Gazete Vatan Logo

Chat yaparken dikkat! "bayanım" diyenlerin çoğunluğu erkek

İnternet portalı Mynet, Türk internet kullanıcılarının profilini çıkardı. Mynet Genel Müdürü Emre Kurttepeli, Türkiye'de internetin en çok e-mailleşmek amacıyla kullanıldığını söyledi

İnternet portalı Mynet, Türk internet kullanıcılarının profilini çıkardı. Mynet Genel Müdürü Emre Kurttepeli, Türkiye'de internetin en çok e-mailleşmek amacıyla kullanıldığını söyledi. Türkiye'de 6 milyonun üzerinde kişinin internete girdiğini ve bir hesabı olduğunu anlatan Kurttepeli, "En son verilere göre internet kullanıcısı sayısı 6 milyonun üzerinde. Geçen yıla göre yüzde 15-20 arasında bir yükselme söz konusu. Ancak bu artış yeterli değil. Bunun da nedeni bundan önceki yıllarda yaşanan krizler ve sonrasında bilgisayar sahipliği sayısında yeterli bir artışın olmaması" dedi. Kurttepeli, Türkiye'de internetin en çok iletişim, daha sonra sırayla arama ve eğlence amaçlı kullanıldığını belirtti.

Kullanıcıların sadece yüzde 28'i kadın
İnternet kullanım sayısında kadın ile erkek arasındaki uçuruma da dikkat çeken Kurttepeli şöyle konuştu:

"İnternete ücretli abone olanların sayısı 1 ila 1.5 milyon arasında. Bu da Türkiye'de insanların interneti, internet kafelerden ya da çalıştıkları kurumlarda kullandığını gösteriyor.

Türkiye'de bir başka dikkat çeken nokta ise internet kullanımında erkeklerin ağırlığı. ABD ve İskandinav ülkelerinde kadın ve erkek kullanıcıların sayısı yüzde 50 seviyesine oturmuşken, biz de kullanıcıların yüzde 72'si erkek, yüzde 28'i kadın. Maalesef Türkiye'nin portresi bu."

İnternete bağlananların yarısı üç büyük ilde yaşıyor
* İnternet kullanıcılarının yüzde 46'sı 18-24 yaşternet kullanıcılarının yüzde 46'sı 18-24 yaş arasında.

* İnternete bağlananların yüzde 57'si meslek sahibi iken yüzde 39'u öğrenci. Geriye kalan yüzde 4'lük dilimde ise emekliler ve ev hanımları bulunuyor.

* İnternet kullanıcılarının yüzde 48'si İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaşıyor.

Kampüste öğrenciler birbiriyle ücretsiz haberleşecek
Motorola Talkabout 5512 telsizlerle, 3 kilometrelik kapsama alanında yakınlarınızla veya iş arkadaşlarınızla ücretsiz olarak iletişim kurabiliyorsunuz. Setkom'un Arçelik bayilerinde satışa sunduğu Motorola Talkabout 5512 lisanssız mini telsizler, ister kapalı, ister açık alanda iletişim kurmayı kolay ve masrafsız hale getiriyor. Lisans almaya ya da kontrat yapmaya da gerek yok. Siz sadece pilini takıp, konuşuyorsunuz. Motorola Talkabout özellikle, tatilde, alışverişte, yolculukta, birbirini takip eden araçlarda kullanılabileceği gibi güvenlik firmaları, organizasyon firmaları, okullar, üniversite kampüsleri, gece kulüpleri, sağlık kuruluşları için de ideal iletişim sunuyor. www.setkom.com.tr

Microsoft'la tek dokunuşla güvenlik
Her geçen gün daha da artan veri güvenlik ihtiyacını karşılamak için geliştirilen parmak izi okuyucu özelliğini barındıran mouse ve klavyelere bir yenisi daha eklendi.

Bilişim devi Microsoft, geçtiğimiz hafta içinde yeni klavye ve mouse serisini görücüye çıkardı. Microsoft'un yeni mause ve klavye serisi sahiplerini parmak izinden tanıyor. Parmak izi okuyucu özelliğine sahip Optical Desktop, Wireless IntelliMouse Explorer ve Microsoft Fingerprint Reader ile kullanıcı, bilgisayarına ve web sayfalarına adını ve şifresini yazmadan girebiliyor. Buna rağmen Microsoft, finans ve şirket bilgileri gibi hassas verileri koruyabilmek için zor erişilebilecek bir şifrenin yine de bulunmasını tavsiye ediyor. Microsoft'tan önce Sony, Targus ve diğer üreticiler de, bilgisayar güvenliğini artırmak için parmak izi okuyuculu ürünleri piyasaya sürmüştü. Microsoft'un yeni serisinde klavyeler de tasarımları ve ergonomik özelliğiyle dikkat çekti. Hafif kavisli yapısıyla daha yakışıklı bir görünüme bürünen klavyeler bu sayede parmak ve bilekleri yormuyor. Microsoft'un yeni ürünlerinin Eylül sonundan itibaren piyasaya sürüleceği belirtiliyor. Parmak izi okuyuculu donanımın 55 ila 110 dolar arasında satışa sunulması bekleniyor.

Intel 'çift çekirdek'li işlemci için kolları sıvadı
Kod adı Yonah olan işlemci, 2005 yılının sonunda piyasada olacak. Intel'in bu işlemcisi ile birlikte 'Bilgisayarınızda kaç çip var' sorusunun, 'Çipinizde kaç bilgisayar var?'a dönüşmesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük çip üreticisi Intel ilk, çift çekirdekli mobil işlemcisini piyasaya çıkarmak için hazırlıklara başladığını duyurdu. Kod adı Yonah olan "çift çekirdek"li işlemci ile ilgili ilk açıklamayı ise Intel'in Mobil Platformlar Sorumlusu Anand Chandrasekher, San Fransisco'da düzenlenen Intel Developers Forum'da yaptı. 65 nanometre olması beklenen çift çekirdekli mobil işlemci, tek bir çipte barındırdığı iki'motor'ile fazla güce ihtiyaç duymadan işlemleri daha çabuk yerine getiriyor. Ayrıca "çift çekirdek", işyükünün düşük olduğu durumlarda çift işlemciden birini devre dışı bırakarak güç tasarrufu da sağlıyor. Intel, mobil çipleri Microsoft'un Longhorn işletim sisteminin çıkmasıyla birlikte piyasaya sürecek. Intel'in rakibi AMD çift çekirdekli Opteron işlemcilerini 2005'te çıkaracağını duyurmuştu. IBM'in Power 4 ve Sun Microsystems'in UltraSparc IV'ün çift işlemcili çipleri bulunuyor.

Yolculukta tüm eğlenceyi çantanızda taşıyın
Bir walkman büyüklüğündeki Zen Portable Media Center, sürekli seyahat halindekileri eğlencesiz bırakmıyor. 20 GB içerik kapasitesine sahip Zen Portable Media Center ile 87 saatlik video, 300 saatlik müzik ya da 50 bin adetfotoğrafı yanınızda taşımak mümkün. 3.8 inçlik geniş ekran büyüklüğü sayesinde filmleri gözlerinizi kısmadan izleyebilirsiniz. Ayrıca pil ömrü ile 7 saat boyunca video ya da 22 saat kesintisiz müzik dinleyebiliyorsunuz.

Haberin Devamı