Gazete Vatan Logo

Çeyrek altın ne kadar oldu?-Altın fiyatlarında son durum

Altın inişli çıkışlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Çeyrek altın ne kadar oldu? Piyasalardaki ve altın fiyatlarındaki son durum haberimizde.

Çeyrek altın ne kadar oldu?-Altın fiyatlarında son durum

Altın inişli çıkışlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Piyasalardaki durgunluk ve FED'in bu ay faiz artışının ne kadar olacağının beklenmesi, altın fiyatlarının dalgalı bir şekilde ilerlemesine yol açıyor. Dünü düşüşle kapatan altın fiyatları bu sabah itibariyle tekrar yükselişe geçti. Serbest piyasada gram altın 110 liradan işlem görüyor. Kapalı çarşıda Çeyrek altın fiyatları 181 liraya çıktı.

İşte altın fiyatlarında son durum:

Cumhuriyet altını alış fiyatı 730 lira, satış fiyatı 741 lira oldu.

Tam altın alış fiyatı 707 lira, satış fiyatı 723 lira olarak belirlendi.

Yarım altın alış fiyatı 353 lira, satış fiyatı 362 lira olarak işlem gördü.

Çeyrek altın alış fiyatı 176 lira, satış fiyatı ise 181 lira oldu.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

TCMB, FED’i takip edeceğini söyledi. Bu doğrultuda Merkez nasıl bir yol haritası izler?
Gereğinden fazla cesurca bir ifade... Usain Bolt yarışa başlasın, ben sonra başlarım demek gibi bir şey. Bolt’un rüzgârını dahi hissedemeyiz! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye ekonomisi neyi gerektiriyorsa onu yapmalı. Sırf FED’i bekleyeyim derken her şey çok geç olabilir. Ama Merkez, atmayı planladığı adımları yürütme erkine anlatamayabileceğinden endişe ediyor hissi var ve bunun için de ABD faiz artırdı, ben de artırmak zorunda kaldım senaryosunun oluşmasını bekliyor. Bu arada, TCMB’ye çok da haksızlık etmemek lazım! Eğer ekonomide bir yangın varsa, TCMB’nin elindeki araçlar bu yangını söndürmeye yetmez. Ama kontrol altına almak, daha fazla yayılmasını engellemek için yeterli araçları var. Ben, bu noktada geç kalındığı kanaatindeyim.
PETROL VE ALTINLA İLGİLİ ORTA VADELİ BEKLENTİSİNİ AÇIKLAYAN MANUKYAN: ALTIN 1.00 PETROL 30 $’IN ALTINA İNEBİLİR
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan, faizlerde yükseliş ve likidite krizine bağlı olarak altın fiyatlarının 1000 doların altına inebileceğine işaret etti.
Çin ekonomisinin yüzde 3-5 büyümede dengeleneceğini öngören İş Yatırım Uluslararası Piyasalar, Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan, petrol fiyatlarında kısa vadede 50 dolar ve üstüne doğru bir hareket beklese de orta vadede uzun süre düşük fiyatların ve 30 dolarların görüleceğini belirtiyor. Manukyan, altın fiyatlarında ise 1.000 doların altına doğru bir satışı son derece mümkün görüyor.
FED, son toplantısında Çin’i ve gelişmekte olan ülkeleri yakından izlediğini açıkladı. Bu kapsamda Çin son dönemde ekonomisinde yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Uzun süredir Çin büyümesinin yüzde 3-5 arası bir seviyede dengeleneceğini savunuyorum. Yüksek yatırımlar ve bunun kaynağında bulunan verimsiz kredi lokasyonlarının oluşturduğu büyüme modeli sürdürülemez noktada. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda Çin’in yavaşlamaya devam ettiğini göreceğiz.
Petrol ve altında nasıl bir seyir bekliyorsunuz?
Petrolde ana düşüş yaşandı ve artık tek sorunun fazla arz değil aynı zamanda büyüme de olduğu görülüyor. Kısa vadede 50 dolar ve üstüne doğru bir hareket beklesem de orta vadede 1986 döneminde olduğu gibi uzun süre düşük fiyatlar ve 30 dolarlar görülecektir. Altın ise 1.070 seviyesinde dibini görmüş olabilir. Ancak gerek reel faizlerde yükseliş gerekse likidite krizine bağlı olarak dolarda talep artışı beklemem nedeni ile 1.000 doların altına doğru bir satışı son derece mümkün görüyorum.
Almanya’nın bu yıl 800 bin dolayında mülteci kabul edeceği ve bunun maliyetinin 9 milyar Euro olacağı söyleniyor. Mülteci krizinin Avrupa’ya ekonomik etkisi nasıl olur? Bu trajedi kısa vadede politik ve ekonomik anlamda maliyet yaratsa da Avrupa genelinde ve Almanya özelinde giderek kötüleşen demografik gelişmeler açısından bir fırsat da olabilir. Bu nedenle uzun vadeli baktığımızda göçmenlerin olumlu ekonomik katkıları olacaktır.

Haberin Devamı