Gazete Vatan Logo

CHP'de 'Kılıç'lar çekildi

Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanlığı için adaylığını açıkladı.

CHP'de 'Kılıç'lar çekildi

Baykal’ın istifasıyla sarsılan CHP’de büyük kriz çıktı. Adaylığını ilan eden Kemal Kılıçdaroğlu’na ilk destek Genel Sekreter Sav’dan geldi. MYK ise Sav’ı istifaya, Baykal’ı göreve çağırdı. Gözler bugünkü il başkanları toplantısında.

ANKARA - Deniz Baykal’ın gizli kamera kayıtlarının internete düşmesi üzerine istifa etmesi nedeniyle boşalan CHP Genel Başkanlığı’na oturacak isim, hafta sonunda toplanacak kurultay öncesinde CHP’de fiili bölünme yarattı. Baykal’ın istifasından sonra genel başkan adaylığı için öne çıkan tek isim olan Kemal Kılıçdaroğlu, dün 11.30’da düzenlediği basın toplantısında CHP Genel Başkanlığı’na aday olduğunu açıkladı. CHP Grup Başkanvekilliği görevinden de istifa ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’de yaptığı açıklamada Baykal geri dönse bile adaylığını geri çekmeyeceğini de vurguladı. Baykal’la son görüşmesinden sonra sadece “kafam çok net” diye açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Baykal’ın istifasından bu yana 1 hafta geçtiğini ve Kurultay sürecinin başladığını belirterek şöyle konuştu: “Partimizin adaysız eli kolu bağlı olması düşünülemez. Tüm CHP’lilerin sorumluluk içinde davranması zorunluluktur. Partimize yönelik komploları bozmalıyız. Halka umut vermeliyiz. Seçim için hazırlıkları başlatmalıyız. Seçmeni ve örgütüyle partimizin genel kamuoyunun gösterdiği büyük ilgi ve destekten güç alarak, 22 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşecek olan 33. Olağan Kurultay’da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı’na aday olacağımı kamuoyuna duyurmayı önemli bir görev sayıyorum.”



Adaylığımı geri çekmeyeceğim

“Bu kararı son bir kez daha Baykal’la görüşüp mü aldınız?” sorusuna “Hayır” yanıtı veren Kılıçdaroğlu “Baykal dönerse adaylığınızı geri çekecek misiniz?” sorusunu da “Ben tavrımı açıkladım, Olağan Kongre’de başkanlığa adayım” diye yanıtladı. Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıklamasından sonra CHP’de genel başkanlık için kime destek vereceği merak konusu olan Genel Sekreter Önder Sav’ın tutumu merak konusu oldu. Geçen hafta Baykal’la görüştükten sonra Sav’la da görüşen Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısında Sav’a en yakın isimlerden biri olan Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı’nın da hazır olması Sav’ın kesin desteğini aldı şeklinde yorumlandı. Sav da desteğini açıklamakta gecikmedi. Basın toplantısının ardından kendisini ziyaret eden Kılıçdaroğlu ile bir süre görüşen Sav, Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini açıkladı ve “Bundan sonra kim aday olursa olsun benim tavrım hiç değişmez” dedi. Sav’ın Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek vereceğine ilişkin açıklamasını, Sav’ın odasında bulunan partililer alkışlarla karşıladı.

PARTİNİN AĞIR TOPLARI ‘KILIÇDAROĞLU’ DEDİ

TBMM’DE 97 sandalye ile temsil edilen CHP’de, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına 58 milletvekili destek verdi. Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu ayrı tutulduğunda, listede 13’ü MYK üyesi toplam 37 milletvekilinin ismi yer almadı. Baykal’a yakın isimlerin de Kılıçdaroğlu’na destek vermeleri dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’na destek veren milletvekillerinden bazıları şunlar: Güldal Mumcu, Tekin Bingöl, Ali Koçal, Hüseyin Ünsal, Akif Ekici, Gürol Ergin, Ahmet Küçük, Yaşar Tüzün, Kemal Demirel, Bayram Meral, Fatih Atay, Erol Tınastepe, Abdürrezak Erten, Oğuz Oyan, Haluk Koç, Ensar Öğüt, Halil Ünlütepe, Gökhan Durgun, Murat Sönmez, Eşref Karaibrahim, Orhan Ziya Diren, Abdullah Özer, Sacit Yıldız, Hulusi Güvel, Birgen Keleş, Şevket Köse, Durdu Özbolat, Mevlüt Aslanoğlu, Vahap Seçer, Osman Coşkunoğlu, Ali Rıza Ertemür, Yaşar Ağyüz, İsa Gök, Ali Arslan, Malik Özdemir, Tansel Barış, Rahmi Güner, Metin Arifağaoğlu, TurgutDibek, Bilgin Paçarız, Şahin Mengü, Şinasi Öktem, Ali Oksal, Muharrem İnce, Rasim Çakır, Engin Altay, Gaye Erbatur, Mevlüt Coşkuner, Atilla Kart, Akif Hamzaçebi, Çetin Soysal, Abdüllaziz Yazar, Derviş Günday, Ali Topuz, Necla Arat, Önder Sav, Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay.

‘Sevinçle karşılıyoruz’

Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’de CHP Genel Başkanlığı’na vekalet eden Cevdet Selvi ile de görüştü ve TBMM’ye geçti. Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Süha Okay da Kılıçdaroğlu’na destek açıklamasında bulundular.

“Bunu sevinçle karşılıyoruz” diyen Anadol, şu açıklamayı yaptı:

“CHP, dünyanın en eski partilerinden biridir. CHP, 12 Eylül faşist cuntası tarafından kapatıldıktan sonra külleri içinden yeniden doğmasını beceren bir partidir. Baraj altında kaldıktan sonra ana muhalefet partisi olarak parlamentoya girmeyi başaran bir partidir. Dolayısıyla böyle bir dönemde, AKP iktidarının sivil dikta hevesi içinde olduğu bir dönemde, referandum öncesinde CHP elbette başsız kalamazdı ve Sayın Kılıçdaroğlu, kamuoyundan, parti örgütünden aldığı destekle aday oldu.

CHP, Türkiye’de ayakta kalan tek kurum olarak, çağ dışı bir yönetime Türkiye’yi itmek isteyen, Cumhuriyetin temel değerlerini ortadan kaldırmak isteyen, çağdaşlaşmayı önlemek isteyen bir anlayışa karşı, başsız, öndersiz, lidersiz, genel başkansız kalamazdı. Bunun için tüm kamuoyunun ve parti örgütünün desteğini arkasına alan Sayın Kılıçdaroğlu, aday olduğunu açıkladı. Biz de kendisini bütün gücümüzle destekliyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu böylesi önemli bir dönemde sorumluluk üstlenmiş ve yola çıkmıştır. Bu sorumluluğun üstesinden geleceğine yürekten inanıyorum. Çalışma arkadaşı olarak Sayın Kılıçdaroğlu’na her türlü destek vereceğimizi ifade ediyorum. Kendisine başarı diliyoruz, kolaylıklar diliyoruz. Hayırlı olsun.”


Birden çok aday çıkabilir

Önder Sav, Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay gibi partinin ağır toplarının desteğini alan Kılıçdaroğlu, “Bundan Baykal’ın aday olmayacağı sonucunu çıkarabilir miyiz?” diye sorulması üzerine “CHP, büyük bir aile. Bu ailede belki birden fazla genel başkan adayı çıkabilir. Hepsini de saygıyla karşılarız” diye cevap verdi.


Sav: Baykal tavrımı değiştirmez

Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıkladıktan sonra ilk görüştüğü isimlerden biri CHP Genel Sekreteri Önder Sav oldu. Sav, görüşmenin ardından ”Aklımı, duygularımın önüne koyarak Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekliyorum “ dedi. Sav, ”Baykal’ın adaylığı söz konusu olursa tavrınız ne olur?“ sorusunu “Benim tavrım değişmez. Ben ne düşündüğümü kararlı bir şekilde söyleyen bir siyasetçiyim” diye yanıtladı.



Türkiye sıkıntılı bir süreçten geçiyor

KILIÇDAROĞLU dün CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi’yi de ziyaret etti. Selvi görüşmenin ardından Türkiye’nin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, bu süreçte CHP’nin lidersiz kalacağını hiçbir zaman düşünmediğini ifade etti. Selvi, gazetecilerin “Kılıçdaroğlu’nu desteleyecek misiniz” sorusu üzerine de “Kişisel destek büyük önem taşımaz, örgüt desteklemelidir. Örgütle konuşmadan herhangi bir şey söylemek mümkün değildir. Örgütle konuşmadan bir şey söylemek yararlı olmaz” dedi.


Baykal’ın eski rakibinden destek

KILIÇDAROĞLU’na destek veren önemli isimlerden biri de Haluk Koç oldu. Koç, geçen Kurultay’da Deniz Baykal’ın karşısına çıkmıştı. Samsun Milletvekili Haluk Koç, “Kemal’in kararlılığını kutlamak istiyorum. Siyasetin zorla götürülmesi mümkün değil. Halktan kopuk ve halka rağmen siyaset yaparsanız sonuç alamıyorsunuz. Deniz Baykal’a her zaman ihtiyacımız var. O da bunu esirgemeyecektir” diye konuştu


‘Değişimi taban talep ediyor’

ANKARA- CHP’nin eski Genel Sekreteri, İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi Adnan Keskin, değişimi hem kamuoyunun hem de CHP tabanının talep ettiğini söyledi. Keskin şu değerlendirmeyi yaptı: “Ben olaya Kılıçdaroğlu’nun adaylığı diye bakmıyorum. Ancak son yaşanan olaylar ve daha sonra parti içindeki çalkantılar CHP tabanında bir değişiklik zeminini gündeme taşıdı. Bir değişiklik olmasını genel kamuyou ve taban talep etmekteydi. CHP’nin örgütsel yapısı, bu değişikliğin partiye zarar vermeden, CHP’nin tarihi misyonuna yakışır bir düzeyde gerçekleşmesini sağlayacak bir oluşumu gündeme taşıdı.”




Haberin Devamı