Gazete Vatan Logo

CHP'de Kurultay öncesi son durum...

Kim Baykalcı, Kim Koç'un yanında?

CHP liderinin favori görüldüğü kurultayda örgüt hakimiyeti de Baykal'ın elinde bulunuyor. Şu ana kadar Baykal'a destek amacıyla toplanan resmi olmayan imza sayısının 1000'e yaklaştığı belirtilirken, Ankara Atatürk Spor Salonu'ndaki kurultayda oy kullanacak olan 78 il başkanından 72'sinin Baykal'ı desteklediği belirtiliyor.

ÖRGÜT HAKİMİYETİ BAYKAL'DA

Yıllarca Erdal İnönü, Atlan Öymen ve Mustafa Sarıgül gibi isimlere karşı mücadele veren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın karşısına bu hafta sonu yapılacak kurultayda da rakipler çıkacak. Ancak 1232 delege oy kullanacağı kurultayda en favori isim olarak yine Baykal gösteriliyor. Örgüt hakimiyetini elinde tutan Baykal'ı kurultayda oy kullanmaya gelecek olan 78 il başkanının 72'sinin desteklediği öğrenildi. Baykal'ın milletvekili hakimiyeti de diğer aday adaylarına göre yüksek. 98 milletvekili bulunan CHP'de 88 milletvekilinin Baykal'dan yana tavır koydukları konuşuluyor.

KOÇ'UN KENDİSİ İLE BERABER 6 VEKİLİ VAR

Genel Başkan adaylığını aylar önce açıklayan Samsun milletvekili Haluk Koç'u ise Denizli, Manisa, Edirne, Rize, Samsun ve Artvin il başkanları destekliyor. Ağırlıklı olarak geçen dönemin milletvekilleri ile birlikte yolunda ilerleyen Koç'un yanında Muğla Milletvekili Ali Arslan, İstanbul milletvekilleri Ali Topuz ve Şinasi Öktem, Aydın milletvekili Fatih Atay ve Gaziantep milletvekili Yaşar Ağyüz var.

ORAN'IN KURMAYI EŞREF ERDEM

Genel başkan adaylığını kısa bir süre önce açıklayan işadamı Umut Oran'ın sağ kolu ise bir zamanlar Baykal'ın sağ kolu olan Eşref Erdem. Eski genel başkan yardımcısı Erdem, örgütü iyi tanıması nedeniyle birebir delegelerle görüşüyor. Erdem ve Oran güneydoğu gezisinin ardından dün de Ege bölgesinde çalışmalar yaptı. CHP kulislerinde Oran'ın bu kurultayda aday olmaktan öte ismini duyurarak geleceğe yönelik yatırım yaptığı konuşuluyor. En az milletvekili desteği ise Oran'da. Umut Oran'ı Ankara milletvekili Eşref Erdem'in yanı sıra Sinop milletvekili Engin Altay ve Konya Milletvekili Atilla Kart destekliyor. Oran'ı destekleyen il başkanı ise bulunmuyor. Oran'ın yakın çalışma arkadaşları " Şimdi değilse bile en fazla bir yıl sonra Umut Oran genel başkan olacak" iddiasını dile getiriyorlar. Diğer adaylardan Ayhan Yalçınkaya ve Prof. Tolga Yarman'ın ise vekil , il başkanı ve örgüt düzeyinde desteklerinin hiç olmadığı ifade edildi.

BENİ ÇİZENİ BEN DE ÇİZERİM

Bu arada CHP'de asıl hesabın kurultayın ikinci günü yapılacağı da ifade ediliyor. Daha önce Baykal ekibinden bazı isimlerinin Genel Sekreter Önder Sav'a yönelik "çizik operasyonu" yapacaklarını açıklaması , Sav'ın da gardını almasına neden oldu. Sav'ın yakın çevresine, "Beni çizeni ben de çizerim. Çizikçilerin niyet beyan etmesi benim de onları çizmem için bana şans verdi" dediği öğrenildi. Sav'ın özellikle Genel Sayman Mahmut Yıldız ve MYK üyeleri Fuat Çay ile Zekeriya Akıncı'ya yönelik çizik operasyonu yaptıracağı iddia ediliyor.

ERCAN KARAKAŞ'A ÇAĞRI YOK

Bu arada eski bakanlardan Ercan Karakaş ve Mehmet Moğultay'a yönelik genel merkezin çağrısı olduğu haberleri yalanlandı. CHP lideri Baykal, "Karakaş'ı davet ettiği ve Çanakkale belediye başkanı adayı yapacağı" haberlerinin asılsız olduğunu belirterek "Böyle bir şey yok. Ercan bey bizim arkadaşımızdır. İyi bilgili ve birikimli bir insandır. Ama bir temasımız olmadı" dedi. Baykal'ın kurmayları ise "Karakaş ve Moğultay kurultay öncesi biz de buradayız diyerek kendilerini hatırlatmak istiyorlar. Amaçları tekrar partide görev alabilmek. Yönlendirmelere gelmemek gerekir" değerlendirmesini yaptılar. Partiye üye olmak için her fırsattı değerlendirmeye çalışan gazeteci Tuncay Özkan'a ise bir kez daha ret cevabı geldi. Özkan'ın başvurusu MYK'da gündeme alınmadığı öğrenilirken çok sayıda milletvekilinin Özkan'ın konuşma üslubu ile ilgili olumsuz görüş bildirdikleri belirtildi.

Haberin Devamı