Gazete Vatan Logo

CERN’e üye Türkiye’de 18 üniversitede fizik boş kaldı

LYS sonuçlarına göre üniversitelerin fen edebiyat ve fen fakültelerinde bulunan fizik bölümleri boş kaldı. 14 üniversitede 154 kişilik kontenjanlar tercih edilmedi

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, üniversitelerde en az tercih edilen veya hiç tercih edilmeyen bölümler de belli oldu. Buna göre, en az tercih edilen veya hiç tercihte bulunulmayan bölümler, fen edebiyat ve fen fakültelerinden çıktı.

Bitlis’e bir aday yerleşti

Adıyaman Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Pamukkale ve Yüzüncü Yıl Üniversitelerinde yer alan toplam 154 kişilik Fizik bölümü kontenjanına tek kişi dahi tercihlerinde yer vermedi. Türkiye genelinde bölüm bazında Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi’nin 33 kişilik kontenjanının sadece 3’üne yerleştirme yapılırken, Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünün 110 kişilik kontenjanına sadece 12 aday tercihte bulunarak yerleşti. Diğer yandan fen edebiyat ve fen fakültelerinde yer alan İstatistik bölümü de en az tercih edilen bölümlerden oldu. Bu üniversitelerden Bitlis Eren Üniversitesi’nin İstatistik bölümüne sadece bir aday yerleşti. Diğer yandan kontenjanların tamamı dolan üniversiteler de Anadolu Üniversitesi, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara TED Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yaşar Üniversitesi ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü oldu.

Haberin Devamı

KKTC’nin yarısı boş kaldı

LYS sonuçlarıyla, 337 bin 584 devlet üniversiteleri kontenjanından 9 bin 607’si boş kalırken, 74 bin 670 kontenjana sahip vakıf üniversitelerinde 12 bin 413 kontenjan boş kaldı. KKTC üniversitelerinde de 13 bin 701 kontenjandan 7 bin 545’i boş kaldı.

Bakan, Türk mühendis yok diye üzülmüştü

Türkiye dünyanın en önemli fizik araştırma merkezlerinden olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi ile (CERN) ortak üyelik anlaşması imzaladı. Ortak üyelik anlaşması Cern’in Cenevre’deki kampüsünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törenle imzalandı. Anlaşmaya CERN adına Genel Müdür Rolf Heuer ve Türkiye adına Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı imzaladı. Protonların karşılıklı olarak çarpıştıkları yer olan detektörün önünde basın mensuplarının sorularını cevaplayan bakan Yıldız, teknolojinin en üst seviyede kullanıldığı bir yerde Türk mühendisliğinin olmamasının üzücü olduğunu ifade etti. Gelişen Türkiye’nin zayıflayan mühendisliği olmayacağını anlatan Yıldız, gelişen Türkiye’nin buralarda iş yapabilecek mühendisliği olması gerektiğini belirtti. CERN’de çalışan Türk mühendislerle bir araya geldiğinde heyecanlandığını ifade eden Yıldız, ortak üyelik sürecinde yapılacak işleri bire bir takip edeceğini söyledi.

Haberin Devamı