Gazete Vatan Logo

CHP'de kritik gün! Gözler Kılıçdaroğlu'nda

Yerel seçimlerde oyunu artırsa da beklediği yüzde 30 eşiğini aşamayan CHP'de Parti Meclisi üyeleri ve milletvekilleri ile yapılan toplantıların ardından yarın il başkanları, haftaya da Kadın Kolları ile toplantı yapacak.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MYK'da revizyon yapıp yapmamaya bu toplantılar sonrasında karar verecek. Kılıçdaroğlu MYK'da revizyona karar verirse, 6. MYK'sını atamış olacak.

CHP'de yerel seçim analizleri sürüyor. Geçtiğimiz hafta PM ve milletvekilleri ile ayrı ayrı toplantılar yapan Kılıçdaroğlu, seçime yönelik eleştiri ve önerileri dinledi. Bu toplantıların ardından örgütü de dinleme kararı alan Kılıçdaroğlu, yarın il başkanlarını, önümüzdeki hafta da kadın kolları MYK üyeleri ve kadın kolları il başkanları ile bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu bir süredir parti kulislerinde konuşulan MYK'da revizyon tartışmalarına ilişkin kararını da bu toplantıların ardından verecek.

"KAPSAMLI DEĞİŞİM OLMAZ"

Yerel seçim sürecinde beklenen oyun alınamaması nedeniyle MYK üyelerinden bazılarının değiştirilmesi gerektiğini, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere "yenilenmiş bir vitrin" ile gidilmesi gerektiği savunuluyor. MYK revizyonunun cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yapılması gerektiği yorumları da CHP kulislerinde yapılıyor. PM ve milletvekilleri ile yapılan toplantıda parti yönetimine eleştirilerin il başkanları ve kadın kolları ile yapılacak toplantıda da devam etmesi halinde Kılıçdaroğlu'nun "mini" bir değişikliğe gidebileceği ifade ediliyor. Parti kulislerinde revizyonun gerçekleşmesi durumunda, çok sınırlı tutulacağı da konuşulurken en fazla 3 ya da 4 ismin MYK dışına çıkarılacağı belirtiliyor.

Öte yandan partide bir grup, Parti Meclisi'nin de değişeceği olağanüstü bir kurultay yapılmasını ve partinin tüm kadrolarının yenilenmesini istiyor. Ancak bu kurultaya Köşk seçimleri öncesi ihtimal verilmiyor.

6. MYK'YI YAPACAK MI?

Kılıçdaroğlu, Genel Başkan olduğu 22 Mayıs 2010'dan bu yana 5 kere MYK yöneticilerini değiştirdi. Kılıçdaroğlu'nun aynı zamanda en uzun süre görev yapan MYK'sı, 30 Temmuz 2012 tarihinde bu yana aynı isimlerden oluşuyor. Gülseren Onanç'ın istifası ile boşalan Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na ise 1 yıldır atama yapılmıyor. Kılıçdaroğlu MYK'sını değiştirme kararı alırsa 6. MYK'sını yapmış olacak.

Kılıçdaroğlu ilk göreve geldiği 22 Mayıs 2010 tarihinde aralarında Önder Sav, Hakkı Süha Okay, Şahin Mengü gibi kendisine muhalif çok sayıda isimle çalışmaya başladı. Kılıçdaroğlu Yargıtay'ın uyarısı üzerine tüzük değişikliğini uygulayıp 3 Kasım 2010 tarihinde yani göreve geldikten 5 ay sonra yeni MYK'yı belirledi. Yeni tüzük uygulaması ile güçlü genel sekreterlik dönemi kapandı ve Önder Sav liste dışında kaldı. Kılıçdaroğlu bu MYK'sında örgütleri Gürsel Tekin'e emanet etti.

18 Aralık'taki Olağanüstü Kurultayın ardından CHP lideri yenilediği PM'nin ardından 3. MYK'sını yaptı. Partinin 2 numaralı koltuğu olarak örgütler yine Tekin de kaldı. 12 Haziran 2011 seçimlerinin ardından CHP lideri 17 Ağustos 2011'de 4. MYK'sını yaptı. Kılıçdaroğlu bu MYK'da büyük bir sürprize imza atarak partinin 2 numaralı koltuğunu Tekin'den alarak Nihat Matkap'a verdi. Tekin'i yine MYK'da tutmasına karşın, parti yönetimindeki bazı isimlerden ve partinin gidişatından rahatsız olduğunu açıklayarak, 3 Mayıs 2012 tarihinde istifa etti. 30 Temmuz 2012 tarihinde kurultayın ardından atanan MYK, halen görevini sürdürüyor.

2,5 MİLYON OY ENDİŞESİ

Önceki günkü MYK'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk defa yurtdışında yaşayan vatandaşların da bulundukları ülkelerde oy kullanacak olması da ele alındı. Bu doğrultuda yurtdışındaki vatandaşlara ağırlık verilmesi gerektiği değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda, yurtdışı oyların kullanılan yerde değil Türkiye'de sayılması zorunluluğu da eleştirildi. Yerel seçimlerde yaşanan oy sayım sıkıntılarının da ele alındığı, oyların kullanıldığı yerde sayılmasının daha doğru olduğu değerlendirilen MYK'da, bu konuda bir rapor hazırlanması benimsendi.

Haberin Devamı