Gazete Vatan Logo

CHP'de aday krizi!

Kulislerde Şişli’yi Mustafa Sarıgül’ün tercihine bırakacak olan CHP yönetiminin geri kalan 11 ilçede başkanların yarıya yakınını değiştireceği konuşuluyor.

CHP'de aday krizi!

Cumhuriyet gazetesinden Ayşe Sayın'ın haberine göre; Geçen perşembe günü toplanan parti meclisinde 72’si il 900 yerde adayını kesinleştiren CHP yönetimi için en sıkıntılı süreç, İstanbul, Ankara ve İzmir’de partinin “kalesi” konumundaki ilçelerde yaşanacak. CHP yönetiminin, parti içinde “krize” neden olacağı ve toplu istifalara yol açacağı kaygısıyla bu ilçelerin adaylarını açıklamayı en sona bırakma kararı aldı. Bu çerçevede Şubat ayı başında yapılması planlanan PM’de İstanbul’da CHP’de olan belediyelerden Şişli hariç, 11 ilçede başkanlarn yarıya yakınının değişeceği konuşulurken Ankara Çankaya’da Bülent Tanık’la yola devam edilip edilmeyeceği belirsizliğini koruyor. İzmir’de Konak’ta ise Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da desteklediği Sema Pektaş’ın adaylığı güçlü olasılık olarak gösteriliyor.

CHP yönetimi, belediye başkan adaylıklarını belirleme sürecinde en kritik kararı 9 Şubat’ta yapılması planlanan parti meclisi toplantısında alacak. Kulislerde bazı Ankara Çankaya gibi en sıkıntılı yerlerde belediye başkan adayının açıklanmasının aday listelerinin YSK’ye verilmesinden hemen öncesine kadar sarkabileceği konuşuluyor. PM’de metporol illerin CHP’de bulunan belediye başkanlarının yanı sıra henüz adayları belirlenmeyen Trakya’daki 3 ilin de aralarında olduğu geriye kalan 9 il belediye başkanı da belirlenecek.



İstanbul’da Sarıgül ağırlığı

CHP İstanbul’da Şişli adayını, büyükşehir belediye başkan adayı Mustafa Sarıgül’e bıraktı. Sarıgül’ün son bir karar değişikliği olmazsa kendi yerine 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün torunu Hayri İnönü’yü önermesine kesin gözüyle bakılıyor. İstanbul’da Fatih’te Sabri Erbakan, Ümraniye’de Sacit Eyüboğlu’nun Sarıgül’ün önerisiyle aday gösterildiği biliniyor. Sarıgül’ün Çekmeköy için önerdiği Hüseyin Avni Sipahi’nin adaylığının da geçen perşembe günkü PM’de açıklanması bekleniyordu. Ancak CHP yönetimi sürpriz bir kararla bu ilçeyi görüşmedi.

Kulislerde İstanbul’da Şişli dışındaki 11 ilçede adaylarla ilgili son karar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na bırakıldı. Ancak kulislerde bu ilçelerden yarıya yakınında başkanların değiştirileceği konuşuluyor. Bu kapsamda Beşiktaş, Kartal, Adalar, Maltepe, Avcılar’da başkanların değişebileceği konuşuluyor konuşuluyor. Bu ilçelerde son karar yine de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na bırakıldı. Sarıgül’ün, yerel yönetim çalışmaları için oluşturduğu Bilim Platformu’nda yer alan eski İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’i Beşiktaş’tan aday göstermek istediği dile getirilirken genel merkez’de PM üyesi ve eski milletvekili Çetin Soysal konuşuluyor. Maltepe’de Deniz Baykal’a yakınlığıyla bilinen mevcut belediye başkanı Mustafa Zengin, değişebilecek başkanlar arasında gösteriliyor. Bu ilçede Kılıçdaroğlu’nun dış ilişkiler danışmanı Ali Kılıç’ın adı ön plana çıarken Kartal’da mevcut başkan Altınok Öz’ün aday gösterilmemesi halinde eski SHP’li bakanlardan Mustafa Kul’un en güçlü aday olduğu ifade ediliyor.

Avcılar’a kadın aday

CHP’nin değiştireceği yerler arasında geçen Avcılar’da ise Kılıçdaroğlu’nun “kadın aday” göstermek istediği belirtiliyor. CHP İl Başkan Yardımcısı Canan Kaftancıoğlu, ismi ön plana çıkan adaylar arasında bulunuyor. Bakırköy’de ise Sarıgül’le “yıldızı barışmayan” Ateş Ünal Erzen’in değiştirilip değiştirilmeyeceği ise net değil. Sarıgül, “mesafeli” durmasına karşın genel merkezin Erzen’e sıcak baktığı belirtiliyor. Ancak Erzen’in aday gösterilmemesi halinde Net Holding Yönetim Kurulu üyesi Ceyhun Yağıcoğlu’nun şansının yüksek olacağı belirtiliyor. Bu ilçede parti örgütünün ise il yönetiminde yer alan Zeynel Emre’yi aday olarak görmek istediği belirtiliyor.

CHP’de olmamasına karşın CHP’nin en kritik tercih yapacağı yerlerden biri de Beyoğlu olacak. Gezi olaylarının başladığı ilçe olması nedeniyle buraya özel önem veren CHP yönetiminin Grup Yorum’un solisti Hilmi Yarayıcı’yı aday göstermesi bekleniyordu. Ancak bu ilçede seçimi mutlaka almak isteyen CHP, biraz daha bekleme kararı aldı. Bu ilçede Sarıgül’ün eski eşi Aylin Kotil, eski PM üyesi Gülseren Onanç, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Tarkan Konar’ın isimleri ön planda. Ancak Kotil’in Sarıgül’ün büyükşehirden aday gösterilmesi nedeniyle adaylığının zora girdiğine dikkat çekiliyor.

‘Alevi-sol’ aday arayışı

CHP’nin Ankara’da ise en sıkıntılı ilçesi Çankaya. Mevcut Başkan Bülent Tanık’ın yanı sıra Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, eski Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, eski Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş’in bulunduğu 30 dolayında aday adayı yarışıyor. Ankara’da büyükşehire MHP kökenli Mansur Yavaş’ın aday gösterilmesi nedeniyle partide “denge” için Çankaya’da da “Alevi-sol” dengesinin gözetileceği konuşuluyor. Eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen’in oğlu Alper Taşdelen ile Özpolat’ın isimleri bu çerçevede değerlendiriliyor. Ancak henüz bir aday üzerinde netleşmeyen CHP yönetiminin Tanık’la yola devam da edebileceği belirtiliyor. Yenimahalle’de mevcut başkan Fethi Yaşar’ın yeniden aday gösterileceği kesinleşirken CHP yönetimi Keçiören, Sincan gibi kendisinde olmayan muhafazakâr seçmenin ağrlıklı olduğu bazı ilçeleri ise Mansur Yavaş’ın tercihine bırakma eğiliminde.

Konak’ta değişim beklentisi

İzmir’de en sıkıntılı yerlerden birisini ise Konak oluşturuyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile sorunlu olduğu belirtilen mevcut Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın yerine Kocaoğlu’nun desteklediği İzmir Baro Başkanı Sema Pektaş’ın aday gösterilebileceği belirtiliyor. Dikili’de ise mevcut başkan Osman Özgüven’in yerini koruyacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı