Gazete Vatan Logo

CHP’DE HDP çatlağı

CHP’DE HDP çatlağı

ANTALYA’da İl Danışma Kurulu’nu toplayan CHP’de eski İl Gençlik Kolları Başkanı Can Deniz, HDP’ye oy veren parti üyelerinin ihraç edilmesini savunurken buna karşı çıkış milletvekili adayı Figen Çalıkuşu’ndan geldi. Çalıkuşu, "Kimseyi bu partiden gönderemeyiz. Hiç kimseyi de bu partide bir başka partinin sempatizanı haline getiremeyiz, eğer getiriyorsak bunun kabahati bizde" dedi.

CHP Antalya İl Başkanlığı, 7 Haziran seçimlerinin ardından İl Danışma Kurulu’nu toplandı. Çağlayan Spor Salonu’nda yapılan toplantıya katılım sınırlı oldu. Tüm üyelerin katılımına açık olmasına karşın spor salonunun tribünleri boş kaldı. Konuşmalar uzadıkça da salonun heyecanı iyiden iyiye düştü.

KİMLER KATILDI

Danışma Kurulu toplantısına Antalya Milletvekili Devrim Kök katılmazken, diğer milletvekilleri Deniz Baykal, Niyazi Nefi Kara, Çetin Osman Budak ve Mustafa Akaydın salonda yerini aldı. Partili belediye başkanlarından Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç’in katıldığı toplantıya, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da gecikmeli katıldı. Eski milletvekilleri Yıldıray Sapan, aynı zamanda Parti Meclisi üyesi Gürkut Acar, Feridun Baloğlu, Nail Kamacı, Tuncay Ercenk gibi isimlerle birlikte 7 Haziran seçimlerinde aday olarak sahada çalışan Figen Çalıkuşu, Deniz Filiz, Sultan Yeğen, Rafet Zeybek, Nusret Bayar, Sevindik Gizli, Cavit Arı toplantıda göze çarpan isimler oldu. Partinin eski il başkanları Özer Ülken ve Ömer Melli de danışma kurulu toplantısı için salonda bulunan isimler arasındaydı.

Haberin Devamı

CHP’nin 7 Haziran seçimlerini tartıştığı il danışma kurulu toplantısı, İl Başkanı Semih Esen’in konuşması sonrası basına kapalı devam etti. Başkan Esen’in yönettiği toplantıda oluşturan divana isimlerini yazdıran parti üyeleri, tek tek kürsüye çıktı ve değerlendirmelerde bulundu. Milletvekilleri, belediye başkanları ve örgüt yöneticileri toplantıda sadece dinleyici olmayı tercih etti.

TANSİYONUN YÜKSELDİĞİ ANLAR

Toplantının basına kapalı bölümünde salonu hareketlendiren isim, eski parti yöneticisi, milletvekili aday adayı Mehmet Özbey oldu. Zaman zaman ses sistemi nedeniyle sıkıntılı anların yaşandığı toplantıda Özbey’in hedefinde 30 Mart yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediyesi’nde seçim kaybeden Mustafa Akaydın ve Belediye Başkanı Uysal vardı. Özbey, Uysal’a yüklendiği anlarda ’kibir’ ve ’burnu büyüklük’ gibi sıfatlar kullanınca devreye İl Başkanı Esen girmek durumunda kaldı. Özbey’in konuşmasının ardından Başkan Esen, toplantının partililer arasında birbiri hakkında ağzına geldiği şekilde sıfatlar yükleyebileceği bir yer olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

HDP POLEMİĞİ

Toplantıda CHP eski Gençlik Kolları Başkanı Can Deniz ise genel seçimlerde CHP üyesi olup HDP oy veren partilileri eleştirdi. Deniz, bu isimlerin partiden uzaklaştırılması gerektiğini savunurken buna milletvekili adayı Figen Çalıkuşu karşı çıktı. Açıklamayı talihsiz olarak değerlendiren Çalıkuşu, "Hayır, arkadaşlar hangi partiye oy vermiş olursa olsun CHP’ye getirelim. Nasıl getireceğiz, bunun yolunu bulalım. Kimseyi bu partiden gönderemeyiz. Hiç kimseyi de bu partide bir başka partinin sempatizanı haline getiremeyiz. Eğer getiriyorsak bunun kabahati bizde. Bunu sorgulamamız lazım" diye konuştu.

Haberin Devamı

YEĞEN ÇIKTI SALON SUSTU

CHP’de bir dönem İl Kadın Kolları Başkanlığı da yapan, yerel seçimlerde Muratpaşa Belediye Başkanlığına aday gösterilip çekilmek zorunda bırakılan Sultan Yeğen kürsüye çıktığında ise herkes sustu. "Siz hiç susarak konuştunuz mu?" sözleriyle başladığı konuşmasında salondan alkış hariç hiçbir ses yükselmezken Yeğen, yerel seçim sürecinde yaşadıklarını ilk defa anlattı. CHP Genel Merkezi’nden gelen bir telefonla kendisinin Muratpaşa Belediye Başkan adayı olduğunu öğrendiğini belirten Yeğen, adaylığıyla birlikte ’Antalya karıştı’, ’örgüt karıştı’ gibi söylemlerin havada uçuştuğunu söyledi.

SADECE İKİ KİŞİ KARIŞTI

Ancak ne Antalya’nın ne de örgütün karıştığını savunan Yeğen, "Sadece iki kişi ve etrafındakiler karıştı. Bunlardan birisi 15 yıl CHP’den belediye başkanlığı yapmış arkadaşımızın etrafındakiler, diğeri de ’Madem değiştirdiniz, ben olayım’ diyen ve etrafındakiler" diye konuştu. Adaylığı açıklandıktan birkaç gün sonra Büyükşehir Belediyesi’ne davet edildiğini belirten Yeğen, belediye binasında başkanlık makamında küçük bir odaya alındığını ve Mustafa Akaydın’ın yanına geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

AKAYDIN’IN YÜZÜNE KONUŞTU

Toplantıda, Milletvekili Akaydın karşısında otururken o gün yaşadıklarını anlatan Yeğen, o dönem Büyükşehir Belediye Başkanı olan Akaydın’ın kendisine, ’Genel bir kanaat oluştu. Oylarımız düşüyor. Sen gelmeden Genel Başkanımızla konuştuk. Bir karara vardık. Senden de basının önüne çıkıp ’Ben bu görevi iade ediyorum’ demeni istiyoruz’ dediğini anlattı. Kendisinin buna cevabının ise "Basının önüne çıkıp iade edersem bir daha Antalya’da hiçbir kadının yüzüne bakamam" şeklinde olduğunu anlatan Yeğen için o anda salonda alkışlar yükseldi. Alkışlayanlar arasında Mustafa Akaydın’ın da olması dikkat çekti. O gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de telefonla konuştuğunu, aynı şekilde ona da düşüncelerini ifade ettiğini kaydeden Yeğen, o küçük odadan çıkıp başkanlık makamına geçtiği anda Kepez Belediye Başkan adayı Erdal Öner’in gözüne iliştiğini belirterek, "Genel kanaati kimler oluşturuyormuş gördüm" dedi. Odadan çıkarken bir kişinin kendisine, "Senin paran var mı?" diye seslendiğini aktaran Yeğen, adaylıkta direnerek Büyükşehir Belediyesi’nden ayrıldığını söyledi.

TEK SUÇU ÇORUMLU OLMAK

Ancak bu kez Genel Merkez safhasının başladığını anlatan Yeğen, bir kadın arkadaşıyla parti genel merkezine gittiğini, merkezin her katında Antalya’dan erkeklerin ’Yeğen olmasın’ diyen kulis çalışmalarına şahit olduklarını aktardı.

Genel merkezde, genel başkan yardımcılarının da bulunduğu bir ortamda Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu dinlediğini anlatan Yeğen, kendisine neden aday olamayacağının Genel Başkan tarafından "Biz aylar önce Antalya’da kadın aday konusunda karar verdik. Araştırmaya başladık. Senin adın gündeme geldi. Araştırdık. Ama bir şeyi gözden kaçırmışız. Çorumlu olman. İnan başka bir sebebi yok" sözleriyle anlatıldığını belirtti.

Kendisine ayrıca Genel Başkan yardımcıları aracılığıyla Muratpaşa’da 1’inci sıradan meclis üyeliği ve Belediye Başkan yardımcılığının da önerildiğini anlatan Yeğen, bu görevi de kabul etmeden Antalya’ya dönüp partisinin çalışmalarına katıldığını söyledi.