Gazete Vatan Logo

CHP: Tuz koktu, AKP: Örnek olduk

Tartışmalı yasa Meclis'ten tartışmalı geçti

TBMM Genel Kurulu, Yargıtay ve Danıştay’ın daire sayılarını artıran yasayı 2 günlük mesaisinin ardından önceki geceyarısı kabul etti. TBMM’ye sunulduğu andan itibaren iktidar ile muhalefet arasında gerilime yol açan düzenlemenin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri de tartışmalı geçti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yasının kabulünün ardından “Madde sayısı az ama özgül ağırlığı itibariyle önemli bir tasarıyı yasalaştırdık” değerlendirmesinde bulundu. Görüşmeler boyunca yapılan değerlendirmeleri demokratik sabır çerçevesinde dinlediklerini belirten Ergin, yargı reformu kapsamında bundan sonra yapılacak düzenlemeleri; arabuculuk tasarısı, mahkemelerde işin azaltılmasını öngören tasarı, Adli Tıbbın reforme edilmesi, icra iflas sisteminin yeniden gözden geçirilmesi olarak sıraladı. Görüşmelerde iktidar ile muhalefet arasında yaşanan ilginç söz düellosu ise Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

Muharrem İnce (CHP Grup başkanvekili): Bu akşam itibarıyla farklı bir Türkiye var. Artık, yürütme yasamayı da yargıyı da teslim almış durumda. Yani, burada bakanların önünde düğme ilikleyen milletvekillerini biliyorum, artık bakanların önünde, AKP’li milletvekillerinin önünde düğme ilikleyen hâkimler de olacak! Artık ‘AKP’li hâkimlerin de vicdanı vardır inşallah’ demekten başka bir şansımız kalmadı. Türkiye’de hiç kimsenin hukuk güvenliği kalmamıştır. Türkiye’de tuz kokmuştur.

Ahmet Yeni (AKP): Bittiniz, bittiniz. Tükendiniz...

İnce: Şimdi, YÖK üyelerini maaşla kandırdınız ama bu ülkede namuslu yargıçlar vardır, bu ülkede siz iktidar da olsanız Ankara’da hâkimler de vardır, o maaş zammına, o kırmızı plakaya, o vereceğiniz birtakım haklarla boyun eğmeyeceklerdir diye düşünüyorum. Türkiye’de yargıçların vicdanlarının olduğunu düşünüyorum ve bu konuda da size hesap soracaklarını düşünüyorum.

Bekir Bozdağ (AKP Grup Başkanvekili): Burada bizim grubumuzun asla kabul edemeyeceği baştan aşağıya bir iftira destanı yazılmıştır. Dikta, faşizm, Nazizm, demagog, emperyalizm işbirlikçisiÖ İftiraların manzumesini bir fikir olarak ortaya koyup, AK PARTİ’ye bunu gerçekmiş gibi yamamak son derece büyük bir haksızlıktır ve bu, iftiradır. Huzurunuzda biz bunu reddediyoruz. AK Parti hükûmetleri ve Sayın Başbakanımız Türkiye’nin içeride ve dışarıda itibarını artırmış, bölgesinde ve dünyada artık kale alınmayan bir ülke değil, olan bütün olaylara yön veren ülke konumuna gelmiştir. Mısır’da yürüyen de Tunus’ta yürüyen de “Artık, Türkiye gibi bir ülke, Türkiye gibi bir demokrasi, Tayyip Erdoğan gibi bir Başbakan istiyoruz.” diye yürüyorlar. Bütün dikta rejimlerinden bunalanların örneği Türkiye olmuştur.

Faruk Bal (MHP): AKP’nin yol ayrımına geldiğini görüyoruz, AKP’nin yargıyı siyasallaştırmak için her çareye başvurduğunu ve kendi kusurlu iktidarı sayesinde yargının iş yükünün artmasını bahane ederek yandaş bir yargı kurumu yaratma noktasındaki pervasızlığını görüyoruz. Parmakların keşke aklı olsaydı Sayın İyimaya’nın dediği gibi, siyasallaşmış bir yargının, yasamanın ve yürütmenin, denge ve denetim mekanizması olan yargının demokrasiye verebileceği zararı engellemiş olabilirdik, ancak parmakların maalesef aklı yok, maalesef demokratik değerler parmakmatik bir değere mahkûm edilmiş durumda.”

Haberin Devamı