Gazete Vatan Logo

Cerrah: Akyürek bana Dink bilgisi vermedi

Dink cinayeti döneminde İstanbul Emniyet Müdürü olan Cerrah, “Sizde bir bilgi, belge var mı” diye sorduğu Akyürek’in ‘Yok’ dediğini savcıya anlatmış

Hrant Dink cinayeti soruşturmasında kamu görevlilerinin savcılıkça sorgulanmasıyla çarpıcı ifadeler ortaya çıkıyor. Dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek dün sorgusunun ardından sevk edildiği mahkemece, ‘ihmali davranışla ölüme sebebiyet’ , ‘resmi evrakta sahtecilik ‘ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından tutuklandı. Akyürek’e, kendisinden önce ifade veren görevlilerin ifadeleriyle ilgili sorular soruldu.

Aksu ve Güler vardı

İfadelere göre, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, savcılıkta şunları anlattı: “Olay günü birimdeki görevli arkadaşlarımdan bilgi aldım. Bana Dink’in ne zaman öldürüldüğü, nasıl öldürüldüğü bilgileri yanında flu şekilde Ogün Samast’ın resmi gösterildi. Bunun dışında elimizde herhangi bir delil yok dediler. Ben fotoğrafı aldım, makama geçtim. Makamımda İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, MİT Bölge Başkanı, İstanbul Alay Komutanı, İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Terör Daire Başkanı Selim Akyıldız ve İstanbul Valisi Muammer Güler vardı. Akyürek orada olduğu için ‘Bu konuda sizde herhangi bir bilgi, belge, gelişme var mı diye sordum. Ramazan Akyürek yok dedi.”

Haberin Devamı

Neden bilgim yok dedi?

İfade tutanağında Akyürek’in Trabzon İl Emniyet Müdürü olduğu dönemde Hrant Dink cinayeti davası sanıklarından Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanı yapıldığı bilgisi yer aldı. Erhan Tuncel’in, Trabzon’da Yasin Hayal grubu ve Hrant Dink cinayeti tasarısı konusunda bilgi veren tek yardımcı istihbarat elemanı olduğu anlatılan ifadede, Akyürek’in Yasin Hayal tarafından ‘Hrant Dink’in ne pahasına olursa olsun öldürüleceği ve takipten kurtulmak için telefonunu bir köye bırakacağına dair’ kesin istihbari bilgi içeren 15 Şubat tarihli F4 raporunun Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderdiği ifade edildi.

Bu bilgiler çerçevesinde Ramazan Akyürek’e “Neden bilgim yok” dediği soruldu. Akyürek ise yardımcı olmadığı yönündeki suçlamayı kabul etmediğini söyledi.

Haberin Devamı

İş işten geçince geldi

Cerrah’ın ifadesinde şu bilgiler de yer aldı: “Erhan Tuncel’in sorguda ‘Ben yardımcı istihbarat elemanıyım’ demesi üzerine ben Akyürek’i aradım. ‘İstanbul’a gel. Bunu kim yardımcı istihbarat elemanı yapmış ise onlar da gelsin, sorguda yardımcı olsunlar’ dedim. Ramazan ‘Abi, sen onu kendine yardımcı istihbarat elemanı yap’ dedi. ‘Ya kardeşim cinayet işlenmiş, yardımcı istihbarat elemanı mı kalmış, gelin gereğini yapın’ dedim. Anlamsız bir konuşma idi. Herhalde panik vardı. Pazartesi biz şüphelileri adliyeye sevk ettikten sonra akşam iş işten geçtikten sonra geldi. Kısa kaldı ve Ankara’ya döndü. Bana bir şey söylemedi. Bana söylemediği gibi İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı’na da hiçbir şey söylemedi.”

Neden sakladın?

Akyürek’e “Sahip olduğunuz bilgileri gizlemekteki kastınız nedir?” diye soruldu. Akyürek ise, “Bilgi sakladığım sorusuna katılmıyorum. Cinayetin muhtemel failini Trabzon Emniyet Müdürü olarak İstanbul Emniyetine ve İstihbarat Dairesin resmi yazı ile bildirmiştim” dedi.

Haberin Devamı

‘Ramazan Müdür’ sen misin?

Akyürek’e yöneltilen bir başka soru ise, Dink davasına bakan hakim Erkan Canak’ın sahte isimle dinlenmesi talebinde bulunulması oldu. Akyürek, “Bu konuyu ilk kez burada öğrendim” dedi. Sanık Ogün Samast’ın ifadesinde bahsettiği, “Trabzon’a dönerken seni Samsun’dan alacaklar, eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar” sözleri de sorulan Akyürek, “Tamamen saçma buluyorum” dedi.