Gazete Vatan Logo

CERN’den ilk işi Dora aldı

Türkiye’nin CERN’e üye olmasının ardından ilk kez bir Türk firması CERN’den sipariş aldı. Dora Makina, CERN’e hassas torna ve alüminyum parçaları tedarik edecek.

CERN’den ilk işi Dora aldı

Avrupa Nükleer

Araştırma Örgütü (CERN) projesinden ilk siparişi Ankara’dan Dora Makina aldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye’nin CERN’e ortak üyeliğini takiben, Türk firmalarının yaklaşık 600 milyon euroluk pazardan daha fazla pay alabilmesi için harekete geçmişti. TOBB, bu kapsamda CERN Sanayi İrtibat Ofisi ile Türk firmalarının CERN’e tedarikçi olabilmeleri konusunda çalışmalar yapıyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, CERN pazarının Türk iş dünyası için önemli bir çıkış alanı olacağını ve ekonominin büyümesi için katkı sağlayacağını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Kurduğumuz irtibat ofisi ve yaptığımız bilgilendirme toplantıları ile özel sektörümüzün önünü netleştirmeyi ve yol açmayı amaçladık. Neticesinde ilk sipariş de alındı. Bu dev pazar için ilk adım. Önümüzdeki süreçte çok sayıda Türk firmasının daha büyük paylar alacağına inanıyorum. İnovasyon ve yüksek teknoloji ekonomimizi büyütmede en büyük unsur olacak. Bu anlamda CERN’e ortak üye olmamızı çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye için prestij

TOBB bünyesinde kurulan CERN Sanayi İrtibat Ofisi tarafından yürütülen çalışmalara iştirak eden Dora Makina, bünyesindeki işleme hassasiyeti yüksek CNC tezgahları ile hassas parça üretiminde CERN’e tedarikçi oldu. Dora Makine’nin Genel Müdürü Bekir Sağlamyürek, modern ve hassas ölçüm ekipmanlarıyla ürettikleri parçalar ile ağırlıklı olarak yurt içi ve yurt dışı savunma sanayi, elektronik ve makina imalatı yapan firmalara çalıştıklarını belirtirken, medikal sektörde de kendi patentli ürünlerini üreten ayrı bir üretim alt yapısına da sahip olduklarını söyledi.

Sağlamyürek, CERN’e tedarikçi olmanın önemli bir prestij olduğunu ifade etti. Sağlamyürek, şunları söyledi: “Bizim ihale başlangıç oldu. Bizden sonra çok daha büyük siparişler ile çok sayıda firmanın bu büyük pastada kendine yer bulacağına inanıyorum.”

Mayıs’ta üyelik başladı

MAYIS 2015’te Türkiye’nin CERN Ortak Üyeliğinin başlaması ile Türk sanayi firmaları CERN’de yapılan alım ve ihalelere katılma hakkı elde etti. 600 milyon euroluk mal ve hizmet alımlarının gerçekleştiği CERN’in, yeni pazar oluşturmasının yanında Ar-Ge faaliyetlerine ivme kazandırması bekleniyor.

Haberin Devamı