Gazete Vatan Logo

Chavez gazabı!

Venezuela lideri Chavez, kendisine muhalefet eden işadamını serbest bırakan hakimi tutuklattı

Venezuela lideri Hugo Chavez, kendisine muhalefet eden işadamını önce tutuklattı, 3 yıl tutuklu kalan işadamı ilk duruşmada serbest kalınca bu kez de onu bırakan kadın hakimi tahliyeden yarım saat sonra tutuklattı

Güney Amerika ülkesi Venezuela’da ülkeyi demir yumrukla yöneten Hugo Chavez’in muhaliflerine yönelik kampanyası giderek sertleşiyor. Daha önce ülkesindeki muhalif medya gruplarını bastıran, TV kanallarını kapatan ve muhalif siyasetçileri içeri attıran Chavez bu kez beğenmediği bir karara imza atan kadın hakimi tutuklattı. Başkent Caracas’ta yaşayan 8 yıllık hakim Maria Lourdes Afiuni, bundan yaklaşık 8 ay öncesine kadar yalnızca dar bir hukuk çevresinde tanınıyordu. Ancak 47 yaşındaki kadının baktığı davada aldığı bir karar tüm yaşamını değiştirdi.

Mahkumlar yakmak istedi

Her şey 3 yıl önce muhalif işadamı Eligio Cedeno’nun kaçakçılık suçundan tutuklanmasıyla başladı. Cedeno, bu suçun Chavez muhalifi olduğu için uydurulduğunu söylese de bir türlü mahkeme önüne çıkamadı ve hapis hayatı uzadıkça uzadı. Cedeno’nun dosyası Afiuni’nin önüne geldikten sonra kadın hakim, dosyada iş adamının tutuklu kalmasını gerektirecek hiçbir suç unsuru olmadığını gördü ve tutuksuz yargılanmak üzere iş adamını serbest bıraktı. Tahliye haberi Chavez’i çılgına çevirdi. Hemen kendisine sadık hakim ve savcıları harekete geçirerek kadın hakimi tahliye kararını verdiği duruşmadan yarım saat sonra “yetkisini kötüye kullandığı” gerekçesiyle tutuklattı. Kadın hakim, kendi verdiği kararlarla hapse giren en azılı kadın mahkûmların bulunduğu cezaevine gönderildi, diğer mahkûmlar tarafından yakılarak öldürülmek istendi.

BM ve AB’den çağrı

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve New York Barolar Birliği serbest bırakılması için mücadele ediyor. Kadın hakim, şimdi önümüzdeki ay yapılacak seçimlerde milletvekili olarak seçilerek hapisten kurtulmak ve ardından da Amerika’ya sığınmak için çabalıyor.

BENİ KURTARIN MESAJI

Hücresinden nazar boncuklu bu fotoğrafı çektiren kadın hakim tüm dünyaya, “Beni kurtarın” mesajı gönderdi. BM de tutuklamanın yasadışı olduğunu ve hakimin derhal serbest kalması gerektiğini açıkladı.

‘Onu kurşuna dizmeli’ dedi

Chavez kadın hakiminin tutuklanmasından sonra Venezuela’da her hafta yayınlanan Alo Presidente isimli talk şov programında, “Bu kadın ulusumuzun gördüğü en azılı haydutlardan biri. Aslında kurşuna dizilmesi gerekir ama 30 yıl hapis cezasıyla yargılanacak” dedi.

Haberin Devamı