Gazete Vatan Logo

Ceyhan tıkır tıkır!

Bağdat’ın tüm engellemelerine rağmen Kürt petrolünü taşıyan 12’nci gemi Ceyhan’dan yüklendi. Ceyhan’a bağlanan boru hattının günlük kapasitesi katlanıp 250 bin varile çıktı.

Bağdat’taki merkezi hükümetin itirazlarına ve ABD’nin el koyma girişimlerine rağmen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Ceyhan’dan 12’nci gemiyi yükledi. Bugüne kadar yapılan sevkiyatın miktarı 9 milyon varile yaklaştı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye üzerinden diğer ülkelere gönderilen Kuzey Irak petrolünün sevkiyatında Ceyhan’da 12’nci tankerin yüklendiğini, toplam sevk edilen petrol miktarının 8.8 milyon varile ulaştığını söyledi.

Venezuela Ulaştırma Bakanı Haiman El Troudi ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, “Kuzey Irak petrolünün satılabileceğine dair ABD mahkeme kararı sonuçlandı; en son geldiğimiz noktada 12. tanker de yüklenmiş durumda” dedi.

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı’nda şu andaki günlük akışın 180-190 bin varil düzeyinde olduğunu ifade eden Yıldız, 2 hafta önce yapılan tadilatla bu miktarın 200-220 bin varillere çıkabileceğini dile getirdi. Yıldız ayrıca depoda 300-350 bin varillik petrol bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu ay içinde Kuzey Irak’tan Kerkük-Ceyhan’a bağlanan petrol boru hattında yapılan tadilatla kapasite günlük 200-250 bin varile ulaşabilecek şekilde arttırıldı. Hattan petrol akışı kapasite artışı öncesi günlük 120 bin varil seviyesinde bulunuyordu.

Haberin Devamı

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “Hacimler arttı ve kısa zamanda bunun 200 bin sonra da 250 bin varile çıkması planlanıyor” açıklamasında bulunmuştu.

ABD el koymayı iptal etti

Pazartesi günü ABD Mahkemesi, Teksas yakınlarında demirli bir tankerde bulunan 1 milyon varil Kürt petrolüne el konulması kararını iptal ederek, Kuzey Irak’taki özerk Kürt yönetimi topraklarında çıkarılan petrolün 1 ay içinde alıcısına gönderilmesine imkan veren karar verdi.

Kaçak elektrik kullananın tarımsal desteğine blokaj

MARDİN’ın Kızıltepe ve Derik ilçelerinde elektrik kesintisi nedeniyle 3 gündür süren eylemler, mahkeme kararıyla şalterin açılmasıyla sona erdi. Mardin’deki elektrik kesintilerini değerlendiren Bakan Taner Yıldız, şunları kaydetti: “Tarımsal desteklerle alakalı bloke edilen destek üzerinden elektrik faturalarının talep edilmesi belki de yeni bir Bakanlar Kurulu kararıyla beraber otomatikman tahsile dönüşebilir. Mutlaka doğru bir noktada buluşacağına inanıyorum. İlçe ismi vermeden söyleyeyim, 100 birimlik elektriğin 95 biriminin kaçak olarak kullanıldığı yerler var. Mutlaka üretilen hizmetin bedelinin fatura karşılığı ödenmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Venezuela’dan konut karşılığı petrokok

Taner Yıldız ile Haiman El Troudi, ilk kez 2011 yılında gündeme gelen Venezuela’nın konut ihtiyacının TOKİ veya özel sektör tarafından karşılanması ve buna karşılık Türkiye’ye petrokok (doğalgazla aynı verimi sağlayan katı yakıt) vermesi konusunu yeniden masaya yatırdılar. Yıldız, petrol ürünleri karşılığı konut yapım ve diğer projeler hakkında anlaşma taslağı hazırlanması konusunda mutabık kalındığını belirtti.

Troudi de tarım, altyapı ve diğer sektörlere karşılık petrokok finansman çalışmaları yürütmek üzere görüştüklerini kaydederek, “Venezuela’nın 2011’deki 3 milyonluk konut ihtiyacı, bugün itibariyla 2.4 milyon konut civarında. Bunun tamamlanması için Türk yardımı söz konusu. Türk müteahhitlik şirketi Summa önümüzdeki iki ayda 4 bin konutluk projeyi teslim edecek. Önümüzdeki dönemde yine bu firmaya proje verilmesi için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı