Gazete Vatan Logo

Cerrah ve 8 kamu görevlisine soruşturma!

Adalet Bakanlığı, Hrant Dink suikastıyla ilgili eski İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, eski İstanbul Vali Yardımcısı Güngör, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve altı polisin soruşturulmasına izin verdi.

2007’nin ocak ayında kanlı bir suikastla öldürülen Agos Gazetesi Yayın Müdürü Hrant Dink’in ailesinin avukatları, 2011 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları başvuruda, cinayette ihmali bulunduğunu öne sürdükleri eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güngör ve 6 polis hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Karar 3 yıl sonra çıktı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bunun üzerine soruşturma izni için İstanbul Valiliği’ne başvurdu, ancak valilik soruşturma izni vermedi. Valiliğin bu kararı üzerine soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ’Kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verdi. Dink’in ailesinin avukatları ise bu kez Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak bu kararın kaldırılmasını istedi. Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Mayıs 2014 tarihli kararı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Kovuşturmaya yer olmadığına” dair kararını kaldırdı.

Haberin Devamı

‘Kanun yararına bozma’

Bu karar üzerine 4 Haziran 2014 tarihinde Adalet Bakanlığı’na başvuran İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘İdari yargı birimlerince verilen kesin karar sonrası’ başsavcılıklarınca bu suç yönünden soruşturma yapılıp kamu davası açılmasının mümkün olmadığını belirtmiş ve Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi kararının ‘kanun yararına bozma’ yoluna başvurulması talebinde bulunmuştu. Başvuruyu inceleyen Adalet Bakanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebini yerinde bulmayarak reddetti. Bakanlık, soruşturmanın yürütülmesi için dosyayı İstanbul Başsavcılığı’na geri yolladı.

Bakanlığın ret gerekçesinde, Dink ailesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne ve Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurular sonucu alınan ihlal kararlarına atıfta bulunulduğu öğrenildi. Böylece, kamu görevlilerinin soruşturulmasının önü açılmış oldu.

Haberin Devamı

DİNK AİLESİNİN AVUKATI: ‘Gecikmiş karar’

Ailenin avukatlarından İsmail Cem Halavurt, kararı şöyle değerlendirdi: “Gecikmiş bir karar, olması gereken bir karar. 20’den fazla kamu görevlisi hakkında ‘Dink cinayetinde sorumluluğu vardır’ diye başvurmuştuk. Değişik kademelerdeki görevlilerin yargılanmasını istemiştik. Hangi düşünceyle diğerleri reddedildi bilmiyorum, kararı görmem gerekir. Buna itirazlarımız olacaktır. Cinayette hepsinin rolü var, hepsinin yargılanması gerektiğini söylemiştik.”