Gazete Vatan Logo

CHP’de muhalefet 415 eşiğini aştı

CHP’de olağanüstü kurultay çağrısı yapan muhaliflerin imza sayısının 415’i aştığı öne sürüldü. Umut Oran: Olağanüstü kurultayın kaçınılmaz olduğunu artık görün. Aksi durumda istifa etmek zorunda kalırsınız

CHP’de muhalefet 415 eşiğini aştı

Eski CHP Milletvekili Umut Oran, dün basın toplantısı düzenleyerek, “olağanüstü kurultay” çağrısını yineledi. Son bir haftada bu yönde imza toplama çalışmalarının devam ettiğini anlatan Oran, sayının 400’ü aştığını ifade etti, “İmza toplama konusunda bütün kritik eşikler aşılmıştır. İmza toplama konusunda bütün psikolojik barajlar yıkılmıştır ve sayısal sorun kalmamıştır” diye konuştu.

Yöneticiler de imzaladı

Kılıçdaroğlu’nun, CHP’nin son olağanüstü kurultayını birkaç delegenin basın yoluyla ilettiği sözlü talepleri üzerine aldığını ve Muharrem İnce’nin 177 delegenin imzasıyla aday olduğunu hatırlatan Oran, “Genel Başkanımıza çağrıda bulunuyorum son olağanüstü kurultaydan bugüne 5’te 1 imza eşiği aşılmıştır. Yüzde 20 imza ile zaten olağanüstü kurultay toplanabiliyor. Bugün bu sayı aşılmıştır. Yani kurultay delegelerimizin ortaya koydukları iradeyle zaten olağanüstü kurultay şartları mevcuttur” değerlendirmesinde bulundu. Oran, bazı kişilerin isminin açıklanmasını istemediğini, bu kişiler arasında parti yöneticilerinin de bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Partimizi tartıştırmayın’

“Sayın Genel Başkan, bizler yani başarısızlığı kader olarak görmeyen AKP karşısında boyun eğmeyen ve iktidar dışında hiçbir seçeneği kabul etmeyen yani ‘ya iktidar, ya iktidar’ diyen CHP’liler olarak sizin rakibiniz veya düşmanınız değiliz” ifadelerini kullanan Oran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Unutmayın ki biraz daha beklerseniz, delegelerimizin özgür iradeleriyle attığı imzalar genel merkeze ulaştığında, tüm meşruluğunuzu yitirmiş olacaksınız ve kaybedeceksiniz. Tıpkı bir önceki olağanüstü kurultayda olduğu gibi sizin için imza atanların bile aslında size oy veremediğini göreceksiniz. Geçen seçimde de olağanüstü kurultayda baskılar yapıldı, Sayın Genel Başkan 940 imzayla genel başkan adaylık başvurusunu yaptı, fakat çıkan oy 740 idi. Sayın Genel Başkan, hemen bugün artık tüm eşiklerin aşıldığını kabul ederek, kendinizi ve partimizi lütfen tartıştırmayın, CHP’yi kamuoyunda yıpratmayın. Kendinizi tarihe doğru kelimelerle emanet edin. Olağanüstü kurultayın kaçınılmaz olduğunu artık lütfen görün. Aksi durumda olağanüstü kurultay kararını değil, istifa kararını vermek zorunda olacağınızı asla unutmayın.”

Haberin Devamı

CHP’nin Meclis Başkanı adayı Gülsün Bilgehan

CHP’nin TBMM Başkanı adayı olarak gösterilen Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’ın adaylık başvurusu yapıldı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve Özgür Özel, Bilgehan’ın adaylığına ilişkin başvuruyu TBMM Başkanlığı’na teslim etti. Altay daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bizler Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan’ın Meclis Başkanlığı’na adaylığını yaklaşık 131 imza ile TBMM Genel Sekreter Yardımcısı’na bıraktık. CHP, kadının siyasete katılımı noktasındaki hassasiyeti de dikkate alarak Sayın Bilgehan’ı TBMM Başkanlığı’na aday olarak göstermiştir. Hayırlı olsun” dedi.

Bahçeli’ye ilk rakip Sinan Oğan

1 Kasım seçimlerinde büyük oy kaybı yaşayan MHP’de resmen ilk adaylık açıklaması eski Iğdır Milletvekili olan ve partiden ihracı mahkeme tarafından durdurulan Sinan Oğan’dan gelecek. Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyecek olan Oğan, Genel Merkez’e “seçimli olağanüstü kongre yapılmasını engelleyen tüzüğü değiştirmek için kongre toplayın” çağrısı yapacak.

Haberin Devamı

Aday olarak öne çıkacak ikinci isim ise Meral Akşener olacak. Akşener’in de bu hafta içinde İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyerek adaylığını açıklayacak. Oğan ve Akşener’den sonra MHP Trabzon eski milletvekili Koray Aydın da Ankara’da düzenleyeceği bir basın toplantısıyla kongre toplanması için çağrı yapacak. Üç isim daha önce planlandığı gibi ortak bir açıklama yapmayacak, ortak bir fotoğraf vermeyecek. Ancak tüzük kongresi toplanması için delege imzalarının toplanması konusunda ortak hareket edecekler.