Gazete Vatan Logo

Cesur kız serbest

İsrail askerlerini tokatladığı için 8 aydır hapiste olan ‘Filistin’in cesur kızı’ lakaplı Ahed Tamimi dün serbest bırakıldı

Cesur kız serbest

Batı Şeria’da geçen yıl İsrail askerlerine tokat attığı için cezaevine giren ve Filistin’deki direnişin sembolü hâline gelen 17 yaşındaki cesur kız lakaplı Ahed Tamimi, yaklaşık sekiz aydır kaldığı cezaevinden dün tahliye edildi. İsrail Hapishane Servisi Sözcüsü Assaf Librati, Ahed Tamimi ve annesi Neriman Tamimi’nin serbest bırakıldığını ve askerler tarafından Filistin’e transfer edildiğini açıkladı.

Batı Şeria’nın Ramallah kentine bağlı Nebi Salih beldesinde bulunan evinin avlusuna zorla giren bir İsrail askerine tokat attığı görülen videosu yayımlanan Ahed’in, İsrail askerlerine ‘saldırı’ ile suçlanmıştı. Videoda Ahed’in yanında görülen kuzeni Nur Tamimi de daha sonra gözaltına alınarak askeri cezaevine konulmuş, bir süre sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

İsrail askerleri, Tamimi’yi 19 Aralık 2017’de Ramallah’ta ailesiyle yaşadığı eve baskın düzenledikten sonra gözaltına almıştı. Annesi Neriman’ın da kızıyla ilgili bilgi almak üzere gittiği Ramallah’ın doğusundaki gözaltı biriminde İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı kaydedilmişti.

Haberin Devamı

Ahed Tamimi ve annesinin İsrail’de yargılandığı davada, taraflar sanıkların sekiz ay cezaevinde kalması konusunda anlaşmıştı. Tamimi’nin İsrailli avukatı, genç kızın ve annesinin beklenenden erken cezaevinden salıverilmesinin İsrail’de olağan bir durum olduğunu ve ülkedeki hapishanelerin doluluğundan kaynaklandığını söyledi.

Direnişi dünyada sembol oldu

Ahed’in annesi ve diğer akrabalarıyla birlikte Batı Şeria’daki İsrail askerlerine direndiği görüntüler tüm dünyada yankı uyandırmış, olay sonrası genç kızın tutuklanması da İsrail askeri mahkemelerinin Filistinli gençlere yaklaşımınının bir kez daha uluslararası mercek altına alınmasına neden olmuştu.

Filistin’de direnişin yeni yüzü ilan edilen genç kız ve annesi cezaevinden çıktıktan sonra İsrail ordusu tarafından getirildikleri Ramallah yakınlarındaki köyleri Nebi Salih’te kahraman gibi karşılandı.

Ahed’in babası Bessim Tamimi de Alman haber ajansı DPA’ya kızının ve eşinin salıverilmesinden duyduğu sevinci ifade etti. Ailesinin ‘normal hayatına’ devam etmek istediğini ve Nebi Salih’te her hafta düzenledikleri işgal karşıtı protesto gösterilerini durduklarını söyleyen Tamimi, “Ancak bazen işgal size direnmekten başka seçenek bırakmıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Mücadele sürecek’

Ahed Tamimi, Nebi Salih’te düzenlediği basın toplantısında, İsrail işgaline karşı mücadelesini sürdüreceğini söyledi. Tamimi, “Direnişimiz sürecek. Özellikle de eşit haklar için gösterdiğimiz direniş” ifadesini kullandı. “Hapishane zor ve onur kırıcıydı. Ama orayı bir sınıfa çevirebildik” diyen Tamimi, cezaevinde geçirdiği süre boyunca kendisine destek olanlara teşekkür etti. Tamimi, “Umarım benim için yapılan kampanyalar cezaevindeki tüm çocuklar için devam ettirilir” diye ekledi.

Resmini çizdiler, gözaltına alındılar

Batı Şeria’daki Ayrım Duvarı’na Ahed’in dört metrelik bir resmini çizen iki İtalyan ve bir Filistinlinin İsrail polisi tarafından gözaltına alındıkları açıklandı. Polisin açıklamasında, yüzleri maskeli üçlünün İsrail sınır polisi tarafından duvara yasa dışı çizimler yaparken yakalandıkları, daha sonra arabaları ile kaçmaya çalıştıkları ancak polis tarafından durdurularak, ‘Beytüllahim bölgesindeki güvenlik duvarına zarar verme ve vandalizm’ şüphesiyle gözaltına alındıkları kaydedildi.
Resmi çizenlerden biri olduğunu öne süren sokak sanatçısı Jorit Agoch’un ismiyle bir Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, Agoch’un gözaltında olduğu ve yardım istediği yönündeki sözlerine yer verildi. Tamimi, serbest bırakılmasının ardından önce Filistin’in eski lideri Yaser Arafat’ın mezarını ziyaret etti, ardından Filistin lideri Mahmud Abbas’la bir araya geldi.
Başkan Erdoğan aradı, tebrik etti
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in serbest bıraktığı Ahed Et-Tamimi ile telefonda görüştü, 17 yaşındaki Et-Tamimi’yi cesaretinden ve mücadele azminden dolayı tebrik etti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, İsrail’in dün serbest bıraktığı Ahed Et-Tamimi’yi telefonla aradı. Hanzala Cesaret Ödülü sahibi ‘Filistinli cesur kız’ Et-Tamimi’yi cesaretinden ve mücadele azminden dolayı tebrik eden Başkan Erdoğan, serbest bırakılmasının sevinç verici olduğunu vurguladı. Telefon görüşmesi sırasında Ahd’in yanında annesi Neriman Et-Tamimi’nin de olduğu kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Et-Tamimi Ailesi’ne Türkiye olarak Filistinlilerin haklı mücadelelerini desteklemeye devam edeceklerini belirttiği öğrenildi.

Haberin Devamı