Gazete Vatan Logo
Magazin Ceylan’ın modeli 13 yaşındaki kızı

Ceylan’ın modeli 13 yaşındaki kızı

Fotoğraf sanatı için doktorluğu bıraktı

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğraf sanatçısı kız kardeşi Emine Ceylan son sergisini İstanbul’da açtı

1955 İstanbul doğumlu Emine Ceylan, MÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 18 yıl kendi kliniğinde çalıştıktan sonra 1998’de diş hekimliğini bıraktı. 1984’ten itibaren fotoğraf çalışmalarına eğildi. İlk kişisel fotoğraf sergisi ’Ardakalan’ı Fransız Kültür Merkezi’nde açtı. 1987’de yayınladığı fotoğraf kitabından sonra “Kadın Portreleri” adlı sergisi Bilsak’ta izleyiciyle buluştu. Sanatçının 1990’da Belçika ve 2002’de Yunanistan’daki sergilerinin yanı sıra 1990-2007 tarihleri arasında ’İklimler’, ’Hindistan’, ’Kim ise Ne/kimesne’ gibi sergileri açıldı. Son sergisi ’Babam İçin’i kardeşi Nuri Bilge Ceylan ile Milli Reasürans’ta 2008’de gerçekleştirdi.

Fotoğraf sanatçısı Emine Ceylan, “Zaman Yolculuğu” adlı sergisini Beyoğlu’nda açtı. 2 Ocak’a kadar sürecek olan sergi bir çok kesimden eleştiri aldı. Emine Ceylan, sergi ile ilgili olarak VATAN’ın sorularını yanıtladı:

-Kızınızı model seçmek nasıl aklınıza geldi?

Ben resim sanatına çok meraklıyım. Özellikle klasik resime. Kızım büyüdükçe onun fiziğinin ve yüzünün çok elverişli olduğunu fark ettim. Eski resimlere benzeyen bir yüzünün olduğunu düşünüyorum. Bir iki deneme yaptım çalışsam nasıl olur diye. Sonra da devam ettim. Ama ’pat’ diye olmadı tabi. Zaman içinde gelişti fikir.

-O ifadeyi başkasında göremediniz mi?

Açıkçası şunu söyleyeyim; ben bunu başka modellerle ya da kendimle çalışmayı düşünmezdim. Kızım büyüdükçe onda resimlerin yüzlerini görüyordum. Başkaları da söylerdi “Aaa ne kadar Mona Lisa’ya benziyor” diye. Kızımın klasik bir tipi var, klasik bir güzelliği var. Bir de tabi kızım olması ve sürekli elimin altında olması bu çalışmayı yapmamın en önemli nedeni. Başkalarıyla böyle bir motivasyon bulamazdım zaten. Kızım olmasaydı bu çalışmayı kimseyle yapmazdım.

-Kızınızı ikna etmeniz zor oldu mu?

Yavaş yavaş oldu. Annesi olmasa başkasıyla asla çalışmazdı. Bazı açılarda çok zorlandı, yoruldu ’bıktım’dedi. Bazıları kolay bazıları zor oldu.

-Bazı resimlerde çok olgun bir kız havası var.

Bu onu orijinal resme benzetme çabasıydı, onu kadın gibi gösterme çabası değildi. Maya Goya’nın Maya’sı. Öyle bir giysi giydirip öyle bir makyaj yaparsanız tabi ona dönüşür. Zaten 13 yaş çok arada bir yaş. Bir de 2008 yılında çektiklerim var. Kızım o fotoğraflarda daha çocuk. 1 yıl içinde biraz gelişmiş. Ona makyaj yaparak kostümünü ayarladım. Çocuk gibi görünseydi zaten bu çalışma olmazdı. Zaten olmasını istediğim buydu.

-Daha ergen görünmesini mi istediniz.

Orijinalı bunu gerektirdiği için. Çoğunluğu böyle değil ama. Genelde kendi yaş gruplarını seçtim. Bazılarında biraz daha büyük görünmesi gerekiyordu

-Sergiye ilgi nasıl?

Herkes şaşırdı. Ancak kızımı kullanma meselesinden çok insanlar görsel ve teknik olarak çok etkilendi. Resim sanatına da yakın oldu. Fotoğraf denemezde zaten..

- Serginize eleştiriler de yapıldı.

Benim kızım kendi güzel ve göz alıcı. Benim bir şey yapmama gerek yok zaten. Amaç onu sunmak değil. Ama bunu yapan bir sürü fotoğrafçı ve ressam var. Burada amaç o değilki. İsmini vermeyeceğim bir çok fotoğrafçı. Sadece çocukları çeker ve hep çıplak çeker. Kariyerini onun üzerine kurmuştur.

Haberin Devamı