Gazete Vatan Logo

Çevreciler ’Çılgın HES’ için paçaları sıvadı

Artvin’in Arhavi ilçesinde kent içerisinde oluşu nedeniyle ‘Çılgın HES’ olarak bilinen Kavak HES için verilen ‘olumlu’ raporun mahkemece reddedilmesiyle yeni bir süreç başladı.

Çevreciler ’Çılgın HES’ için paçaları sıvadı

Artvin’in Arhavi İlçesi Kamilet Vadisi’nde hayata geçirilmek istenen Kavak Hidroelektrik Santral projesine çevreciler karşı çıkmıştı. Ancak Arhavi Belediyesi, daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi’nin bir bölümünü, ‘Konut dışı kentsel çalışma alanı’ ilan ederek HES projesine onay vermişti. Çevreciler, Arhavi Doğa Koruma Platformu öncülüğünde Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak, HES projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ raporuna karşı dava açtı. Mahkeme ilk davada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu’ raporunun, ‘ÇED yönetmenliğine uygun hazırlanmadığı’ gerekçesiyle iptaline karar verdi.

İkinci olumlu rapor

Enerji şirketinin can suyu miktarını sadece yüzde 2 artırarak yeniden hazırladığı ÇED raporu için ikinci kez ‘olumlu’ kararı alınması sonrasında HES yapımı için çalışma sürdürüldü. Bunun üzerine bölge yeniden mahkemeye başvurdu. Rize İdare Mahkemesi, 7 ayrı noktada hukuka aykırılık tespit ettiği ‘ÇED olumlu’ raporunu ikinci kez iptal etti. Verilen iptal kararında bakanlığın yasal sorumluluklarını yerine getirmediğine işaret eden mahkeme, ikinci ÇED sürecinin en baştan başlatılması gerekirken, aksinin gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Üçüncü ÇED süreci

Bölgede HES yapımında kararlı olan enerji şirketi Kavak HES projesi için üçüncü kez ÇED süreci başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kavak HES Projesi için 5 Kasım 2015 tarihinde ÇED sürecine halkın katılımı toplantısı yapacağını duyurdu. Arhavi Doğa Koruma Platformu’ndan yapılan yazılı açıklamada, ÇED raporu daha önce iki kez iptal edilen HES projesi için yeni süreç başlatıldığını belirtilerek mücadele çağrısı yapıldı.

Şehrin göbeğine HES yaptırmayacağız

Çevreciler “İki kere ÇED raporu iptal edilen proje için için üçüncü kez ÇED süreci başlatıldı. Tüm Arhavililer ve çevre ilçelerin duyarlı insanları, dostlarımız orada olacak. Arhavi halkı şehrin göbeğinde HES yaptırmayacağını, HES’lere karşı olduğunu bir kere daha gösterecek” dedi. Bu arada Arhavi Doğa Koruma Platformu bünyesindeki, ‘Kadın Atmacalar’ grubu da, 5 Kasım tarihindeki ÇED toplantısı için halkı bilgilendirme çalışması başlattı.

Haberin Devamı