Gazete Vatan Logo

Çevreci enerjide parmak ısırtacağız

Türkiye’nin enerji üretirken dünyayı en az kirleten ülkelerden biri olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Çevreci enerjide ‘parmak ısırtacak’ düzeye geleceğiz. Bu sadece bir başlama vuruşu. Süreci daha da ileriye taşıyacağız” dedi.

Çevreci enerjide parmak ısırtacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin dünyayı en az kirleten ülkeler arasında olduğunu belirterek, “Enerji sektörü olarak 2018’de toplamda 5 milyon ağaç dikeceğiz. Bu sadece bir başlama vuruşu. Paydaşların da dahil olmasıyla bu süreci çok daha ileri taşıyacağız” dedi. Albayrak, “Bir Enerji Bir Nefes Enerji Sektöründen 5 Milyon Ağaç Kampanyası” kapsamında düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, enerji kaynaklarını daha akılcı ve pratik kullanmak gerektiğini söyledi.

Tablo ortada

Çevrenin korunması ve geliştirilmesi adına karbon ayak izini azaltacak girişimlere hız verdiklerini dile getiren Albayrak, “Türkiye sanayi devriminden bu yana kümülatif emisyonların yüzde 0.7’sinden sorumlu. Fosil yakıtlardan kaynaklı emisyon salınımımız Avrupa Birliği ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) hayli altında. 2017’de, Türkiye’nin kişi başı sera gazı salımı 6.07 ton karbondioksit iken OECD ortalaması 9.5 ton karbondioksit eşdeğerdir. ABD’de bu rakam 16.2 ton, Almanya’da 8.9 ton, Rusya’da 11.2 tondur. Dünyadaki birçok ülkede 15 hatta 20 tonlara uzanan bir ekosistem var, tablo ortada” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

En büyüğü geliyor

Son 10 yıllık dönemde gerçekleşen elektrik üretim tesisi yatırımlarının yüzde 53’ünün yenilenebilir enerji kaynaklarından geldiğini dile getiren Berat Albayrak, “Yenilenebilir kaynaklarımızın kurulu güç içindeki payı yüzde 32’yi geçti. Şu an dünya ortalamasının üzerindeyiz. 2017’de Avrupa’da rüzgar enerjisi kapasitesini en fazla artıran 4’üncü ülke olduk. Yakında Türkiye’yi yepyeni bir enerjiyle daha tanıştıracağız. Dünyanın en büyük off-shore rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesini en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Gelecek 10 yılda 10 bin megavat rüzgar ve 10 bin megavat güneş enerjisiyle kapasite daha fazla artacak. Türkiye, çevreci enerji üretiminde dünyada ‘parmak ısırtacak’ bir düzeye ulaşacak. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde de yüksek kapasite ve verimlilikle 7 gün 24 saat minimum emisyon değerleri ile elektrik üretecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

5 milyon fidan

Türkiye’nin, dünyayı en az kirleten ülkelerden birisi olmasına rağmen, çevresel sürdürülebilirlik, temiz enerji kaynakları ve çevre hassasiyeti konularında sorumluluğunun da ötesinde bir hassasiyet sergilediğini söyleyen Berat Albayrak, sözlerine şöyle devam etti: “Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) 2018’deki her yeni gaz abonesi için bir, Petrol İşverenler Sendikası (PETDER) 2018’de trafiğe çıkan her araç için bir, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) her yeni elektrik abonesi için bir, Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) çıkarılacak her 100 ton kömür için bir ağaç dikecek. İmzalayacağımız protokol çerçevesinde, 2018’de 5 milyon ağaç dikeceğiz.”