Gazete Vatan Logo

Çete kurmaktan beraat etti

Roche çalışanları devlete fahiş fiyatla ilaç satmaktan yargılanıyordu

SSK’ya fahiş fiyatla ilaç sattıkları iddiasıyla yargılanan aralarında Roche eski Genel Müdürü Faruk Yöneyman’ın da bulunduğu 18 sanık diğer suçlardan Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak

Devlete fahiş fiyatla ilaç satmaktan aralarında iki SSK yöneticisi ve 16 Roche İlaç Firması çalışanının bulunduğu sanıklar çete kurmaktan beraat etti. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, şikayetçi-sanık Veysi Mungan ile tutuksuz yargılanan sanıklardan Azmi Arslan ve Orhan Canpolat’ın da aralarında bulunduğu 9 sanık katıldı. Tutuksuz yargılanan diğer 9 sanık ise duruşmaya gelmedi. Esas hakkındaki savunmalarını yapan sanık avukatları, mütalaa doğrultusunda karar verilmesini istedi. Mungan da savunmasında, dosyaya gelen raporlardan biri dikkate alındığında, kendi şikayetinde belirttiği konulara yer verildiğinin görüleceğini ifade ederek, beraatına karar verilmesini talep etti.

Dosyaları havale

Kararını açıklayan mahkeme heyeti eski genel müdür Faruk Yöneyman ile 18 sanık hakkında “Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve bu örgüte üye olmak” suçlarından toplanan deliller ve dosya kapsamı dikkate alındığında, bu suçun işlendiğine dair yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini belirtti. Mahkeme, bu nedenle söz konusu 18 sanığın bu suçtan ayrı ayrı beraatlarına hükmetti.

Tüm sanıklar hakkında 2734 sayılı Kamu İhale Yasası’nın 56. ve 60. maddeleri gereğince kendi mahkemelerinde kamu davası açıldığını belirten mahkeme heyeti, bu suçun yargılamasının kendi mahkemelerinin görev alınına girmediği sonucuna vardı. Mahkeme, daha sonra 18 sanık hakkında, “Kamu İhale Yasası’na muhalefet etmek”, “Görevi kötüye kullanmak” ve “İhaleye fesat karıştırmak” suçlarından yargılamanın yapılabilmesi için dosyalarını İstanbul Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi.

10 yılla yargılanıyorlardı

Sanıkların diğer suçlardan yargılama yapılabilmesi için “görevsizlik kararı” verilmesini isteyen savcı Savaş Kırbaş, dava dosyasının İstanbul Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep etmişti. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede, eski SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Hülya Özdemir ve eski SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Canpolat’ın “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak”, “görevi kötüye kullanmak” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından 4 yıl 4 ay - 10 yıl 9’ar ay arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.

Roche Müstahzarları Sanayi AŞ eski Genel Müdürü Faruk Yöneyman’ın 2 yıl 4 aydan 5 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması öngörülen iddianamede, Roche firmasının eski çalışanı müşteki-sanık Veysi Mungan hakkında da “çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak” suçundan 2-4 yıl arasında hapis cezası talep ediliyordu.



Haberin Devamı