Gazete Vatan Logo

Çeyrek altın fiyatı ne kadar oldu?

Bayram tatili dönüşü piyasalarda hareketlilik başlıyor. Altın fiyatlarında nasıl bir değişim gözlenecek merak konusu. Herkesin gözü FED'de. Çeyrek altın fiyatı ve altın fiyatlarında son durum değerlendirmesi ile ilgili ayrıntılar haberimizde.

Çeyrek altın fiyatı ne kadar oldu?

ABD Merkez Bankası FED, faiz artışını eylül toplantısında da ‘pas’ geçerken, başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri yakından izleyeceğini açıkladı. Herkesin gözünün kulağının FED’de olduğu bir dönemde gelen bu açıklamalar, tüm dünya piyasalarının gözünü kulağını Çin’e çevirmesine neden oldu.

Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre, Çin’in yüzde 7’nin altına gelen büyüme hızı dünya ticaret hacmi artışın yüzde 1-2 civarına inmesine neden oldu. Çin ile ticaret yapan ülkelerin ekonomisi yavaşlarken, uzmanlara göre Çin’in ekonomik sorunları gelişmekte olan ülkeleri, Çin’den daha fazla vurur hale geldi. Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası önceki hafta yaptığı açıklamada hamle yapmak için FED’i bekleyeceği mesajı verdi. Türkiye ise küresel ekonomide sert dalgalanmaların yaşandığı bu ortamda yeni bir seçime gidiyor. Peki hem dışarıda hem de içeride yaşanan bu kritik dönemde ekonomide bizi neler bekliyor?

Merkez Bankası için “Türkiye ekonomisi neyi gerektiriyorsa onu yapmalı” diyen HSBC Bank Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, “FED’i bekleyeyim derken her şey çok geç olabilir” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

GÜNCEL ALTIN FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

TCMB, FED’i takip edeceğini söyledi. Bu doğrultuda Merkez nasıl bir yol haritası izler?

Gereğinden fazla cesurca bir ifade... Usain Bolt yarışa başlasın, ben sonra başlarım demek gibi bir şey. Bolt’un rüzgârını dahi hissedemeyiz! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye ekonomisi neyi gerektiriyorsa onu yapmalı. Sırf FED’i bekleyeyim derken her şey çok geç olabilir. Ama Merkez, atmayı planladığı adımları yürütme erkine anlatamayabileceğinden endişe ediyor hissi var ve bunun için de ABD faiz artırdı, ben de artırmak zorunda kaldım senaryosunun oluşmasını bekliyor. Bu arada, TCMB’ye çok da haksızlık etmemek lazım! Eğer ekonomide bir yangın varsa, TCMB’nin elindeki araçlar bu yangını söndürmeye yetmez. Ama kontrol altına almak, daha fazla yayılmasını engellemek için yeterli araçları var. Ben, bu noktada geç kalındığı kanaatindeyim.

Haberin Devamı

PETROL VE ALTINLA İLGİLİ ORTA VADELİ BEKLENTİSİNİ AÇIKLAYAN MANUKYAN: ALTIN 1.00 PETROL 30 $’IN ALTINA İNEBİLİR

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan, faizlerde yükseliş ve likidite krizine bağlı olarak altın fiyatlarının 1000 doların altına inebileceğine işaret etti.

Çin ekonomisinin yüzde 3-5 büyümede dengeleneceğini öngören İş Yatırım Uluslararası Piyasalar, Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan, petrol fiyatlarında kısa vadede 50 dolar ve üstüne doğru bir hareket beklese de orta vadede uzun süre düşük fiyatların ve 30 dolarların görüleceğini belirtiyor. Manukyan, altın fiyatlarında ise 1.000 doların altına doğru bir satışı son derece mümkün görüyor.

FED, son toplantısında Çin’i ve gelişmekte olan ülkeleri yakından izlediğini açıkladı. Bu kapsamda Çin son dönemde ekonomisinde yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Uzun süredir Çin büyümesinin yüzde 3-5 arası bir seviyede dengeleneceğini savunuyorum. Yüksek yatırımlar ve bunun kaynağında bulunan verimsiz kredi lokasyonlarının oluşturduğu büyüme modeli sürdürülemez noktada. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda Çin’in yavaşlamaya devam ettiğini göreceğiz.

Haberin Devamı

Petrol ve altında nasıl bir seyir bekliyorsunuz?

Petrolde ana düşüş yaşandı ve artık tek sorunun fazla arz değil aynı zamanda büyüme de olduğu görülüyor. Kısa vadede 50 dolar ve üstüne doğru bir hareket beklesem de orta vadede 1986 döneminde olduğu gibi uzun süre düşük fiyatlar ve 30 dolarlar görülecektir. Altın ise 1.070 seviyesinde dibini görmüş olabilir. Ancak gerek reel faizlerde yükseliş gerekse likidite krizine bağlı olarak dolarda talep artışı beklemem nedeni ile 1.000 doların altına doğru bir satışı son derece mümkün görüyorum.

Almanya’nın bu yıl 800 bin dolayında mülteci kabul edeceği ve bunun maliyetinin 9 milyar Euro olacağı söyleniyor. Mülteci krizinin Avrupa’ya ekonomik etkisi nasıl olur? Bu trajedi kısa vadede politik ve ekonomik anlamda maliyet yaratsa da Avrupa genelinde ve Almanya özelinde giderek kötüleşen demografik gelişmeler açısından bir fırsat da olabilir. Bu nedenle uzun vadeli baktığımızda göçmenlerin olumlu ekonomik katkıları olacaktır.

Haberin Devamı

TATİL DÖNÜŞÜ DİKKAT

Fed toplantısı TCMB faiz kararı derken piyasalar kurban bayramı tatiline girdi. Kur 3 seviyesinin üzerinde endeks 75 bine yakın seyrederken gram altın fiyatı 109 TL’de hareket ediyor. Ancak tatil dönüşü bu tabloyu bulamayabiliriz. Çünkü biz tatile girdiğimizde dışarıda veri akışı devam edecek. Hem ABD hem de Avrupa’dan haberler var.

Öncelikle Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmemesinin ardından dolar kurunda 3 seviyesinin üzerinde tutunma gördük. MB enflasyon vurgusu ise karar da ön plana çıkan en önemli nokta. Daha önceki beklenti anketinde 7.98 seviyesine çekilen enflasyon tahmini ilerleyen günlerde 9 seviyesine bile yaklaşabilir. Çünkü Eylül ayından sonra kur etkisi daha fazla hissedilecek ve baz etkisi sebebiyle enflasyonda yükseliş kaydedilecek. Merkez Bankası ise genel seçim sonuçlarına göre büyüme ya da enflasyon arasında artık bir tercih yapmak zorunda. Enflasyonu tercih etmesi durumunda faizlerde önemli artış kararları ardı ardına gelebilir.

Çarşamba günü biz piyasaları kapattıktan ECB Başkan’ı Draghi’nin konuşması piyasaları etkileyecek. Bu etki gelecek hafta içeride hissedilecek. Draghi daha önceki açıklamalarında