Gazete Vatan Logo

CHP 1 Kasım'dan oylarını artırarak çıktı

CHP 1 Kasım'dan oylarını artırarak çıktı

CHP, 7 Haziran'da yüzde 24,95 olan oyunu 1 Kasım Genel Seçimi'nde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 25,45'e, 132 olan milletvekili sayısını da 134'e çıkardı. CHP, 7 Haziran'da milletvekili çıkaramadığı 37 ilden yalnızca Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli ile Niğde ve Ardahan'da birer milletvekilliği kazandı - Kılıçdaroğlu, genel başkan olarak 6'ncı seçimine girdi

CHP, 7 Haziran'da yüzde 24,95 olan oyunu 1 Kasım Genel Seçimi'nde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 25,45'e, milletvekili sayısını da 132'den 134'e yükseltti.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, CHP, 7 Haziran'daki milletvekili genel seçiminde yüzde 24,95 oy oranı ile 132 milletvekili çıkardı.

İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in partisinden istifa etmesinin ardından CHP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 131'e düştü.

CHP, 1 Kasım seçimlerinde ise resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 25,45 oy aldı ve milletvekili sayısını 134'e çıkardı.

7 Haziran seçimlerinde parti tüzüğü gereği milletvekili listelerinin yüzde 85'i ön seçimle belirlendi. 1 Kasım seçimlerine de bu listelerle gidildi. 7 Haziran'da milletvekili seçilen isimlerden yalnızca Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, 1 Kasım'da aday gösterilmedi. Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi ve ön seçimde başarılı sağlayamayan Ercan Karakaş ise yeniden aday olmadı.

Haberin Devamı

7 Haziran'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir 2. Bölge 2. sıradan, eski Genel Başkan Deniz Baykal, Antalya 2. sıradan milletvekili oldu. Kılıçdaroğlu ve Baykal, 1 Kasım'da da aynı seçim bölgelerinden Meclise girdi.

CHP'nin eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, 7 Haziran'da olduğu gibi, resmi olmayan sonuçlara göre yine milletvekili seçilemedi.

MYK üyelerinden Selin Sayek Böke İzmir'den, Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey, Yakup Akkaya, Mehmet Bekaroğlu, Sencer Ayata, Enis Berberoğlu İstanbul'dan, Tekin Bingöl ve Haluk Koç Ankara'dan, Veli Ağbaba Malatya'dan, Bülent Tezcan Aydın'dan ve Faik Öztrak Tekirdağ'dan milletvekili seçildi.

Haberin Devamı

CHP'nin Grup Başkanvekilleri Engin Altay İstanbul, Levent Gök Ankara, Özgür Özel de Manisa'dan yeniden milletvekili oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, CHP'nin 9 milletvekili çıkardığı İstanbul 3. Bölge'de 10. sıradan aday gösterilen MYK üyesi Seyhan Erdoğdu, parlamentoya giremedi.

Memleketinden milletvekili çıkardı

CHP, 7 Haziran seçimlerinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli ile Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ve Yozgat'ta milletvekili çıkaramadı.

1 Kasım seçimlerinde ise Tunceli'de ön seçim sonucunda aday gösterilen Gürsel Erol ile Ardahan adayı, eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz milletvekili oldu. CHP, 7 Haziran'da milletvekili çıkaramadığı Niğde de bir milletvekilliği kazandı.

CHP, 7 Haziran'da milletvekili çıkardığı Erzincan'da ise bu seçimde aynı başarıyı gösteremedi, 7 Haziran'da 2 milletvekilliği kazandığı Ordu'da ise milletvekili sayısı bire indi.

Haberin Devamı

CHP'den 7 Haziran'da İstanbul 2. Bölge 1. sıradan milletvekili olan Ermeni asıllı Selina Doğan da yeniden seçilen isimler arasında yer aldı. CHP'nin Roman kökenli tek adayı Özcan Purçu da resmi olmayan sonuçlara göre İzmir 1. Bölge 5. sıradan milletvekili seçildi.

Genel başkan olarak 6 seçime girdi

Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlık görevine seçildiği 2010'dan bu yana genel, yerel ve cumhurbaşkanlığı ile referandum olmak üzere 6 seçime girdi.

CHP, genel ve yerel seçimlerden ana muhalefet partisi olarak çıkarken, cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ile çatı adayı gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu başarılı olamadı.

CHP, 2010 yılındaki referandumda "Hayır" kampanyası yürütmüş ancak seçim sonucunda "Evet" çıkmıştı.