Gazete Vatan Logo

Chopin’in konyaktaki kalbi inceleniyor

Polonyalı ünlü piyanist ve besteci Frederic Chopin’in bir cam kavanozun içinde duran kalbi ölümünden 168 yıl sonra ölüm sebebini ortaya çıkarabilir.

Chopin’in konyaktaki kalbi inceleniyor

Polonyalı ünlü piyanist ve besteci Frederic Chopin’in bir cam kavanozun içinde duran kalbi ölümünden 168 yıl sonra ölüm sebebini ortaya çıkarabilir. BBC Türkçe’nin haberine göre 1849 yılında 39 yaşında hayatını kaybeden 19’uncu yüzyılın en önemli bestecilerinden Chopin’in uzun yıllardır tüberkülozdan öldüğü düşünülüyordu. Ancak 2008 yılında Polonyalı tıbbi uzmanlar, normalde daha zayıf ve sağlığı her daim kötü olan Chopin’in kistik fibrozis sebebiyle ölmüş olabileceği fikrini ortaya atmışlardı. Kistik fibrozis kalıtımsal bir hastalık ve ciğerlere dolan yapışkan ve yoğun balgam nedeniyle bu hastalığa sahip kişiler 30’lu yaşlarının sonlarına doğru genelde hayatlarını kaybediyor. Prof. Michal Witt, Chopin’in ölüm sebebinin “yüksek bir ihtimalle tüberküloz olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Kalbe zarar verme ihtimalinin olması sebebiyle Polonya Kültür Bakanlığı’nın 2008 yılında aldığı karar doğrultusunda, bilim insanları kalbin içinde bulundukavanozu açamadı. Ancak, bilim insanları araştırmalarını Chopin’in kalbinin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını kullanarak yaptı. Witt, Chopin’in kalbinin dış zarında lezyonlar gördüklerini söyledi. Bu semptom, tüberküloz hastalığına sahip kişilerde görülüyor. Witt ayrıca, “Kalbin üstünde gördüğümüz lezyonlar ilk tanı olan tüberkülozla çok iyi uyuşuyor” dedi. Witt ile ekibinin araştırmalarının sonuçları American Journal of Medicine isimli akademik derginin şubat sayısında yayınlanacak.

Haberin Devamı