Gazete Vatan Logo

Chobani’den Pepsi’ye ret

Hamdi Ulukaya’nın şirketi Chobani, Pepsi’nin şirketin çoğunluk hissesi alım teklifini reddetti. Chobani geçen yıl, şirkete yatırım yapacak, dağıtım ve üretiminin genişletilmesine yardımcı olacak stratejik bir ortak için Goldman Sachs’ı görevlendirmişti.

Chobani’den Pepsi’ye ret

ABD’de Türk asıllı Hamdi Ulukaya’nın kurucusu olduğu yoğurt üreticisi Chobani, Pepsi’nin şirketin çoğunluk hissesi alım teklifini reddetti. Chobani geçen yıl, şirkete yatırım yapacak ve dağıtım ve üretiminin genişletilmesine yardımcı olacak bir stratejik ortak arama çerçevesinde Goldman Sachs’ı görevlendirmişti. Norvich, New York merkezli Chobani’nin sözcüsü Michael Gonda, Pepsi’den gelen şirkette yatırım yapmaya yönelik son teklifin geri çevrildiğini ve bunun da anlaşma görüşmelerini sona erdirdiğini söyledi.

Görüşmeler hakkında bilgiye sahip ve görüşmelerin gizli olmasından dolayı adını vermeyen bir kaynağa göre, sorunun PepsiCo’nun ne kadarlık bir paya sahip olacağından kaynaklanıyor. Kaynak, PepsiCo şirketin çoğunluk hissesine sahip olmayı isterken, Chobani’nin azınlık hissesi satmak taraftarı olduğunu belirtti.

Sağlıklı yaşam trendlerini takip eden ve buna uygun ürünler geliştiren Coca-Cola ve Pepsi, yoğurtçu Chobani’ye talip olmuştu. Geçen yıl Ekim ayında iki dev, Chobani’nin yüzde 10-20 hissesi için görüşme başlatmıştı. 3 milyar dolarlık bir alım gündeme gelirken hisseleri satan yatırımcının önceki yıl Chobani’ye 750 milyon dolar yatıran TPG olduğu belirtilmişti.

Haberin Devamı

Ders olarak okutuldu

Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya, üniversite mezunu bile olmadan elde ettiği başarı hikayesiyle Harvard’da ders olarak okutulan bir işadamı. Ulukaya, yoğurt işine 100 bin dolar sermaye ile 2004 yılında girdi. Dışarıdan hiçbir yatırım almadan 1.2 milyar dolarlık ciroya ulaşan Chobani ile milyarderler arasına giren Ulukaya, geçen yıl TPG Capital’dan imtiyazlı hisse karşılığında 750 milyon dolar yatırım aldı. Yoğurt kralı olarak bilinen Ulukaya, hızla büyüyen Philadelphia merkezli gurme kahvecisi ‘La Colombe’nin (Beyaz Güvercin) çoğunluk hisselerini satın aldığını da açıkladı.