Gazete Vatan Logo

Cezayir ile Fransa arasında Enrico Macias gerginliği

Sarkozy’nin, Cezayir gezisine ünlü şarkıcı Enrico Macias’ı da dahil etmesi iki ülkenin arasını açtı

Cezayir hükümeti hain ilan ettiği Macias’ın ülkeye girişine karşı çıktı. Macias, listeden çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 3-5 Aralık günlerinde eski Fransız sömürgesi Cezayir’e resmi bir ziyarette bulunacak. Gezi, Cezayir’de tartışma ve tepkilere yol açtı. Çünkü Cumhurbaşkanı, Cezayir’e ülkede bazıları tarafından “romantizm ikonu” bazılarınca da “hain” olarak tanımlanan Cezayir asıllı Yahudi şarkıcı Enrico Macias’ı da götürmeyi planlıyordu. Ancak, bu hareketi Cezayir’de büyük tepki çekti. Cezayirli bir bakan Sarkozy’yi “Yahudi lobisi adamı” olmakla suçladı. Gaziler Bakanı Mohammed Şerif Abbes da Fransız liderinin “İsrail’in paralı ajanı” olduğunu söyledi.

Başbakan da karşı çıktı

Abbes, Sarkozy’yi iktidara “Fransa’da sanayi tekelini elinde tutan Yahudi lobisinin getirdiği”ni savundu. Abbes “Enrico Macias’ın gelişi provokasyon” dedi. Başbakan Abdelaziz Belkhadem, Macias’in geziye katılmasına karşı çıktı. Macias’in davet edilmesi “İslamcı muhafazakar” çevrelerde tepkiye neden oldu. Macias, “hoş karşılanmayacağı bir ülkeye gitmeyeceği”ni belirterek geziden vazgeçtiğini açıkladı. Sarkozy’nin kendisine “Sabırlı ol” dediğini söyleyen ünlü şarkıcı “Bedeli ne olursa olsun bir gün mutlaka Cezayir’e giderim” dedi.

Ajda ile Türkçe düet yapmıştı

Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Cezayir’in Fransa’nın yönetiminde olduğu dönemde 1938 yılında doğan Macias, bu ülkede bağımsızlık savaşının başlamasından sonra 1964 yılında Fransa’ya göç etmiş ve Gaston olan adını Enrico Macias olarak değiştirmişti. Zingarella şarkısıyla ülkemizde de büyük ilgi gören şarkıcı, Ajda Pekkan ile Türkçe düet de yapmıştı.


Haberin Devamı