşitlik” mesajı içeren bir mesaj yayınladı. Kılıçdaroğlu, sanal ortamdan verdiği mesajında, “Ülkemizin ve ayrımsız bütün halkımızın eşitlik, barış, özgürlük ve kardeşlik içinde yaşaması için bir büyük mücadelenin içindeyiz. Büyük bir inanç, sabır ve kararlılıkla yürüttüğümüz bu mücadele kesinlikle başarıya ulaşacaktır. Doğru ve haklı olan kazanacaktır. Bugün ülkemizde umudun tek adresi CHP’dir. Hiçbir güç bu umudu kıramayacak ve bizi yolumuzdan döndüremeyecektir. Hiç kimse halkımızın geleceğe ilişkin umudunu, hayalini ve istencini test etmeye kalkmamalıdır. Buna kimsenin hakkı yoktur” dedi.

PM toplantıya çağırılabilir

Kılıçdaroğlu’nun grupta sert mesajlar vermesi beklenirken, partinin “özgürlükçü sol” olarak tabir edilen kanadında Mart ayında yapılacak PM toplantısının Şubat ayı başına çekilmesi tartışılıyor. Bu toplantıda yine PM üyesi olan Birgül Ayman Güler’in disipline sevkinin isteneceği ve bu konuda oylama talep edileceği da ifade edildi.

Bu arada CHP’den istifa eden Salih Fırat, CHP’ye dönmesinin kısa vadede mümkün olmadığını söyledi. Fırat, “Bu konuların parti içinde tartışılması iyi oldu. Tartışmalar üzerine belki bir sorgulama süreci de başlar” dedi. Fırat başka bir partiye geçmeyeceğini de vurguladı.

Güler’e ağır eleştiriler

CHP Diyarbakır İl Örgütü’nün olağanüstü Kongresi’nde il başkanlığına Muzaffer Sayın seçildi. Kongreye Genel Başkan Yardımcısı Pearihan Sarı’nın (sağda) konuşması damgasını vurdu. Bir başka Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da kongreye gönderdiği mesajda “Unutulmamalıdır ki CHP ayrımcı, ırkçı zihniyetin partisi olamaz” dedi.

Haberin Devamı