Gazete Vatan Logo

CHP 29 ilde ön seçim!

CHP’de dün 12 Haziran Genel Seçimlerinde milletvekili adaylarının belirlenmesi için 27 ilde önseçim, 2 ilde de aday yoklaması yapıldı. Ön seçim yapılan illerin bir kısmında toplam 10 sıra için MYK bazı isimleri “kontenjandan” atayacak. Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak (Tekirdağ) ve Volkan Canalioğlu (Trabzon) ile gazeteci Mustafa Balbay (Aydın) bu isimler arasında sayılıyor. CHP tüzüğüne göre önseçim, partiye yazılı üyelerin katılımıyla, aday yoklaması ise partide belli görevlere seçilmiş delegelerin katılımıyla yapılıyor. CHP’de dün Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Aydın, (2. sıra kontenjan) Bolu, Çanakkale, Çorum, (2. sıra kontenjan) Denizli, (2. sıra kontenjan) Edirne, Erzincan, Gaziantep, (2. ve 4. sıra kontenjan) Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Manisa, (2. sıra kontenjan) Nevşehir, Niğde, Sivas, (2. sıra kontenjan) Tekirdağ (1. sıra kontenjan), Trabzon (1. sıra kontenjan), Uşak, Yozgat, Aksaray, Karaman, Karabük ve Osmaniye ile Düzce’de ön seçim yapıldı. Kırklareli ve Muğla’da ise aday yoklaması gerçekleştirildi. Oy işlemi saat 17.00’ye kadar sürdü. Oyların sayımı gece geç saatlere kadar devam etti.

Denizli’de Keskin yarış

CHP’nin eski Genel Sekreterlerinden Adnan Keskin memleketi Denizli’de ön seçim yarışına girdi. Keskin, 19 aday adayı ile birlikte yarıştı. Denizli milletvekili Ali Rıza Ertemür de ön seçim için yarışan isimler arasında yer aldı. Toplamda 7 milletvekili çıkaran Denizli’de ikinci sıra kontenjana ayrıldı. Önder Sav’a yakınlığı ile bilinen Manisa Milletveli Şahin Mengü, memleketi Manisa’da ön seçim yarışına girdi. Manisa’da Mengü ile birlikte 45 aday adayı listelere girebilmek için yarıştı. 20, 22 ve halen mevcut parlamentoda görev yapan TBMM İdare Amiri, Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük de memleketin Çanakkale’de ön seçime girdi. Küçük ile birlikte 15 aday yarıştı.

22 yıl aradan sonra

CHP kayıtlarına göre Uşak’ta en son 22 yıl önce, 1991 seçimlerinde SHP döneminde ön seçim yapılmıştı. Son iki dönem parlamentoda görev yapan eski Genel Başkan Deniz Baykal’a yakınlığı ile bilinen Osman Coşkunoğlu, bu kez aday adayı olmadı. 14 aday adayı Uşak’ta ön seçim yarışına girdi.

Aydın’da Yüksel Yalova

CHP’den aday adaylığı başvurusunda bulunan merkez sağın etkin isimlerinden eski bakan Yüksel Yalova memleketi Aydın’da ön seçim yarışına girdi. Yalova ile birlikte, Aydın milletvekili Fatih Atay da ön seçim yarışına giren 37 aday aday arasında yer aldı. Aydın’da 2. sıra kontenjan adayına ayrıldı.

Muğla’da Tolga Çandar

Aday yoklaması gerçekleştirilen Muğla’da son iki dönemden bu yana Muğla Milletvekilliği görevini sürdüren Prof. Dr. Gürol Ergin bu kez aday olmadı. 19 adayın yarıştığı Muğla’da sanatçı Tolga Çandar adaylar arasında yer aldı. Aday yoklaması gerçekleştirilen ikinci il Kırklareli’nde ise halen görevde olan milletvekillerinden Turgut Dibek ve Tansel Barış ile birlikte 11 aday adayı yarıştı. Eski Genel Başkan Deniz Baykal’a muhalefetiyle ön plana çıkan, 22. dönem milletvekili Mehmet Kesimoğlu da yarışan isimler arasında yer aldı.

Karaman’da Fikret Ünlü

Karaman’da Devlet eski Bakanı Fikret Ünlü, Osman Nuri Koçak, İlhan Orduoğlu ile birlikte yarıştı. Toplam 2 milletvekili çıkaran Karaman’da AK Parti’nin son genel seçimlerde aldığı oy oranı yüzde 51’di.


Gel vatandaş gel, hizmete gel

CHP’nin Gaziantep’te yaptığı önseçim, renkli görüntülere sahne oldu. Kayıtlı yaklaşık 17 bin 500 üyenin büyük bölümünün oy kullandığı ön seçim Abdullah Kepkep İlköğretim Okulu ve Hasan Ali Yücel Lisesi’nde gerçekleştirildi. Aday adayları oy kullanmaya gelen partilileri kapıda karşıladı, ellerindeki broşürlerle üyeleri yönlendirmeye çalıştı. Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Mustafa Yılmaz da “Bizim Mustafa’ya Gel, Bana Gel, Oylarınızı Hizmetkârınıza verin, 28 Numara Her Zaman Hizmetinizde” diye bağırarak oy istedi. Bu çağrı herkesi güldürdü...


Haberin Devamı