Gazete Vatan Logo

Cezaevinden büyük firar!

Mısır’da dün Kahire-İskenderiye yolundaki El Kantur el Hayriye bölgesinde bulunan cezaevlerinden 3 binin üzerinde mahkumun kaçtığı bildirildi. Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler de, liderlik kadrosundan 7 kişi dahil toplam 34 üyelerinin cezaevinden kaçtığını bildirdi. Öte yandan ordu başkent Kahire ve diğer birçok kentin tamamının kontrolünü sağladı.

Bazı televizyonlar kaçan mahkumlara ateş edildiğini ve
cezaevinin önünde bazı mahkumların öldürüldüğünü iddia ediyor.

Bu cezaevlerinde tutuklu bulunan 10 kadar Türkten ise haber alınamıyor. Şu ana kadar Türk mahkumların durumuyla ilgili medyada da herhangi bir haber yer
almadı.



Türk Büyükelçiliği yetkilileri AA muhabirine yaptıkları açıklamada, şu an kriz durumunun söz konusu olduğunu, cezaevlerindeki Türklerle ilgili kendilerine
ulaşan bir bilginin bulunmadığını belirtti.

Mısırlı yetkililerden edinilen bilgiye göre 3 gün öncesine kadar Türk mahkumların durumu iyiydi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER ATAMALARI REDDETTİ

Mısır’daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman
Kardeşler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in atamalarını reddetti.

Örgüt yaptığı yazılı açıklamada, atamaları halkın taleplerini çarpıtmak ve devrimi başarısızlığa uğratmak için bir girişim olarak nitelendirdi.

Hükümetin istifasının ardından Mübarek, kendisine yakın İstihbarat örgütü başkanı Ömer Süleyman’ı cumhurbaşkanı yardımcılığına, Sivil Havacılık Bakanı
Ahmet Şefik’i başbakanlığa atamıştı.

TÜRKLER TAHLİYE EDİLİYOR

Mısır’daki iç karışıklık yüzünden çok sayıda turist ülkeyi terk etmeye başladı. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Mısır'da bulunan Türklerin tahliyesine de bugün başlandı. Mısır’dan kaçan Türk vatandaşları THY’nin Kahire-İstanbul seferini yapan TK-693 sayılı tarifeli uçağıyla sabah saat 06:00’da Atatürk Havalimanı’na geldi.

THY yetkililerinden alınan bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Mısır'da yaşayan Türk vatandaşların tahliyesi için THY'ye ait 3 uçak, Atatürk Havalimanı'ndan Mısır'a gönderildi. Uçaklardan biri Kahire'ye, ikisi İskenderiye'de giderken, bu şehirlerde bulunan 750 vatandaşın Türkiye'ye tahliyesini gerçekleştirecekler.

Gelen yoğun talep üzerine, Kahire'ye bugün içinde iki uçak daha gönderme kararı alındı.

Bu arada, Türk-Mısır İşadamları Derneği Başkanı Zeki Ekinci, Mısır'da bulunan Türk yatırımlarına yönelik şu ana kadar bir saldırının söz konusu olmadığını söyledi.

EL CEZİRE'YE YASAK

Protestoların dünya basınında oldukça fazla yankı bulması hükümetin bu yönde attığı adımları da beraberinde getirdi. Ülkede görevinden ayrılacak olan Enformasyon Bakanı Mısır'daki hükümet karşıtı olayları dünyaya duyuran El Cezire televizyonun faaliyetlerinin durdurulması için talimat verdi.

Resmi haber ajansı Mena'ya göre, bakanlığın emriyle El Cezire'nin yayın hakları bugün itibariyle iptal edilirken, yayın organı için çalışan gazetecilerin tamamının akreditasyonları iptal edildi.

Merkezi Katar olan yayın kuruluşu, Mısır'da faaliyetinin yasaklanmasının, "Mısır halkının susturulması" amacını taşıdığını savundu. Televizyon yönetiminden yapılan açıklamada, "El Cezire, bu sabah Mısır makamlarınca iletilen Kahire bürosunun kapatılması kararını şiddetle kınıyor" denildi.

YERİNE OĞLU MU GEÇECEK?

İstihbarat başkanı Süleyman’ın Cumhurbaşkanlığına atanması, Mübarek’in nihayetinde ordunun onaylayacağı şekilde gücünü devredeceği görüşlerinin doğmasına yol açtı. 82 yalındaki Mübarek, kendisinden sonra yerine gelecek kişi hakkındaki planlarını, isyanın başladığı haftaya kadar netleştirmemişti. Bugün, iktidarını 47 yaşındaki oğlu Cemal’e aktarması bekleniyor.

Cemal’in Cumhurbaşkanı olup olmayacağı belirsizliğini sürdürürken, ABD ve İsrail ilişkilerinde önemli rolü bulunan Süleyman’ın ve bir diğer askerin, Ahmet Şefik’in hükümette önemli yerlere atanması, ülkede kaosun çıkabileceğinden endişe duyan Mısırlıları bir nevi rahatlattı.

YURT DIŞINDA DA PROTESTOLAR VAR

New York'ta yaşayan Mısırlılar da Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti. BM binasının karşısındaki Dag Hammarskjold Parkı'nda toplanan grup, Mısır'da protesto gösterileri düzenleyen soydaşlarına tam destek verdiklerini belirterek, "Halk rejimin değişmesini istiyor" diye slogan attı.

DIŞARDAN MÜBAREK'E REFORM BASKISI

Dünya liderleri de Mübarek'e reformlara hemen başlaması yönünde baskı yapıyor. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya liderleri Mübarek'e şiddetten kaçınması ve reformları hayata geçirmesi çağrısı yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada siyasi reformları hayata geçirecek adımlar atılması ve evrensel haklara saygı gösterilmesi tavsiye edildi. İngiltere, Fransa ve Almanya liderleri de ortak bir açıklama yayınlayarak Mısır yönetiminden silahsız sivillere karşı şiddet kullanılmaması ve göstericilerin barışçıl şekilde yapılan protestolarına izin verilmesi istendi.

OBAMA’DAN ÇAĞRI

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Mısırlı yetkililere, barışçıl protestoculara karşı şiddet kullanmaktan kaçınması çağrısında bulundu. Mısır'daki durumu yakından takip ettiklerini belirten Obama, ilk önceliklerinin olaylarda ölüm ve yaralanmaların meydana gelmesini önlemek olduğunu kaydetti.

İngiltere, ABD ve Fransa vatandaşlarına zorunlu haller dışında Mısır'a gitmeme çağrısında bulundu. ABD ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmek için hazırlıklara başladı.

NETANYAHU: AMACIMIZ MISIR’LA BARIŞIN SÜRMESİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bizim amacımız, Mısır ile barışın sürmesi" dedi.

Netanyahu, haftalık olağan kabine toplantısının başında yaptığı açıklamada, İsrail'in Mısır'daki olayları yakından takip ettiğini belirterek, bu konuda Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile konuştuğunu söyledi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile dün yaptığı telefon görüşmesinin ardından dün gece yarısı Obama ile de bir görüşme yaptı. Görüşmede, hem ABD hem de Suudi Arabistan'ın, Mısır'daki "kaos, yağma, masumlara gözdağı, özgürlük ve ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması, gizli hedefler için kaosun körüklenmesi" gibi olayları onaylamadığı bildirildi.

Kral Abdullah "kardeş Mısır halkının güvenliğinin, istikrarının hiç bir gerekçe ile pazarlık konusu edilemeyeceğini" bildirirken, Mısır'ın potansiyeli ve başarısının Arap ve İslam milletlerinin kapasitesinin ana parçası olduğuna dikkat çekti.

AZERBAYCAN BÜYÜKELÇİLİĞİ PERSONELİ ÖLDÜ

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Mısır’da meydana gelen olaylarda Azerbaycan'ın Kahire büyükelçiliğinde görevli bir personelin öldüğünü açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Elhan Poluhov'un yaptığı açıklamada, “Kahire büyükelçiliğinde sayman olarak görev yapan Nicat Gocayev, dün akşam, büyükelçilikten evine dönerken, aldığı kurşun yarası neticesinde öldü” ifadesi kullanıldı.

MÜBAREK KOMUTANLARLA GÖRÜŞTÜ

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bir askeri karargahta üst düzey komutanlarla toplandığı bildirildi.

Devlet televizyonu, Mübarek'in dün atanan cumhurbaşkanı yardımcısı Ömer Süleyman, Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi, Genelkurmay Başkanı Sami El Anan ve diğer komutanlarla görüşmesinin görüntülerini yayınladı.

Resmi haber ajansı da, Mübarek'in güvenlik operasyonlarından sorumlu silahlı kuvvetler merkezinde inceleme yaptığını duyurdu.

EL BARADEİ: "MÜBAREK BUGÜN İSTİFA ETMELİ"

Mısırlı muhalif lider Muhammed El Baradei, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in, bir ulusal birlik hükümetinin önünü
açmak için "bugün" istifa etmesi gerektiğini söyledi.

El Baradei, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "Mübarek’in bugün istifa etmesi gerektiği Mısır’daki herkesçe malumdur" dedi.

Muhalif lider, Hüsnü Mübarek’in istifasını bir ulusal birlik hükümetinin, onu da özgür ve adil seçimlerin takip etmesi gerektiğini ifade etti.

Bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasını müzakere etmek için popüler ve siyasi vekaletinin olduğunu dile getiren El Baradei, "Yakında orduyla temas halinde olacağımı umuyorum. Birlikte çalışmamız gerekiyor. Ordu Mısır’ın bir
parçası" diye konuştu.

El Baradei, ABD’nin Mısır’daki politikasının "güvenirliliğini kaybetmekte olduğunu" da sözlerine ekledi.

Mısır’daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler ve diğer muhalif hareketler, muhalif lider Muhammed El Baradei’i müzakereci olarak tanınmasına karar vermişti.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI CLINTON: MÜBAREK, DEMOKRASİ YOLUNDA YETERİNCE ADIM ATMADI

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in, demokrasi yolunda halen yeterince adım
atmadığını söyledi.

Clinton, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, "iyi yönde bir geçiş" istediklerini belirterek, "Halen iktidarda olan Mübarek, rejiminden geçişin kolaylaşması için gerekeni yapmasını istiyoruz" dedi.

Mısır’da özgür ve adil seçimlerin yapılmasını görmek istediklerini ifade eden ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABC televizyonundaki konuşmasında da Mısır’a yardımların askıya alınıp alınmayacağıyla ilgili soru üzerine, şu an böyle bir
durumun söz konusu olmadığını belirtti.

El Baradey, Kahire’deki Tahrir meydanında protestoculara katıldı

Mısır’ın muhalif isimlerinden ve Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed El Baradey’in Mısır’ın başkenti Kahire’de protestocuların toplandığı Tahrir meydanına gitmeyi planladığı bildirildi.

Mısırlı muhaliflerden Mustafa El Naggar, El Baradey’in protestocuların toplandığı Tahrir meydanına geleceğini belirterek, "Dr. Muhammed El Baradey Tahrir meydanında protestoculara katılacak." dedi. Naggar, El Baradey’in bugün geç saatlerde meydana geleceğini de kaydetti. Bu El Baradey’in Mısır’a dönmesinden sonra protestonun protestoların merkezindeki Tahrir meydanına ilk ziyareti olacak.

Mustafa El Naggar, El Baradey’in liderliğini yaptığı ve ülkede politik reform arayışında olan muhalif hareketlerin koalisyonu olan Ulusal Değişim Koalisyonu’nun koordinatörlüğünü yapıyor.

Obama Erdoğan'ı aradı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün gece ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Başkan Obama'nın Başbakan Erdoğan'ı arayarak, “bölgede demokratik gelenekleri güçlü Türkiye'nin birçok kez başarılı seçim sonuçları elde ederek iş basına gelmiş lideri olarak Başbakan Erdoğan ile bölgedeki yeni gelişmeleri değerlendirmeye önem verdiğini belirttiği” kaydedildi.

Görüşmede, bölge halklarının meşru ve doğal demokratik haklarının karşılanması gerektiği hususunda görüş birliğine varıldığı ifade edilen açıklamada, “Bu bağlamda halklara karşı şiddet kullanılmaması yönündeki hassasiyetin altı çizilerek, bölge ülkelerinde gelişen olayların derin ve köklü istikrarsızlıklara yol açmaması arzusu dile getirilmiştir. İstikrarsızlıkların bölge ülkelerine zarar verici sonuçları olacağı hususundaki endişeler paylaşılmıştır. Görüşme, tarafların bundan sonraki gelişmelerde daha sık temas halinde olmaya karar vermeleriyle sona ermiştir” denildi.

EL BARADEİ: "BAŞLATTIĞIMIZ ŞEYİN DÖNÜŞÜ YOK"

Ordunun sokağa çıkma yasağı ilan ettiği Mısır’ın başkenti Kahire’de bugün de yasağı tanımayan binlerce kişi Tahrir
meydanında biraraya geldi.

Göstericilerin arasına katılan muhalif lider El Baradei, kalabalığa yaptığı konuşmada, "Haklarınızı geri aldınız. Başlattığımız şeyin geri dönüşü yok" dedi.

"Tek bir temel talebimiz var" diye konuşan El Baradei, bunun "rejimin sona ermesi ve yeni bir dönemin, yeni bir Mısır’ın başlaması olduğunu" söyledi.

Muhalif lider, "Sizlerden biraz sabırlı olmanızı istiyorum. Değişim birkaç gün içinde gelecek" ifadesini kullandı.

El Baradei’nin konuşması sırasında kalabalığın "Kahrolsun Mübarek" şeklinde slogan attığı gözlemlendi.

TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİ İÇİN THY TARAFINDANTAHSİS EDİLEN UÇAKLARDAN İLKİ 102 YOLCUSUYLA İSKENDERİYE’DEN
İSTANBUL’A GELDİ


Türk vatandaşlarının tahliyesi için Türk Hava Yolları (THY) tarafından tahsis edilen uçaklardan ilki İskenderiye’den
İstanbul’a geldi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine Mısır’da yaşayan Türk vatandaşlarını tahliye etmesi için öğle saatlerinde İskenderiye’ye gönderilen THY’ye ait özel uçaklardan ilki
102 yolcusuyla birlikte saat 18.31’de İstanbul Atatürk Havalimanına geldi.

THY, Mısır’dan Türkiye’ye dönmek için bekleyen yaklaşık 750 Türk vatandaşının getirilmesi için 5 adet özel uçağı bu ülkeye göndermişti.

Haberin Devamı